pátek 3. května 2013

Pečené bylinkové brambory

Tymiánové brambory pečené ve vývaru


  • 600 g brambor (6 - 7 středních)
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 80 g másla
  • 10 g čerstvého tymiánu nebo oregana, rozmarýnu, petrželky...
  • 5 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- omyté brambory nakrájet na 1/4, naskládat do máslem vymazané mísy, osolit a opepřit
- ve vývaru rozpustit máslo, rozmíchat utřený česnek, nasekaný tymián a šťávu z citronu, zalít brambory
- zakrýt alobalem, na několika místech ho propíchnout
- péct na 180 °C 30 - 40 minut 
- sundat alobal, zvýšit teplotu, dopéct 15 až 20 minut do zlatova
.

Příprava
 
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.
Čerstvý tymián jemně nasekáme.
Klidně můžeme použít i jiné bylinky.

Částí másla vytřeme zapékací mísu nebo pekáček.
Zbytek másla rozpustíme v teplém vývaru.
Do vývaru také vmícháme nasekaný tymián, utřený česnek a šťávu z citronu.
Pokud nemáme k dispozici vývar, svaříme půl kostky kuřecího bujónu ve 200 mililitrech vody.

Brambory budeme péct ve slupce, proto je důkladně omyjeme!
Podélně je rozkrájíme na čtvrtiny.


Pečení

  • Brambory naskládáme v jedné vrstvě do vymazané zapékací mísy.
  • Lehce je posolíme a popepříme.
    Zalijeme vývarem.

  • Mísu překryjeme alobalem.
  • Na několika místech ho propíchneme, aby mohla unikat pára.
    Dáme do rozehřáté trouby péct.

  • Za 30 až 40 minut budou brambory měkké.
  • Sundáme alobal.
    Teplotu zvýšíme na 200 °C.
    Dopečeme okolo 15 minut do zlatova.

Takto upečené bylinkové brambory podáváme jako přílohu k masům.
Nebo jako samostatný chod, můžeme je servírovat s parmazánem nebo s dresinkem ze zakysané smetany... 



2 komentáře:

  1. Vypadá to výtečně, ještě kuřecí steak a nějakou omáčku a chuťové buňky si lebedit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ke steakům ideální :), ale i samotné zafungují jako dobrá večeře. Třeba koprové s lehkým jogurtovým dresinkem.

      Vymazat