středa 1. května 2013

Petrželový salát

Salát z petrželové natě s římským salátem, cibulí a kapary


  • 100 g listů zeleného salátu - římský, ledový, polníček...
  • 40 g čerstvé petrželové natě
  • kapary ve slaném nálevu (2 - 3 polévkové lžíce)
  • červená cibule
  • šťáva z citronu
  • olivový olej
  • pepř
  • parmazán, nebo kozí sýr nebo tvrdý sýr nebo mozzarella... nemusí být


Jak na to
 

- smíchat petrželovou nať s pokrájenými listy salátu
- posypat proužky cibule, přidat kapary, šťávu z citronu a olivový olej
- opepřit čerstvě mletým pepřem
- ev. přidat plátky parmazánu nebo kostičky gorgonzoly, kozí sýr...
.

Jednoduchý, rychlý a efektní salát.


Příprava

Kapary namočíme na chvilku do studené vody, aby nebyly příliš slané.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na proužky.
Omytou a osušenou petrželovou nať natrháme.
Listy římského salátu nakrájíme na kousky.
Římský salát můžeme nahradit jakýmkoli jiným salátem, třeba ledovým, polníčkem... 


Smíchání

Kapary scedíme.
Sýr nakrájíme na kostičky nebo na plátky.

V míse promícháme petrželovou nať s listy salátu.
Posypeme cibulí, scezenými kapary a popřípadě sýrem.
Pokapeme olivovým olejem a ochutíme čerstvou šťávou z citronu.

Na závěr opepříme čerstvě mletým pepřem.
V případě potřeby osolíme, nejlépe hrubozrnnou solí.
Solíme opatrně, slanost salátu dodají i kapary a také sýr, pokud ho budeme přidávat.
Salát podáváme s bagetou nebo jako přílohu k masům, ke grilovanému kozímu sýru...


TIP!  Do salátu můžeme přidat v podstatě jakýkoli sýr. Ozdobíme ho třeba plátky parmazánu nebo vmícháme pokrájenou mozzarellu, můžeme posypat na kostičky nakrájenou gorgonzolou, grilovaným halloumi, kozím sýrem... 


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat