pondělí 24. prosince 2012

Hubník

Vánoční hubník


  • 80 - 100 g sušených hub
  • 200 g pečiva (housky, rohlíky, veka)
  • 80 g krupice
  • 700 ml mléka
  • 1 větší cibule (cca 120 g)
  • 4 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce majoránky
  • 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • 3 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky mletého pepře
  • 1 čajová lžička kmínu
  • zelená petrželka
  • sádlo nebo máslo na vymazání pekáčku
  • 1 polévková lžíce na vysypání pekáčku
  • 140 g anglické slaniny (nemusí být)

Jak na to 

- houby namočit
- pečivo pokrájet, zalít mlékem
- měkké houby nakrájet, podusit na cibulce, osolit, pokmínovat, opepřit
- v míse smíchat nasáklé pečivo, houby, krupici, vejce, utřený česnek, petrželku a majoránku a ev. anglickou slaninu
- nalít do vymazaného pekáčku
- péct 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 150 °C a péct dalších cca 50 minut
 
.

Houby dáme do větší nádoby, zalijeme dostatečným množstvím vody, měly by plavat. Koupel jim dopřejeme minimálně na hodinu, ale klidně přes celou noc.
Uvedené množství odpovídá přibližně 2 plným 250mililitrovým hrnkům.
Pečivo pokrájíme na kostky zhruba 1,5 x 1,5 centimetru velké. Přendáme do mísy, zalijeme mlékem.
Dobře nasáklé houby nakrájíme na menší kousky, vodu z namáčení zatím nevyléváme.
Cibuli pokrájíme na kostičky.
Na pánvi rozpustíme sádlo, nasypeme cibuli a zlehka orestujeme.
Jakmile začnou okraje zlátnout, přidáme houby, 2 čajové lžičky soli, 2 čajové lžičky pepře a kmín. Minutku promícháváme.
Zalijeme 100 mililitry vody, ve které se houby máčely, zakryjeme poklicí a 20 minut podusíme.
Občas zkontrolujeme, promícháme a v případě potřeby po lžících podléváme.
Sundáme poklici, po dobu 3 - 5 minut mícháme dokud se nevyvaří voda.
Necháme mírně vychladnout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Pekáček vymažeme kouskem sádla nebo másla, vysypeme strouhankou.
Do mísy k namočenému pečivu přidáme krupici, 1 čajovou lžičku soli, utřený česnek, petrželku, v dlani rozemnutou majoránku, vejce a houby.
Můžeme také přidat na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.
Vše dobře promícháme a nalijeme do pekáčku.


Nezakryté vložíme do rozehřáté trouby.
Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C a ještě přibližně 50 minut pečeme.
Na posledních 5 - 10 minut zvýšíme teplotu, aby se udělala zlatavá kůrka.
Podáváme teplé nebo studené, můžeme doplnit kysaným zelím, okurkou ....




TIP!  Do hubníku můžeme vmíchat také 1 polévkovou lžíci rozinek namočených v 1 polévkové lžíci rumu.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat