pondělí 7. ledna 2013

Domácí nehnětený chléb

Domácí nehnětený chleba - No-Knead Bread podle Jima Laheye 

Dio, díky za připomenutí!
 

V rozpisu je použit hrnek o objemu 250 mililitrů. 
Pečeno v kulaté míse z varného skla o objemu 1,6 litru a průměru 20 cm.
Upečený bochník má přibližně 900 g.

  • 550 g hladké mouky (3 hrnky)
  • 475 ml vlažné vody (1 a 1/2 hrnku)
  • 1 g sušeného droždí (1/2 čajové lžičky)
  • 12 g soli (2 čajové lžičky)
  • kmín


Jak na to  

- v míse smíchat prosátou mouku, sůl, droždí a kmín
- přilít vlažnou vodu a promíchat, zakrýt fólií, nechat 12 - 15 hodin kynout při pokojové teplotě
- těsto nalít na pomoučněnou pracovní desku, nechat 15 minut odpočinout
- 2x - 3x přeložit, nechat 1,5 až 2 hodiny kynout
- 20 minut před koncem kynutí vložit do trouby prázdnou nádobou na pečení, zapnout na 220 °C
- přendat nakynutý bochník do rozpálené nádoby, péct 40 minut zakryté a dalších cca 15 minut bez zakrytí
 .

Tento recept popírá přísloví, které tvrdí, že "bez práce nejsou koláče". Bez velké námahy doma zavoní výborný čerstvě upečený chleba. Práce s tím spojená zabere tak 10 minut času!
Při plánování je jenom potřeba myslet na dlouhou dobu kynutí v délce 12 - 15 hodin, další 2 hodiny zabere kynutí před pečením a samotné pečení trvá přibližně hodinu.
Recept byl zveřejněný v listopadu roku 2006 v New York Times. Veřejnosti ho dal k dispozici pekař Jim Lahey - majitel Sullivan St Bakery. A bylo logické, že se v době internetu rozšířil do všech koutů světa jako blesk.
Tady je původní článek a Jimův recept tady.


Do větší mísy nebo jiné vhodné nádoby prosejeme hladkou mouku, smícháme se solí a droždím.
Podle chuti vmícháme i kmín.
Přilijeme vlažnou vodu a rukou nebo vařečkou promícháme.
Vznikne lepkavé těsto.


Přetáhneme potravinářskou fólií, necháme v teple kynout.
Těsta si nebudeme minimálně 12 hodin všímat.
Hotové voní nakynutím a na povrchu se tvoří malé bublinky.


Pracovní plochu posypeme hladkou moukou, vylijeme těsto. Zbytky, které zůstaly v hrnci stáhneme stěrkou.
Necháme 15 minut odpočinout.
Ideálně se pracuje na větším tácu s vyšším okrajem.
Pomoučněnýma rukama dvakrát až třikrát přeložíme.
Poprášíme moukou, překryjeme fólií, necháme 1,5 až 2 hodiny kynout.
Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.



Připravíme vhodnou nádobu na pečení.
Musí mít poklici/víko a nesmí být u horního kraje zúžená.
Vhodná je například mísa z varného skla, litinový nebo smaltovaný hrnec. Prostě cokoli, co snese vysokou teplotu. 

15 až 20 minut před koncem kynutí zapneme troubu, nastavíme na 220 °C. 
Do trouby vložíme prázdnou nevymazanou a ničím nevysypanou nádobu, ve které budeme péct. Včetně víka!

Jakmile je trouba i pečicí nádoba rozpálená, opatrně mísu/hrnec vyndáme, sejmeme víko.
Rychlým chvatem rukama podebereme nakynuté těsto, vyklopíme do rozpálené mísy tak, aby jeho spodní strana byla nahoře. Nebo rychle stěrkou stáhneme do mísy.
Můžeme posypat kmínem.
Zakryjeme a hned vložíme zpět do trouby.
Je fajn mít bochník připravený hned u trouby, aby vzdálenost na vložení do mísy byla co nejmenší. Mouka tak nebude lítat všude kolem. 
Může se stát, že se těsto přilepí na papír nebo fólii. Jak je vidět na fotkách, přesně to se nám přihodilo. Nožem nebo stěrkou seškrábneme a přidáme do mísy.
Ničemu to nevadí, jen bude chleba trochu víc vrásčitý :).


Zakryté pečeme po dobu 35 - 40 minut, pak sundáme víko a ještě okolo 15 minut dopečeme do požadovaného zabarvení kůrky.
Upečený chleba přendáme na mřížku, před krájením necháme vychladnout.



TIP!  Chleba můžeme upéct i v remosce!

TIP!!  V originálním receptu je přidán v postupu ještě jeden krok. Dá se ale klidně vynechat.
Takže tady je.
Po nalití vykynutého těsta na pracovní plochu a 15minutovém odpočinku ...
... rozložíme utěrku, položíme na ni čtverec pečicího papíru. Utěrku i pečicí papír posypeme hladkou moukou.
Z těsta se snažíme utvořit kulatý bochánek.
Nemusí být dokonalý, ono to až tak moc dobře nepůjde. Těsto lepí, je jako "živé". Nejlepší je pomoučněnými prsty horní vrstvu zastrkávat pod zbytek hmoty.
Přendáme na pečicí papír, poprášíme moukou a zakryjeme utěrkou, necháme 1,5 až 2 hodiny kynout.....


Dále pokračujeme podle textu výše.



Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Pekny den ve spolek, dneska jse mi chleba opravdu povedl. Nesrovnatelne s prvnim pokusem pred lety, to mi z trouby vylezla chutna placka. Mozna to bylo spaldou. A protoze jsem lenoch, tak jsem testo v posledni fazi dala do nadoby i s pecim papirem, na kterem jsem ho vymichala. Takze dik za pripomenuti.
    Zdravi Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tenhle chleba je vlastně určený pro lenochy :), pár minut práce, odpočinek a výsledek fantastický! Jako příloha k masům, ještě trochu teplý .... Nebo jen s máslem a pažitkou, sádlem a cibulí.
      Pavlo, také zdravím.

      Vymazat