pondělí 4. června 2012

Focaccia

Italský chléb Focaccia



  • 500 g hladké mouky
  • 375 ml vlažné vody
  • 21 g droždí (1/2 kostky)
  • 1 čajová lžička cukru
  • sůl
  • olivový olej
  • olivy, sušená rajčata, rozmarýn, levandule


Jak na to  

- ve 375 ml vlažné vody rozmíchat cukr a rozdrobené droždí, nechat vzejít
- vmíchat olivový olej, přisypávat mouku, zpracovat těsto, nechat vykynout
- těsto prohníst, rozdělit na 2 - 3 díly, rozválet na výšku 2 cm
- přendat na plech vymazaný olivovým olejem a vysypaný hrubozrnnou solí, nechat 10 minut kynout
- vtlačit pokrájená sušená rajčata, rozpůlené olivy, posypat rozmarýnem nebo levandulí
- polít olivovým olejem, posypat solí, nechat ještě 5 minut kynout
- péct 15 minut při 220 °C
.

Klasika italské kuchyně. Můžeme připravit s různými přísadami, podávat samotnou nebo třeba jako přílohu k masům.


Do větší mísy nalijeme 375 mililitrů vlažné vody, přidáme cukr a rozdrobené droždí.
V pokojové teplotě necháme 3 - 5 minut vzejít.



Vmícháme 1 polévkovou lžíci olivového oleje.
Postupně přisypáváme prosetou mouku, promícháváme.
V této fázi dobře poslouží robot nebo ruční hnětač, ale nakonec rozhodně zpracujeme ještě vařečkou.
Nadzdviháváme prohlubní vařečky k sobě, lépe tak vženeme do těsta vzduch. Po částech přemisťujeme z jedné strany mísy na druhou.
Dvě tři minutky bychom to měli vydržet.
Výsledkem bude ne příliš tuhé lesklé těsto.
Lehce poprášíme moukou, aby neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo. V pokojové teplotě necháme okolo 60 minut kynout.
Těsto zdvojnásobí objem.



Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Plech potřeme 4 - 5 polévkovými lžícemi olivového oleje, na dno nasypeme hrubozrnnou sůl. 
Vykynuté těsto přemístíme na moukou posypanou pracovní plochu, rukou prohněteme.
Rozdělíme na 2 až 3 bochánky, každý rozválíme na výšku 2 centimetrů.
Přendáme na plech, strany, kde se budou placky po nakynutí dotýkat, potřeme olivovým olejem.
Necháme ještě 10 minut v teple odpočívat.
Těsto neustále pracuje, kyne přímo před očima.
Do jedné placky vtlačíme pokrájená sušená rajčata, posypeme nasekanou levandulí.
Do druhé vtlačíme olivy rozkrojené na půlky, posypeme rozmarýnem.
Nebo vymyslíme jiné kombinace, můžeme také ponechat bez přísad.



Bohatě polijeme olivovým olejem, posypeme hrubozrnnou solí.
A ještě těstu před pečením dopřejeme 5 minut na kynutí.
Vložíme do trouby, za zhruba 15 minut bude Focaccia upečená dozlatova.
Hlídáme, pokud máme z uvedeného množství placky 3, bude hotová o fous rychleji!




TIP!   Focacciu můžeme také připravit plněnou. Rozválíme na tenčí plát zhruba 1 centimetr silný.
Naplníme podle chuti sýrem, šunkou, bylinkami, zeleninou, masem ...
Přehneme a upečeme.

TIP!!   Focacciu můžeme upéct v kulaté dortové formě.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat