- 1 střední hlávka brokolice
- 200 g 12% smetany (1 kelímek)
- 80 g cibule (1 menší)
- 60 g másla
- 50 g smetanového taveného sýra
- 30 g polohrubé mouky (2 zarovnané polévkové lžíce)
- 4 stroužky česneku
- 1 kostka kuřecího bujonu nebo vývar
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- sůl, pepř
- Gorgonzola, Niva... do talířů při servírování
Jak na to
- na másle jemně osmahnout cibuli
- přisypat mouku, usmažit světlou jíšku
- na másle jemně osmahnout cibuli
- přisypat mouku, usmažit světlou jíšku
- zalít vývarem nebo vodou, přidat 90 % pokrájené brokolice, osolit, cca 15 minut povařit
- přidat muškátový oříšek, utřený česnek, rozmixovat
- blanšírovat zbytek brokolice
- v polévce rozmíchat tavený sýr, přilít smetanu, minutu povařit
- servírovat s kostičkami sýra s modrou plísní, mletým pepřem a kousky blanšírované brokolice
.
- přidat muškátový oříšek, utřený česnek, rozmixovat
- blanšírovat zbytek brokolice
- v polévce rozmíchat tavený sýr, přilít smetanu, minutu povařit
- servírovat s kostičkami sýra s modrou plísní, mletým pepřem a kousky blanšírované brokolice
.
Příprava
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.
Brokolici opláchneme a rozdělíme na jednotlivé růžičky.
Dvě až tři odložíme stranou, použijeme je do talířů při servírování.
Brokolicové růžičky pokrájíme na menší kousky.
Cibulová jíška
V hrnci rozpustíme máslo.
Nasypeme cibuli.
Po dobu 8 minut ji na mírném plameni restujeme.
Občas promícháme.
Cibule změkne a chytne jemnou světle zlatavou barvu.
Přisypeme mouku, mícháme.
Za 2 až 3 minuty budeme mít usmaženou světlou jíšku.
Cibule změkne a chytne jemnou světle zlatavou barvu.
Přisypeme mouku, mícháme.
Za 2 až 3 minuty budeme mít usmaženou světlou jíšku.
Povaření
Jíšku zalijeme 1250 mililitry studeného kuřecího nebo zeleninového vývaru.
Nebo vody.
Dobře promícháváme, aby se nenadělaly hrudky.
Pokud nemáme vývar, můžeme do vody vmíchat rozdrobenou kostku bujonu.
Do hrnce přidáme pokrájenou brokolici.
Podle potřeby přisolíme, přivedeme k varu.
Zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu.
Na mírném plameni 15 až 20 minut povaříme.
Blanšírování odložené brokolice
Než se brokolice povaří, oblanšírujeme odložené růžičky.
Blanšírování odložené brokolice
Než se brokolice povaří, oblanšírujeme odložené růžičky.
- V hrnci přivedeme k varu jeden a půl litru vody. Vmícháme do ní dvě čajové lžičky soli.
Vedle hrnce si připravíme misku nebo hrnec s vodou ledovou.
Pokud máme k dispozici led, tak pár kostek do studené vody přihodíme.
- Odložené růžičky brokolice rozdělíme na menší kousky. Vhodíme je do vroucí vody.
Teplotu stáhneme.
Pouze ale tolik, aby se voda nepřestala vařit.
- Po minutě vaření přendáme kousky brokolice děrovanou naběračkou do vody ledové. Po zchlazení je vyndáme a necháme okapat.
Rychlým zchlazením okamžitě přerušíme proces varu, zelenina přestane měknout. Zachová si barvu a křehkost.
Dokončení polévky a servírování
- Hrnec s polévkou odstavíme ze sporáku. Přidáme do ní muškátový oříšek a utřený nebo prolisovaný česnek.
Ponorným mixérem ji rozmixujeme dohladka.
- Hrnec vrátíme na sporák, lehce zvýšíme teplotu. Do polévky vlijeme smetanu a přidáme pokrájený tavený sýr.
Za stálého míchání přivedeme k varu.
Minutu povaříme, vypneme.
- Sýr s modrou plísní pokrájíme na kousky. Polévku na talíři posypeme čerstvě mletým pepřem a doplníme nakrájenými kostičkami sýra a blanšírovanými kousky brokolice.
K podávání můžeme připravit i do zlatova opečené kostky pečiva.
TIP! Blanšírováním si zelenina uchová většinu vitamínů a zvýrazní se její barva. Krátkým povařením lehce na povrchu změkne, ale uvnitř zůstane křupavá. Zeleninu je nutné ihned po vytažení z vroucí vody na chvilku ponořit do vody ledové, aby se okamžitě přestala vařit.
Pokud do vody přidáme i pár kousků ledu, bude výsledek dokonalý.
Pokud do vody přidáme i pár kousků ledu, bude výsledek dokonalý.
Super, prave sme dojedli.😋😋😋
OdpovědětVymazatMám radost a moc děkuji za napsání!
VymazatVařím opakovaně a vždy dvojnásobnou dávku. Je to naše oblíbená polévka.
OdpovědětVymazatTo mě moc těší! Děkuji za milý komentář.
Vymazat