pátek 7. listopadu 2014

Dýňová polévka nadivoko

Dýňová polévka nadivoko

 
  • 1000 g oloupané vydlabané dýně
  • 200 g cibule
  • 60 g hustého brusinkového kompotu 
  • 20 g másla
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 5 bobkových listů, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček jalovce
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 kostka bujonu
  • snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana (nemusí být)


Jak na to  

- oloupanou vydlabanou dýni nakrájet na kostky, cibuli na kostičky a česnek na plátky
- na rozehřátém oleji s máslem osmahnout cibuli, přidat česnek
- orestovat dýni, přidat koření, rozmarýn a brusinky
- zalít 1500 ml horké vody, rozdrobit kostku bujonu
- 25 - 30 minut povařit
- vyndat koření, dohladka rozmixovat
- podle potřeby zředit, podle chuti přisolit
- podávat se lžičkou brusinek a podle chuti se zakysanou smetanou
.

Příprava

Dýni oloupeme a rozpůlíme.
Polévkovou lžící vydlabeme měkkou část se semínky, vyhodíme ji.
Dýni nakrájíme na kostky.

Sloupnutou cibuli pokrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.


Orestování

Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo.
Přisypeme cibuli.
Na mírném plameni okolo 8 minut promícháváme.

Přidáme plátky česneku a po minutě nasypeme kostky dýně.
Zvýšíme teplotu.
Okolo 4 minut restujeme.


Uvaření

  • K dýni vmícháme divoké koření - celý pepř, nové koření, jalovec a bobkové listy.
  • Přidáme 2 polévkové lžíce brusinek, položíme snítku rozmarýnu.

  • Přilijeme jedním a půl litrem horké vody.
  • Rozdrobíme do ní kostku bujonu.
    Zakryjeme poklicí, na mírném plameni 25 až 30 minut povaříme.

  • Z polévky odstraníme rozmarýn a bobkové listy, popřípadě i jalovec, nové koření a pepř.
  • Dohladka ji rozmixujeme.
    Pokud je příliš hustá, rozředíme ji 100 až 200 mililitry horké vody.
    Minutu povaříme.
    Podle chuti přisolíme.

Dýňovou polévku podáváme se lžičkou brusinek, lehce ji poprášíme čerstvě mletým pepřem.
Do talíře můžeme přidat malé množství zakysané smetany.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat