středa 20. listopadu 2013

Dýňový sladký chleba

Dýňový sladký chleba - z dýně Hokkaidó neboli Pumpkin bread

Stando, opět díky za letošní dýni!



Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.

  • 450 g pečené dužiny dýně Hokkaidó 
  • 60 g rozinek (3 polévkové lžíce)
  • 5 cl rumu
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 4 celá větší vejce
  • 1 čajová lžička vanilkové extraktu
  • 50 ml studené vody
  • 400 g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • 200 g cukru krupice nebo třtinového
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva (3g)
  • 2 čajové lžičky jedlé sody (12 g)
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 vrchovaté čajové lžičky skořice (8 g)
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy  

Jak na to  

- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, dát péct na 200 °C
- sloupnout slupku, rozmačkat na pyré, odvážit, smíchat s rozinkami máčenými v rumu, vanilkovým extraktem, olejem a vodou
- po jednom zapracovat vejce
- zvlášť smíchat suché ingredience: mouku, cukr, sůl, nasekané ořechy, sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a zázvor
- vše smíchat dohromady, péct ve vymazané a vysypané formě okolo 80 minut při 180 °C
.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
 
Do hrnku nasypeme rozinky, zalijeme rumem.
Měly by být celé ponořené.

Dýni opláchneme, rozřízneme na půlku, lžící vydlabeme semínka a měkká vlákna.
Rozříznutou stranou položíme na plech vyložený pečicím papírem.
Vložíme do trouby a 45 minut až 1 hodinu necháme péct.

Jakmile slupka začne praskat a budou se tvořit puchýřky, vyndáme z trouby.
Necháme chvíli vychladnout, stáhneme slupku.
Půjde to krásně, na papíru zůstane pouze základ dýňového pyré, které pečením zesílilo svoji chuť.




Formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Nebo ji vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Do mísy odvážíme 450 gramů pyré, vidličkou rozmačkáme. 
Vlijeme namočené rozinky i s rumem. Přidáme vanilkový extrakt, olej a vodu.
Promícháme.

Po jednom vmícháme vejce.
Další přidáme až tehdy, když bude to předchozí dobře spojené.

V jiné míse smícháme prosetou mouku s nasekanými jádry vlašských ořechů, práškem do pečiva, jedlou sodou, cukrem, solí, skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem.



Obsah obou mís smícháme, nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme okolo 80 minut.

Zkontrolujeme pomocí špejle.
Zapíchneme do středu chleba, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.

Vyndáme z formy, necháme na mřížce vychladnout.
Při podávání můžeme ozdobit kopečkem čerstvě ušlehané smetany.





TIP!  Pokud moučník při pečení na povrchu příliš hnědne, ale není ještě hotový, zakryjeme alobalem.

TIP!!  Samozřejmě lze chleba upéct i z normální dýně.
Oloupanou vydlabanou dýni nakrájíme na kostky a povaříme s malým množstvím vody do měkka. Nebo dáme na 30 minut péct do trouby. Pak už je postup stejný.

TIP!!!  Pokud máte raději hodně sladké moučníky, klidně přidejte 50 - 100 g cukru.

TIP!!!!  Ze zbytku můžeme uvařit polévku nadivoko, dýňovou základní, dýňovou s rajčatovým protlakem, dýňový koláč, nebo Garam masala krém.
Nebo dáme zamrazit k pozdějšímu použití.



Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Hani, ten je taky skvělej, voní úplně Vánocemi:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, to jsem ráda, že chutná! A ta vůně se k tomuhle času extra hodí :)

      Vymazat