- 600 g brambor (6 - 7 středních)
- 200 ml kuřecího vývaru
- 80 g másla
- 10 g čerstvého tymiánu nebo oregana, rozmarýnu, petrželky...
- 5 stroužků česneku
- 1 polévková lžíce šťávy z citronu
- sůl, pepř
Jak na to
- omyté brambory nakrájet na 1/4, naskládat do máslem vymazané mísy, osolit a opepřit
- ve vývaru rozpustit máslo, rozmíchat utřený česnek, nasekaný tymián a šťávu z citronu, zalít brambory
- zakrýt alobalem, na několika místech ho propíchnout
- péct na 180 °C 30 - 40 minut
- sundat alobal, zvýšit teplotu, dopéct 15 až 20 minut do zlatova
.
- omyté brambory nakrájet na 1/4, naskládat do máslem vymazané mísy, osolit a opepřit
- ve vývaru rozpustit máslo, rozmíchat utřený česnek, nasekaný tymián a šťávu z citronu, zalít brambory
- zakrýt alobalem, na několika místech ho propíchnout
- péct na 180 °C 30 - 40 minut
- sundat alobal, zvýšit teplotu, dopéct 15 až 20 minut do zlatova
.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.
Čerstvý tymián jemně nasekáme.
Klidně můžeme použít i jiné bylinky.
Částí másla vytřeme zapékací mísu nebo pekáček.
Takto upečené bylinkové brambory podáváme jako přílohu k masům.
Částí másla vytřeme zapékací mísu nebo pekáček.
Zbytek másla rozpustíme v teplém vývaru.
Do vývaru také vmícháme nasekaný tymián, utřený česnek a šťávu z citronu.
Pokud nemáme k dispozici vývar, svaříme půl kostky kuřecího bujónu ve 200 mililitrech vody.
Brambory budeme péct ve slupce, proto je důkladně omyjeme!
Do vývaru také vmícháme nasekaný tymián, utřený česnek a šťávu z citronu.
Pokud nemáme k dispozici vývar, svaříme půl kostky kuřecího bujónu ve 200 mililitrech vody.
Brambory budeme péct ve slupce, proto je důkladně omyjeme!
Podélně je rozkrájíme na čtvrtiny.
Pečení
- Brambory naskládáme v jedné vrstvě do vymazané zapékací mísy. Lehce je posolíme a popepříme.
Zalijeme vývarem.
- Mísu překryjeme alobalem. Na několika místech ho propíchneme, aby mohla unikat pára.
Dáme do rozehřáté trouby péct.
- Za 30 až 40 minut budou brambory měkké. Sundáme alobal.
Teplotu zvýšíme na 200 °C.
Dopečeme okolo 15 minut do zlatova.
Takto upečené bylinkové brambory podáváme jako přílohu k masům.
Nebo jako samostatný chod, můžeme je servírovat s parmazánem nebo s dresinkem ze zakysané smetany...
Vypadá to výtečně, ještě kuřecí steak a nějakou omáčku a chuťové buňky si lebedit :)
OdpovědětVymazatJojo, ke steakům ideální :), ale i samotné zafungují jako dobrá večeře. Třeba koprové s lehkým jogurtovým dresinkem.
Vymazat