úterý 4. září 2012

Ovocná smetanová omáčka

Ovocná smetanová omáčka na knedlíky, palačinky, lívance


  • 250 g ovoce - jahod, borůvek, malin, ostružin, třešní, višní, rybízu ....
  • 50 - 60 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 200 g 31% smetany (1 kelímek)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • šťáva z citronu pro dochucení


Jak na to  

- nahrubo rozmačkat ovoce, v hrnci smíchat s cukrem a vodou
- 2 - 3 minuty povařit
- podle potřeby dochutit cukrem nebo šťávou z citronu
- vmíchat vanilkový extrakt a smetanu
- přivést k varu, vypnout
.

V menším hrnku nahrubo rozmačkáme ovoce.
Přidáme 50 gramů cukru a 25 mililitrů vody.
Na mírném ohni 2 - 3 minuty povaříme.
Dochutíme cukrem nebo citronovou šťávou.
Podle druhu ovoce přikyselíme pár kapkami citronové šťávy nebo naopak přidáme cukr.
Vmícháme smetanu a vanilkový extrakt.
Přivedeme k varu, hned vypneme.

Omáčkou doplňujeme ovocné knedlíky z tvarohového těsta nebo z těsta bramborového, kynuté ovocné knedlíky, palačinky nebo lívance.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat