Fazole nutno před vařením namočit!
- 350 g fazolí
- 80 g cibule (1 střední)
- 80 g polohrubé mouky (4 polévkové lžíce)
- 60 g mrkve (1 menší)
- 40 g celeru
- 40 g sádla (1 a půl polévkové lžíce)
- 2 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky sladké papriky
- 1 bobkový list
- sůl, pepř
- klobása
- 2000 ml vývaru
Jak na to
- na sádle orestovat cibuli a mrkev s celerem
- nasypat mouku, osmahnout jíšku, vmíchat papriku, zalít vývarem
- přidat scezené fazole, bobkový list, osolit, opepřit, vařit doměkka
- na závěr přidat utřený česnek a opečenou klobásu
.
- na sádle orestovat cibuli a mrkev s celerem
- nasypat mouku, osmahnout jíšku, vmíchat papriku, zalít vývarem
- přidat scezené fazole, bobkový list, osolit, opepřit, vařit doměkka
- na závěr přidat utřený česnek a opečenou klobásu
.
Namočení fazolí
Den před plánovanou přípravou polévky namočíme fazole.
Fazole propláchneme.
V hrnci je zalijeme dostatečným množstvím studené vody.
Orestování zeleniny
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky
Mrkev a celer očistíme.
Hladina by měla být 3 až 4 centimetry nad fazolemi.
Přes noc je necháme v chladu nabobtnat a změknout.Orestování zeleniny
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky
Mrkev a celer očistíme.
Nakrájíme je na proužky nebo kostičky.
V hrnci rozpustíme sádlo.
Nasypeme cibuli.
V hrnci rozpustíme sádlo.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji 3 až 4 minuty promícháváme.
K cibuli přidáme mrkev a celer.
K cibuli přidáme mrkev a celer.
Ještě přibližně 5 minut restujeme.
Občas promícháme.
Občas promícháme.
Jíška
Zeleninu v hrnci zasypeme moukou.
Mícháme.
Za přibližně 3 minuty bude hotová jíška.
Vmícháme papriku a hned přilijeme studený nebo vlažný vývar.
Zvýšíme teplotu.
Za přibližně 3 minuty bude hotová jíška.
Vmícháme papriku a hned přilijeme studený nebo vlažný vývar.
Zvýšíme teplotu.
Neustále mícháme, aby se z jíšky nenadělaly hrudky.
Pokud nemáme vývar, nahradíme ho povařením 1 až 2 bujónových kostek ve 2000 ml vody.
Nebo použijeme vodu, ve které se máčely fazole a doplníme ji na 2 litry vodou.
Pokud nemáme vývar, nahradíme ho povařením 1 až 2 bujónových kostek ve 2000 ml vody.
Nebo použijeme vodu, ve které se máčely fazole a doplníme ji na 2 litry vodou.
Nebo použijeme jen vodu.
Uvaření a dokončení
Uvaření a dokončení
- Fazole scedíme, přidáme je do hrnce. Vmícháme po čajové lžičce soli a pepře, přihodíme bobkový list.
- Jakmile se polévka začne vařit, teplotu snížíme. Hrnec zakryjeme poklicí.
Několikrát během vaření promícháme.
Za zhruba 35 minut by měly být fazole měkké.
Ochutnáme, v případě potřeby pár minut přidáme.
Na závěr vmícháme dva utřené nebo prolisované stroužky česneku.
- Než se polévka uvaří, připravíme klobásu. Nakrájíme ji na kolečka a na suché pánvi je z obou stran opečeme.
Opečenou klobásu přidáme do hrnce k polévce nebo ji dáme do jednotlivých talířů při servírování.
Žádné komentáře:
Okomentovat