sobota 13. dubna 2013

Plněný lilek Imam Bayildi

Plněný lilek - variace na Imam Bayildi


Základ

  • 3 lilky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl


Náplň

  • 350 g cherry rajčat
  • 180 g cibule (2 střední)
  • 120 g červené silnostěnné papriky (1/2 velké)
  • 80 g mozzarelly
  • 60 g zelené papriky (1 větší)
  • 60 g rajčatového protlaku (4 čajové lžičky)
  • 30 g piniových oříšků (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml citronové šťávy (cca z půlky citronu)
  • 6 polévkových lžic olivového oleje 
  • 6 stroužků česneku
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • hrst zelené petrželky
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- lilky podélně rozpůlit a vydlabat, obě části posolit a nechat vypotit
- zprudka opéct vypocené lilkové loďky 
- opražit piniové oříšky
- na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat papriky, rajčata, lilkovou dužninu, cukr, česnek a skořici
- osolit a opepřit, nechat vydusit šťávu
- vmíchat rajčatový protlak, citronovou šťávu, mozzarellu, oříšky a petrželku
- směsí naplnit lilky, naskládat na plech, podlít 200 ml vody
- zapéct 30 minut
.

Příprava lilků

Lilky neboli baklažány opláchneme a osušíme.
Podélně je rozřízneme.
Opatrně vydlabeme dužinu, dáme ji do cedníku položeného na hrnec.
Dužinu rozpůleného lilku po obvodu opatrně nařízneme ostrým nožem, zhruba 1/2 až 1 centimetr na krajích ponecháme. Křížem krážem ji nařízneme, lžičkou ji vydlabeme. Dáme pozor, abychom neporušili slupku.

Lilek bývá nahořklý, pomocí soli se takzvaně vypotí, tím se zbaví hořkosti i vody.
Vzniklé "lodičky" proto posolíme a obrátíme dnem vzhůru, tedy řeznou stranou dolů.
Zlehka osolíme i dužinu v cedníku.
Po přibližně 30 minutách bude lilek připravený k dalšímu použití.



Opražení piniových oříšků a opečení lilku

Na sucho rozpálíme pánev.
Nasypeme na ni piniové oříšky, minutu až dvě promícháváme.
Opražené oříšky vyndáme z pánve, zatím je odložíme.
S piniovými oříšky (jsou to semínka borovice) opatrně, někteří lidé na ně mají alergii!

Na pánev nalijeme dvě polévkové lžíce olivového oleje.
Lilkové "loďky" otřeme papírovou utěrkou.
Zprudka a krátce je z obou stran opečeme.
Dvě minuty pro každou stranu by měly být tak akorát. 


Příprava zeleniny

Sloupnutou cibuli a omytou papriku zbavenou jadřince nadrobno nakrájíme.
Vypocenou lilkovou dužinu nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Hrst zelené petrželky nasekáme nadrobno.
Opláchnutá rajčata pokrájíme na čtvrtky.
Místo cherry rajčat můžeme použít i rajčata konzervovaná nebo klasická čerstvá. Z čerstvých ale nejdříve sloupneme slupku. Půjde to dobře, pokud je krátce spaříme v horké vodě a pak ihned zchladíme ve vodě studené. 


Směs na plnění

  • V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme šest polévkových lžic olivového oleje.
  • Nasypeme cibuli.
    Po dobu 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.
    Přisypeme papriky.
    Pokračujeme v restování dalších 10 minut.

  • Do pánve nasypeme cukr, okolo minuty promícháváme.
  • Cukr lehce zkaramelizuje.
    Přidáme rajčata společně s vypocenou lilkovou dužinou a utřeným česnekem.
    Vmícháme skořici a jednu čajovou lžičkou soli, podle chuti opepříme.
    Bez zakrytí a za občasného promíchání dusíme na mírném plameni přibližně 20 minut.
    Ze směsi se vydusí veškerá voda.

  • Do směsi vmícháme rajčatový protlak.
  • Okolo minuty restujeme.
    Na závěr přidáme šťávu z citronu, petrželku, pokrájenou mozzarellu a piniové oříšky.
    Zhruba 2 minuty promícháváme, sýr se rozpustí.
    Vypneme.
    Podle chuti přisolíme, přikyselíme nebo přisladíme.


Upečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Vydlabané opečené lilky naplníme zeleninovou směsí.
Naskládáme je do pekáče.
Podlijeme je 200 mililitry teplé vody.

  • Vložíme do rozehřáté trouby.
  • Pečeme 30 minut.

Upečené lilky můžeme ještě přizdobit petrželkou a opraženými piniovými oříšky.
Takto zapečený lilek servírujeme samostatně nebo jako přílohu k masům.







rt
Lilek neboli baklažán

Lilek má příznivé účinky na lidský organismus:
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • jeho šťáva má antibiotické účinky
  • obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů jako například fosfor, vápník, draslík, provitamín A, kyselinu listovou, rutin...

V různých národních kuchyních se z něho připravují celosvětově známé speciality. Například Ratatouille ve Francii, Musaka v Řecku, Tadžín v Maroku, Tumbet na Mallorce, Caponata v Itálii...


Tureckou kuchyni lilek zastupuje právě v podobě Imam Bayildi, což v překladu znamená "kněz omdlel".
A samozřejmě má tento zvláštní název i svoji historku, spíše tedy několik historek.
Imám údajně omdlel z úžasné chuti takto připraveného lilku. Jiná historka zase tvrdí, že omdlel, když zjistil, kolik jeho manželka spotřebovala na přípravu tohoto jídla olivového oleje.
Anebo to bylo úplně jinak :-)
Varianta s mletým masem se jmenuje Karniyarik , což prý v překladu znamená "rozštěpené břicho".


.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat