- 10 - 12 natvrdo uvařených vajec
- 660 g sterilované zeleninové směsi Moravanka (2 ks po 330 g)
- 200 g šunky nebo měkkého salámu
- 200 g majonézy
- 100 g cibule (1 středně velká)
- 20 g želatiny
- 1 kostka bujonu
- pepř, sůl
Jak na to
- scedit zeleninu, nálev doplnit na 300 ml vodou, rozdělit na půlku
- ve 150 ml povařit kostku bujonu, odstavit
- oloupaná vejce, scezenou zeleninu, šunku a cibuli pokrájet
- opepřit, osolit, promíchat s majonézou
- v druhé půlce nálevu připravit želatinu podle návodu
- scedit zeleninu, nálev doplnit na 300 ml vodou, rozdělit na půlku
- ve 150 ml povařit kostku bujonu, odstavit
- oloupaná vejce, scezenou zeleninu, šunku a cibuli pokrájet
- opepřit, osolit, promíchat s majonézou
- v druhé půlce nálevu připravit želatinu podle návodu
- k připravené želatině přilít povařený bujonový vývar
- nalít ke směsi, promíchat, nechat ztuhnout
.
- nalít ke směsi, promíchat, nechat ztuhnout
.
Nepamatuji se, že by u nás někdy po Velikonocích vaječná tlačenka scházela. Spolu s vajíčkovou pomazánkou je ideální volbou na spotřebování vykoledovaných vajec.
Její příprava je jednoduchá, výsledek působí efektně.
Uvaření vajec
- Vejce vložíme do hrnce s osolenou studenou vodou. Zakryjeme poklicí.
Vody by mělo být akorát tolik, aby byla vejce ponořená.
- Přivedeme k varu, snížíme teplotu. Za 9 až 10 minut budou vejce uvařená.
Přendáme je do studené vody vychladnout.
Příprava nálevu
- Do hrnku scedíme nálev z obou skleniček Moravanky. Doplníme ho studenou vodou na celkové množství 300 mililitrů.
Rozdělíme ho na polovinu.
- V jedné polovině naředěného nálevu, tedy ve 150 mililitrech, promícháme rozdrobenou bujonovou kostku.
Na mírném plameni 2 až 3 minuty povaříme.
Odstavíme.
- Druhou polovinu nálevu zatím odložíme, použijeme ji později na přípravu želatiny.
- Vejce oloupeme. Společně se šunkou a sloupnutou cibulí je pokrájíme na kostičky.
Scezenou zeleninu také pokrájíme.
V každé skleničce Moravanky je i feferonka.
Rozřízneme ji a před pokrájením z ní odstraníme zrníčka.
- Všechny nakrájené ingredience smícháme v míse nebo hrnci. Nebo rovnou ve vhodné větší nádobě nebo formě, ve které necháme tlačenku po smíchání ztuhnout.
Směs podle chuti opepříme, podle potřeby lehce přisolíme.
Přidáme majonézu a vše dobře promícháme.
Příprava želatiny a dokončení
Před přípravou želatiny pečlivě přečteme návod na obalu!
Její zhotovení se může od níže popsaného návodu lišit! Některá se předem nechá nabobtnat ve studené tekutině, tedy v našem případě studeném nálevu.
Před přípravou želatiny pečlivě přečteme návod na obalu!
Její zhotovení se může od níže popsaného návodu lišit! Některá se předem nechá nabobtnat ve studené tekutině, tedy v našem případě studeném nálevu.
- Odložených 150 mililitrů nálevu přivedeme k varu. Odstavíme ze sporáku.
Nasypeme želatinu.
Mícháme, jakmile bude dohladka rozpuštěná, přilijeme nálev s bujonem.
- Nálev smíchaný se želatinou důkladně promícháme s připravenou směsí vajec, zeleniny a majonézy. Sběračkou ji nandáme do forem, umístíme je na rovný povrch.
Tlačenku necháme ztuhnout, ideálně přes noc.
Vaječnou tlačenku podáváme s chlebem nebo pečivem jako svačinu nebo večeři. Výborně se také hodí na doplnění studených mís. Níže na fotce například s focacciou, jednohubkami z mletého masa, kuřecí roládou, sójovým salátem, salátem Caprese, sýrovou roládou a domácím chlebem.
TIP! Před přípravou je nutné pozorně pročíst návod na obalu želatiny! Postup přípravy může být od různých výrobců odlišný!
TIP! Pokud necháme tlačenku ztuhnout ve formách, pak z důvodu snazšího vyklopení volíme spíše ty z měkkého plastu nebo silikonu.
Ale jde to i s teflonovými nebo plechovými.
TIP! Můžeme přidat různé bylinky, třeba majoránku, pažitku, petrželku...
TIP! Jste pozvaní na oslavu, třeba Silvestra, a chcete přispět ke společnému občerstvení?
V tom případě je vaječná tlačenka ideální volbou. Pro snadné převážení ji připravte do malých kelímků s víčkem a úspěch je zaručen.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat