pondělí 6. května 2013

Kuře Cacciatore

Kuře Cacciatore


  • 800 g kuřecích stehenních nebo prsních řízků
  • 800 g sekaných konzervovaných rajčat 
  • 150  - 200 g Mascarpone
  • 100 g cibule červené nebo bílé (1 střední)
  • 20 - 30 ks černých vypeckovaných oliv
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky cukru
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- zlehka orestovat nakrájenou cibuli, přidat česnek, sekaná rajčata a cukr, 20 minut povařit
- plátky kuřecího osolit, opepřit, zprudka opéct
- do rajčatové směsi vmíchat Mascarpone, olivy a bazalku
- část omáčky nalít do pekáčku, naskládat orestované maso, zalít zbytkem omáčky
- péct na 200 °C po dobu 30 až 40 minut
.

Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku zmáčkneme a pokrájíme na plátky.
Olivy rozpůlíme.
Listy bazalky nasekáme.


Rajčatová omáčka

  • V hlubší pánvi zahřejeme 3 polévkové lžíce olivového oleje.
  • Nasypeme cibuli.
    5 až 7 minut ji na mírném plameni restujeme.

  • Přihodíme česnek, dopřejeme mu minutku na rozvonění.
  • Nasypeme cukr, minutu promícháváme.

  • Přidáme celý obsah plechovek se sekanými rajčaty.
  • Bez zakrytí necháme 20 minut zvolna probublávat.
    Občas promícháme.
    Omáčka se zredukuje, zhoustne.

  • Odstavíme ze sporáku.
  • Vmícháme Mascarpone, rozpůlené olivy a hrst nasekané bazalky.


Příprava masa

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

  • Kuřecí plátky opláchneme a osušíme.
  • Z obou stran je osolíme a opepříme.
    Každý lehce potřeme olivovým olejem.

  • Rozpálíme na sucho pánev.
  • Plátky z obou stran zprudka krátce opečeme do zlatova, odložíme je na talíř.
    Jedna až dvě minuty pro každou stranu bude stačit.

  • Na pánev po opékání nalijeme dvě polévkové lžíce vody.
  • Po minutě uvolníme stěrkou všechny přípeky z pánve.
    Promícháme a nalijeme do rajčatové omáčky.
    Do omáčky také vlijeme šťávu z talíře, kterou pustilo maso po opečení.


Upečení


Na dno pekáčku rozetřeme zhruba jednu třetinu omáčky.
Naskládáme na ni opečené plátky.
Zalijeme je zbytkem omáčky.

  • Vložíme do rozehřáté trouby.
  • Pečeme 30 až 40 minut.
  • Pokud máme tenčí plátky masa, bude stačit 30 minut, v případě silnějších, pečeme déle.

Kuře Cacciatore podáváme s pečivem, rýží, kukuřičnými nebo pšeničnými plackami, bramborem, hranolky nebo těstovinami.






TIP!  Kuře Cacciatore neboli lovecké existuje v mnoha variantách, stačí zadat název do vyhledávače a vybírat. Pro ostřejší variantu můžeme přidat špetku chilli nebo malé množství pálivých papriček.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dobry vecer ve spolek, tak jsme vytirali hrnec chlebem, ani ho myt neumusim.
    Skvely receptik.
    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Pavlo,
      moc děkuji za milý komentář. Vždycky, když čtu, že chutnalo a recept nezklamal, mám velkou radost.
      Vytírání hrnce chlebem je jednou z největších pochval pro kuchařku!

      Vymazat