úterý 28. května 2013

Pečená vepřová játrová paštika

Pečená vepřová játrová paštika


Rozpis na 2 formy na srnčí hřbet o rozměru 10 x 30 centimetrů.


Základ

  • 1000 g libovějšího vepřového bůčku
  • 700 g vepřových jater
  • 300 g vepřového plecka (může být i pečeně, krkovice, kýta)
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 60 g cibule (půlka větší)
  • 30 g sádla (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 čajové lžičky soli (25 g)


Koření

  • 6 rozdrcených kuliček jalovce 
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lžičky tymiánu (2 g)
  • 1/2 čajové lžičky skořice (1 g)
  • 1 čajová lžička mletého pepře (1 g)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku


Jak na to
 

- maso nakrájet na kostky, osolit, 30 minut péct se sádlem a bobkovým listem na 200 °C
- vychladlé maso a odblaněná játra namlít/nasekat
- dobře smíchat s česnekem, cibulí a kořením, vmíchat smetanu a výpek, nechat v chladnu uležet
- naplnit do forem, péct ve vodní lázni zakryté alobalem cca 80 minut na 150 °C
- vychladlou paštiku zatížit, nechat několik hodin v chladnu ztuhnout
.

Zapečení masa

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

  • Bůček a plec opláchneme a osušíme.
  • Nakrájíme je na kostky velké přibližně 3 centimetry.
    Dáme je do pekáče nebo pečicí mísy.
    Pokud máme bůček i s kůží, odřízneme ji, ale nevyhazujeme, upečeme ji společně s masem.

  • K masu přidáme sádlo a bobkové listy.
  • Vmícháme 2 čajové lžičky soli.
    Na 30 až 35 minut dáme nezakryté péct do rozpálené trouby.
    Během pečení 1 až 2x promícháme.

  • Vyndáme z trouby, necháme zchladnout.
  • Maso vyndáme z pekáče, odstraníme bobkové listy.
    Vypečený sos nevyléváme!
    Vmícháme do něho smetanu, necháme chvíli stát, uvolní se výpek ze stěn pekáče.


Paštiková směs a odležení

V hmoždíři rozdrtíme kuličky jalovce.
Oloupané stroužky česneku najemno utřeme nebo prolisujeme.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na velice drobné kostičky.

Játra odblaníme, opláchneme a osušíme.
Zchladlé upečené maso i játra nameleme nebo nasekáme v robotu.
Kůži z bůčku nemeleme, vyhodíme ji.

  • Namletou směs přendáme do mísy.
  • Vmícháme do ní cibuli, česnek, tymián, skořici, 2 čajové lžičky soli, pepř, cukr, muškátový oříšek a jalovec.
  • Přilijeme směs smetany a výpeku z pekáče.
  • Stěrkou pečlivě uvolníme výpek i ze stěn pekáče.
  • Důkladně promícháme.
  • Zakryjeme a minimálně na 2 hodiny, ale klidně přes noc, odložíme do chladničky. 


Příprava na pečení 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Uleželou směs nandáme do forem.
Dobře ji upěchujeme, abychom vytlačili vzduchové bubliny.
Půjde to snadno třeba obrácenou polévkovou lžící.

Naplněné formy položíme do hlubšího pekáče, zakryjeme je alobalem.
Na několika místech ho propíchneme, aby mohla unikat pára.

Na dno pekáče vedle forem nalijeme horkou vodu tak, aby hladina dosahovala zhruba do tří čtvrtin jejich výšky.


Upečení

Pekáč vložíme do rozehřáté trouby péct.

  • Po 10 minutách teplotu snížíme na 150 °C.
  • Celkem pečeme okolo 80 minut.

Formy s upečenou paštikou vyndáme z pekáče.
Sundáme alobal.
Paštiku necháme vychladnout.
Z forem ji nevyndáváme.


Uležení

Na studenou paštiku ve formě položíme kousek alobalu a něčím vhodným ji zatížíme.
Při tuhnutí se z ní vytlačí vzduchové bubliny.
Na zatížení se hodí třeba krabice s mlékem.

Na několik hodin odložíme ztuhnout a uležet do lednice.
Paštiku servírujeme s chlebem nebo pečivem.








TIP!  Před upečením můžeme do směsi vmíchat sušené ovoce, které předem na několik desítek minut namočíme do brandy, koňaku, whisky, vína...
Hodí se brusinky, švestky, višně...

TIP!  Formu můžeme před naplněním vyložit špekem nebo anglickou slaninou.


Přejít na seznam receptů

4 komentáře: