- 1000 g vepřové plece
- 100 ml olivového oleje
- 100 ml jablečného octa
- 100 ml sójové omáčky
- 25 g třtinového cukru
- 12 větších stroužků česneku
- 3 ks bobkového listu
- sůl, pepř
Jak na to
- na olivovém oleji nechat rozvonět 4 prolisované stroužky česneku
- zprudka opéct maso
- zasypat cukrem, nechat zkaramelizovat, přidat zbytek česneku
- nalít ocet smíchaný se sójovou omáčkou, po minutě osolit a opepřit, přidat bobkový list
- zalít horkou vodou, cca 3 hodiny zakryté dusit
.
- na olivovém oleji nechat rozvonět 4 prolisované stroužky česneku
- zprudka opéct maso
- zasypat cukrem, nechat zkaramelizovat, přidat zbytek česneku
- nalít ocet smíchaný se sójovou omáčkou, po minutě osolit a opepřit, přidat bobkový list
- zalít horkou vodou, cca 3 hodiny zakryté dusit
.
Ocet se nejčastěji používá kokosový, rýžový nebo třtinový, ale může být i jablečný, který se u nás sežene bez problémů.
Adobo můžeme připravit i jako hlavní chod podávaný třeba s rýží. Pak ale maso nedusíme do úplného rozpadnutí. Dobu zkrátíme, vepřovým kostkám bude stačit zhruba 40 minut.
Příprava
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky 2,5 až 3 centimetry velké.
Oloupeme stroužky česneku.
Čtyři stroužky prolisujeme, čtyři stroužky pokrájíme na plátky a šest stroužků na půlky.
Smícháme jablečný ocet se sójovou omáčkou.
Orestování
V hrnci rozehřejeme olivový olej.
Smícháme jablečný ocet se sójovou omáčkou.
Orestování
V hrnci rozehřejeme olivový olej.
Vmícháme do něho prolisovaný česnek.
Teplotu zvýšíme na maximum.
Teplotu zvýšíme na maximum.
Kostky masa krátce opečeme ze všech stran do hněda.
Promícháváme.
Promícháváme.
Maso pustí vodu, ta se po 8 až 10 minutách vydusí.
Snížíme teplotu, maso zasypeme cukrem.
Minutu až dvě mícháme, cukr lehce zkaramelizuje.
Minutu až dvě mícháme, cukr lehce zkaramelizuje.
Dušení
- Do hrnce k masu přidáme pokrájený česnek. Zalijeme směsí octa a sójové omáčky, za 1 až 2 minuty se ocet odpaří.
Vmícháme jednu čajovou lžičku mletého pepře a soli.
Přihodíme bobkové listy.
- Zalijeme přibližně 400 mililitry horké vody. Mělo by jí být tolik, aby maso nebylo zcela ponořené.
Teplotu snížíme na minimum.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Maso velice zvolna dusíme okolo 3 hodin.
- Vypneme, odstraníme bobkové listy. Promícháme, maso se bude úplně rozpadat.
Adobo podáváme s pečivem nebo chlebem, ale i s rýží, bramborem, kukuřičnými nebo pšeničnými plackami... V teplém počasí se výborně hodí jako náplň do sendviče na dlouhé túry.
TIP! Postup můžeme obrátit.
Maso nejdříve zhruba 3 hodin marinujeme ve směsi připravené z uvedených ingrediencí.
Pak ho buď podusíme kolem 40 minut doměkka (na závěr necháme pár minut bez zakrytí zredukovat omáčku) a podáváme jako hlavní chod s bramborem, rýží...
Nebo ho dusíme do úplného rozpadnutí a plníme třeba do sendvičů.
Ostatně, slovo adobo pochází ze španělštiny a v překladu znamená marináda, marinovat.
TIP! V adobo úpravě maso díky česneku, cukru, slané sójové omáčce a octu získá delší trvanlivost, je tak vhodné třeba na delší cesty, když není k dispozici lednička.
TIP! Malé povídání o Adobu je například tady.
Přejít na seznam receptů
Ostatně, slovo adobo pochází ze španělštiny a v překladu znamená marináda, marinovat.
TIP! V adobo úpravě maso díky česneku, cukru, slané sójové omáčce a octu získá delší trvanlivost, je tak vhodné třeba na delší cesty, když není k dispozici lednička.
TIP! Malé povídání o Adobu je například tady.
Přejít na seznam receptů
Díky za recept, vynikající. Neodolal jsem a dal jsem ho do vařící komunity na G+
OdpovědětVymazatDíky moc, ta chuť je pro našince zvláštní, nezvyklá, ale podle mě úžasná! A opravdu tato úprava masa zaručí dluhou trvanlivost!
Vymazat