pátek 7. listopadu 2014

Dýňová polévka nadivoko

Dýňová polévka nadivoko


  • 1000 g oloupané vydlabané dýně
  • 200 g cibule
  • 20 g másla
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 60 g brusinek - hustý kompot (2 polévkové lžíce)
  • 1 kostka bujonu
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček celého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček jalovce
  • snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana (nemusí být)


Jak na to  

- oloupanou vydlabanou dýni nakrájet na kostky, cibuli na kostičky a česnek na plátky
- na rozehřátém oleji s máslem osmahnout cibuli, přidat česnek
- orestovat dýni, přidat koření, rozmarýn a brusinky
- zalít 1500 ml horké vody, rozdrobit kostku bujonu
- 25 - 30 minut povařit
- vyndat koření, dohladka rozmixovat
- podle potřeby zředit, podle chuti přisolit
- podávat se lžičkou brusinek a podle chuti se zakysanou smetanou
.

Oloupanou a vydlabanou dýni nakrájíme na kostky. Cibuli na kostičky, stroužky česneku na plátky.


Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo, přisypeme cibuli.
Na mírném ohni okolo 8 minut smažíme.
Přidáme plátky česneku a ještě minutu promícháváme.


Nasypeme kostky dýně, zvýšíme teplotu, 3 - 5 minut restujeme.
Vmícháme divoké koření - celý pepř, nové koření, jalovec a bobkové listy.
Přidáme 2 polévkové lžíce brusinek, položíme snítku rozmarýnu.


Zalijeme 1500 mililitry horké vody, rozdrobíme kostku bujonu.
Zakryjeme poklicí, na mírném ohni 25 - 30 minut povaříme.
Vyndáme stonek rozmarýnu, bobkové listy a polévku dohladka rozmixujeme.
Můžeme vyndat i jalovec, nové koření a pepř.
Pokud je polévka příliš hustá, rozředíme 100 - 200 mililitry horké vody, minutu povaříme.
Podle chuti přisolíme.
Podáváme se lžičkou brusinek, lehce poprášíme čerstvě mletým pepřem.
Do talíře můžeme přidat malé množství zakysané smetany.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat