pondělí 4. června 2012

Focaccia

Focaccia


  • 500 g hladké mouky 00
  • 375 ml vlažné vody
  • 21 g droždí (1/2 kostky)
  • 1 čajová lžička cukru
  • sůl
  • olivový olej
  • olivy, sušená konzervovaná rajčata, rozmarýn, levandule...


Jak na to  

- ve 375 ml vlažné vody rozmíchat cukr a rozdrobené droždí, nechat vzejít
- vmíchat olivový olej, přisypávat mouku, zpracovat těsto, nechat vykynout
- těsto prohníst, rozdělit na 2 - 3 díly, rozválet na výšku 2 cm
- přendat na plech vymazaný olivovým olejem a vysypaný hrubozrnnou solí nebo do formy, nechat 10 minut kynout
- vtlačit pokrájená sušená rajčata, rozpůlené olivy, posypat rozmarýnem nebo levandulí
- polít olivovým olejem, posypat solí, nechat ještě 5 minut kynout
- péct 15 minut při 220 °C
.

Jednoduchá klasika italské kuchyně. Focacciu můžeme podávat samotnou nebo jako přílohu k masům, rybám, plodům moře, zeleninovým salátům...
Připravuje se v různých variantách, můžeme ji upéct v základní jednoduché verzi jen s bylinkami nebo obohatit různými přísadami.
Hodí se olivy, sušená rajčata, sýr, cibule, ale i maso, brambory... 
A připravuje se i ve sladké variantě - dolce. Posypaná cukrem nebo s přidáním ovoce, rozinek...


Kvásek, zpracování těsta a kynutí

Do větší mísy nalijeme 375 mililitrů vlažné vody.
Přidáme cukr a rozdrobené droždí.
Za pár minut bude kvásek hotový, droždí nabobtná, na hladině se začne spojovat.

  • Ke kvásku vmícháme jednu polévkovou lžíci olivového oleje.
  • Postupně přes síto nebo cedník přisypáváme mouku, vařečkou promícháváme.
  • Mouka se prosetím provzdušní, těsto bude lépe kynout.
  • Těsto po částech přemisťujeme z jedné strany mísy na druhou.
  • Pár minut musíme vydržet, k úspěšnému nakynutí těsta potřebujeme v mouce co nejvíce uvolnit lepek.
  • Výsledkem bude lesklé hladké, ne příliš tuhé těsto.
  • Těsto nadzdviháváme, pokud máme vařečku s prohlubní na jedné straně, držíme ji směrem k sobě. Lépe tak vženeme do těsta vzduch.
  • Práci nám ušetří električtí pomocníci, kuchyňský robot nebo ruční hnětač.

Zpracované těsto jemně poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Necháme ho v pokojové teplotě na místě bez průvanu okolo 60 minut kynout.
Těsto zdvojnásobí objem. 


Zpracování a druhé kynutí

  • Plech nebo dortovou formu potřeme 4 až 5 polévkovými lžícemi olivového oleje.
  • Na dno rovnoměrně nasypeme jednu až dvě čajové lžičky hrubozrnné soli.

  • Pracovní desku lehce posypeme moukou.
  • Vykynuté těsto na ni přemístíme, rukou ho prohněteme.

  • Těsto rozdělíme na 2 až 3 bochánky, rozválíme je na placky vysoké zhruba 2 centimetry.
  • Můžeme rozdělit i na více menších dílů nebo nerozdělovat a rovnou rozválet na obdélník velký jako plech, na kterém budeme péct.

  • Rozválené placky přendáme na plech nebo do formy.
  • Po obvodu je potřeme olivovým olejem, aby se po nakynutí neslepily.
    Necháme je ještě 10 minut při pokojové teplotě kynout.
    Těsto neustále pracuje, kyne přímo před očima.

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.


Pečení

Do těsta uděláme buď držadlem vařečky nebo prsty důlky.
Zalijeme je olivovým olejem.
Posypeme hrubozrnnou solí a nasekanými bylinkami.
Třeba oreganem, rozmarýnem, tymiánem, levandulí...
A máme základní variantu.

Před samotným pečením necháme focacciu ještě 5 minut odpočinout.
  • Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Pečeme okolo 15 minut do zlatova.








TIP!  Pro obměnu můžeme focacciu připravit s přidáním různých ingrediencí. 
Pokrájíme je a před zalitím olejem a posypáním solí je vmáčkneme do připravených důlků.
Pro inspiraci můžeme například použít:
  • sušená rajčata, posypeme nasekanou levandulí
  • olivy rozkrojené na půlky, posypeme rozmarýnem
  • urovnáme plátky vařených brambor, ty do důlků vmačkávat nebudeme, posypeme kmínem
  • pokrájená čerstvá rajčata a cibule, posypeme tymiánem
  • ančovičky se špenátem
  • žampiony s pršutem
  • kousky tuňáku s cibulí
  • pesto s mozzarellou

TIP!  Focacciu můžeme také připravit jako plněnou kapsu.
Těsto rozválíme na plát maximálně jeden centimetr silný. Naplníme podle chuti sýrem, mozzarellou, šunkou, bylinkami, zeleninou, masem... 
Přehneme, necháme 5 minut odpočinout a okolo 18 minut pečeme do zlatova.

TIP!  Focaccia se připravuje i z nekynutého těsta. Například Focaccia di Recco
  • V míse promícháme 250 mililitrů vlažné vody s 50 mililitry olivového oleje a lžičkou soli.
  • Přidáme 400 gramů proseté hladké mouky.
    Dobře propracujeme na hladké těsto.
    Zabalíme ho do folie potřené olivovým olejem a dáme do lednice na 2 hodiny odpočinout.

  • Z těsta rozválíme 2 velice tenké pláty. 
  • Těsto by mělo být průhledné.
    První plát přendáme na plech potřený olivovým olejem, posypeme ho 400 gramy sýra Stracchino neboli Crescenzy.
    Můžeme přidat i kousky plátků prosciutta.

  • Přikryjeme druhým plátem, na okrajích oba pláty spojíme přehnutím a zmáčknutím.
  • Vrchní těsto jemně přimáčkneme na vystupující kousky sýra.
    Potřeme olivovým olejem, posypeme hrubozrnnou solí.
    Pečeme 13 až 15 minut v troubě rozpálené na 225 °C.

TIP!  Z kynutého i nekynutého těsta se připravuje plněná focaccia na pánvi. 
Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru 6 až 8 centimetrů. Na jedno naneseme sýr, šunku, olivy, žampiony... Přiklopíme druhým kolečkem, dobře na okrajích spojíme.
Na pánvi opečeme.
Tady je pár odkazů pro inspiraci:


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat