středa 20. listopadu 2013

Dýňový sladký chleba

Dýňový sladký chleba - z dýně Hokkaidó neboli Pumpkin bread

Stando, opět díky za letošní dýni!


Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.

  • 450 g pečené dužiny dýně Hokkaidó 
  • 60 g rozinek (3 polévkové lžíce)
  • 5 cl rumu
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 4 celá větší vejce
  • 1 čajová lžička vanilkové extraktu
  • 50 ml studené vody
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice nebo třtinového
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva (3g)
  • 2 čajové lžičky jedlé sody (12 g)
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 vrchovaté čajové lžičky skořice (8 g)
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy 


Jak na to  

- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, dát péct na 200 °C
- sloupnout slupku, rozmačkat na pyré, odvážit, smíchat s rozinkami máčenými v rumu, vanilkovým extraktem, olejem a vodou
- po jednom zapracovat vejce
- zvlášť smíchat suché ingredience: mouku, cukr, sůl, nasekané ořechy, sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a zázvor
- vše smíchat dohromady, péct ve vymazané a vysypané formě okolo 80 minut při 180 °C
.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
 
Do hrnku nasypeme rozinky, zalijeme rumem. Měly by být celé ponořené.
Dýni opláchneme, rozřízneme na půlku, lžící vydlabeme semínka a měkká vlákna.
Rozříznutou stranou položíme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby a 45 minut až 1 hodinu necháme péct.
Jakmile slupka začne praskat a budou se tvořit puchýřky, vyndáme z trouby.
Necháme chvíli vychladnout, stáhneme slupku.
Půjde to krásně, na papíru zůstane pouze základ dýňového pyré, které pečením zesílilo svoji chuť.
Teď už jen stačí přendat do mísy a vidličkou rozmělnit.




Odvážíme 450 gramů.
Ze zbytku můžeme uvařit polévku nadivoko, dýňovou základní, dýňovou s rajčatovým protlakem, dýňový koláč, nebo Garam masala krém.
Nebo dáme zamrazit k pozdějšímu použití.

Formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Nebo vyložíme pečicím papírem.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V jedné míse smícháme prosetou mouku, může být i hladká, s nasekanými jádry vlašských ořechů, práškem do pečiva, jedlou sodou, cukrem, solí, skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem.
Do druhé mísy dáme odvážených 450 gramů dýňového pyré, vlijeme namočené rozinky i s rumem. Přidáme vanilkový extrakt, olej a vodu. Promícháme.
Po jednom vmícháme vejce. Další přidáme až tehdy, když bude to předchozí dobře spojené.
Použijeme 4 vejce, měly by mít dohromady bez skořápek 200 gramů. Pokud jsou menší, klidně jedno přidáme.



Obsah obou mís smícháme, nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme okolo 80 minut. Zkontrolujeme pomocí špejle.
Zapíchneme do středu chleba, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
Vyndáme z formy, necháme na mřížce vychladnout.
Při podávání můžeme ozdobit kopečkem čerstvě ušlehané smetany.




TIP!  Pokud moučník na povrchu příliš hnědne, ale není ještě hotový, zakryjeme alobalem.

TIP!!  Samozřejmě lze chleba upéct i z normální dýně.
Oloupanou vydlabanou dýni nakrájíme na kostky a povaříme s malým množstvím vody do měkka. Nebo dáme na 30 minut péct do trouby. Pak už je postup stejný.

TIP!!!  Pokud máte raději hodně sladké moučníky, klidně přidejte 50 - 100 g cukru.




Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Hani, ten je taky skvělej, voní úplně Vánocemi:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, to jsem ráda, že chutná! A ta vůně se k tomuhle času extra hodí :)

      Vymazat