Rozpis pro kulatou dortovou formu s pantem o průměru 22 centimetrů.
- 5 větších vajec (250 g)
- 150 g cukru krupice (5 vrchovatých polévkových lžic)
- 150 g polohrubé mouky (8 - 10 vrchovatých polévkových lžic)
- 8 g kypřicího prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 citronu na vymazání šlehací mísy
- 2 polévkové lžíce horké vody - nemusí být
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo másla - nemusí být
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Jak na to
- celá vejce s cukrem šlehat 10 až 15 minut do husté pěny
- pomalu přidávat horkou vodu a olej (ani jedno není nutné přidat)
- při nejnižších otáčkách postupně všlehat mouku smíchanou s práškem do pečiva, ale raději ji ručně opatrně obalovat pomocí stěrky
- péct 35 až 40 minut při 160 °C
- 10 - 15 minut nechat dojít ve vypnuté zavřené troubě
- na mřížce nechat vychladnout
.
.
Rychle a jednoduše připravený dortový korpus, recept je rozšířený pod názvem Genoise sponge cake.
Jeho výhodou je, že těsto šleháme z celých vajec. Nemusíme žloutkovou pěnu a sníh z bílků připravovat zvlášť.
Se sněhem z bílků korpus upečeme podle tohoto receptu: Dortový korpus II.
Příprava
- Vejce včas vyndáme z lednice, aby měla před zpracování pokojovou teplotu. Budou se lépe šlehat.
- Pokud budeme přidávat máslo, rozpustíme ho na mírném plameni a necháme zchladnout.
- V misce smícháme prosetou polohrubou mouku s práškem do pečiva.
- Dno dortové formy lehounce potřeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo na lehounce olejem potřené dno položíme podle jeho tvaru vystřižený pečicí papír.
- Mísu na šlehání vajec vytřeme rozpůleným citronem.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Piškotové těsto z celých vajec
- Do čisté mísy nebo do šlehací mísy robota rozklepneme pět celých vajec. Promícháme je s cukrem a solí.
- Vejce začneme šlehat na nejnižších otáčkách. Po 2 minutách je můžeme mírně zvýšit.
Za zhruba 15 minut bude hotovo.
Hmota zesvětlí, zhoustne, hodně nabyde, za metličkami se budou tvořit cestičky.
Pokud není směs dostatečně hustá, je potřeba ve šlehání pokračovat! Třeba i dalších 10 nebo 15 minut!
Pokud budeme přidávat máslo a horkou vodu, robot nevypínáme.
- Malým pramínkem zašleháme nejdříve dvě polévkové lžíce horké vody a poté dvě polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo vychladlého rozpuštěného másla. Ovšem, pokud vodu i tuk nepřidáme, rozdíl v chuti i vláčnosti bude zanedbatelný.
- Výkon snížíme na minimum. Po lžících vešleháme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva.
Po poslední lžíci hned vypneme.
Pokud bychom pokračovali ve šlehání, těsto by mohlo spadnout.
Pro jistotu ale, aby těsto zůstalo pěkně nadýchané, je lepší mouku zapracovat bez robota.
Tak na 4x až 5x ji postupně sypeme na povrch a ručně stěrkou každou várku mouky pomalými krouživými pohyby od spodu mísy do našlehaných vajec obalujeme.
Pečení
Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným nebo pečicím papírem pokrytým dnem.
těsto od středu mírně nahrneme ke krajům, aby byl korpus po upečení rovný.
Špejlí nebo párátkem můžeme v těstě krouživým pohybem rychle udělat jednou nebo dvakrát osmičku.
Uvolníme tím velké bubliny vzduchu, v upečeném korpusu nebudou díry. Nezajíždíme až ke dnu!
Ihned dáme do rozehřáté trouby péct.
- Teplotu stáhneme na 160 °C.
- Po 40 minutách troubu vypneme, ale neotvíráme ji.
- Korpus ještě 10 až 15 minut necháme v zavřené troubě dopéct. Když do středu správně upečeného korpusu zapíchneme špejli, musí být po vytažení čistá.
Po vytažení z trouby korpus opatrně dlouhým příborovým nožem uvolníme od stěn.
Z formy ho přendáme na mřížku.
Necháme ho zcela vychladnout.
Studený korpus jednou nebo dvakrát prořízneme.
Studený korpus jednou nebo dvakrát prořízneme.
Promažeme ho krémem a dort dozdobíme.
Postup na naplnění a sestavení dortu je tu: Jak naplnit a sestavit dort
Postup na naplnění a sestavení dortu je tu: Jak naplnit a sestavit dort
TIP! Po 10 minutách šlehání vajec s cukrem povytáhneme šlehací metlu z mísy a stékající našlehanou vaječnou hmotou vykreslíme na hladinu osmičku. Pokud se udrží 8 až 10 vteřin, je hotovo. Pokud je interval do jejího rozpuštění kratší, šleháme dál.
TIP! Pro dosažení rovných boků korpusu, necháme stěny formy bez vymazání a vysypání. Piškotové těsto se k nim přilepí, nebude se po upečení na vrchní straně sbíhat ke středu - tvořit mírně soudkovitý tvar. Po vytažení z trouby korpus necháme zhruba 8 minut ve formě, pak ho ostrým tenkým nožem uvolníme od boků a vyklopíme z formy.
Přendáme ho na mřížku a necháme vychladnout.
TIP! Pro naked dorty (čili nahaté, neobmazané) vždy vyložíme boky formy pečicím papírem. Korpus bude hladký a nedrobivý.
TIP! Pro různé obměny můžeme upéct korpus oříškový, kakaový, kávový...
Jednu až dvě polévkové lžíce mouky nahradíme jinou sypkou přísadou.
Jednu až dvě polévkové lžíce mouky nahradíme jinou sypkou přísadou.
TIP! Těsto na korpus můžeme obarvit. Ideální jsou barvy gelové.
TIP! Je důležité péct na méně stupňů, na 160 až 170. Při vyšších teplotách by sice těsto rychle "vyběhlo", ale na povrchu by bylo připálené a uvnitř syrové.
TIP! Během pečení neotevíráme troubu!
Těsto by díky chladnému vzduchu "spadlo" a na dortu bychom měli prohlubeň.
Nicméně, pokud se nám to přihodí, dá se výsledný tvar zachránit. Po rozříznutí vyrovnáme do středu spodní části korpusu dětské kulaté piškoty, které lehce namočíme. Třeba v rumu, kávě, čaji, šťávě z kompotu...
Pomažeme krémem, vrchní část přiklopíme obráceně a korpus bude rovný.
TIP! Dortový korpus je lepší upéct den před zdobením, bude pevnější, nebude se drolit.
TIP! Je důležité péct na méně stupňů, na 160 až 170. Při vyšších teplotách by sice těsto rychle "vyběhlo", ale na povrchu by bylo připálené a uvnitř syrové.
TIP! Během pečení neotevíráme troubu!
Těsto by díky chladnému vzduchu "spadlo" a na dortu bychom měli prohlubeň.
Nicméně, pokud se nám to přihodí, dá se výsledný tvar zachránit. Po rozříznutí vyrovnáme do středu spodní části korpusu dětské kulaté piškoty, které lehce namočíme. Třeba v rumu, kávě, čaji, šťávě z kompotu...
Pomažeme krémem, vrchní část přiklopíme obráceně a korpus bude rovný.
TIP! Dortový korpus je lepší upéct den před zdobením, bude pevnější, nebude se drolit.
Žádné komentáře:
Okomentovat