pondělí 24. října 2011

Palačinky

Palačinky


Rozpis pro 11 kusů palačinek o průměru 15 - 16 centimetrů.


  • 500 ml mléka
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 - 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje na smažení  


Jak na to  

- v mléce dobře promíchat mouku, sůl a vejce
- nechat 10 - 15 minut odpočinout
- rozehřát pánev, zlehka potřít olejem
- nalít těsto, smažit palačinky z obou stran dozlatova
.

    Těsto

    V mléce rozmícháme prosetou mouku.
    Přidáme vidličkou rozkvedlané vejce.
    Vmícháme špetku soli.
    Tedy asi tolik, kolik se vejde mezi stisknutá bříška palce a ukazováčku.

    Důkladně promícháme do hladka.
    Aby v těstě nezůstaly hrudky mouky, můžeme ho ještě přelít přes cedník.
    Případné kousky mouky v cedníku rozetřeme obrácenou polévkovou lžící.
    Nebo zvolíme ruční mixér, ten nám vše rozmíchá dokonale.  


    Těsto necháme 10 až 15 minut odpočinout.


    Smažení

    Rozehřejeme pánvičku.
    Pokud použijeme pánev s nepřilnavou úpravou, půjde nám smažení jedna báseň. 

    Do sklenky odlijeme 2 polévkové lžíce oleje.
    Pánvičku zlehka potřeme mašlovačkou smočenou v oleji.
    Rozhodně olej nelijeme přímo na pánev, palačinky by byly hodně mastné. 

    • Menší naběračkou nalijeme těsto v tenké vrstvě na dobře rozehřátou pánev.
    • Musí se hned začít smažit!
    • Lijeme nejdříve okolo krajů a směřujeme ke středu, vytvoříme vlastně spirálu.
    • Hned po nalití pánev nazdvihneme a nakláněním pokryjeme těstem celou plochu.
    • Můžeme zvolit i opačný postup, kdy těsto nalijeme do středu, zdvihneme pánev a nakláněním ho rozlijeme po celé ploše.
    • Po 10 až 15 vteřinách malý kousek okraje palačinky nazdvihneme a otočíme.
    • Zkontrolujeme, pokud je těsto osmažené dozlatova, palačinku obrátíme a osmažíme i druhou stranu.

    Vždy před nalitím dalšího těsta pánvičku zlehka potřeme olejem.
    Před každým novým nabráním těsto od spodu dobře promícháme.
    Jak klesá mouka, je těsto u dna hustší.
    Pokud je těsto na poslední palačinky příliš husté, vmícháme do něho jednu až dvě polévkové lžíce mléka.

    Palačinky mažeme marmeládou, povidly, tvarohem, Nutellou...
    Zdobíme je ovocem, šlehačkou, cukrem moučkou...
    Můžeme je naplnit i slanou náplní, masovými nebo zeleninovými směsmi.




    TIP!  Palačinky, které hned nesníme, zakryjeme po vychladnutí folií.

    TIP!  Na potírání pánve je nejlepší klasická mašlovačka z husího peří. S těmi umělohmotnými opatrně, z některých typů na konci smažení zůstane jen držátko.

    TIP!  Cukr do těsta nepřidáváme. Palačinky jednak dostatečně osladíme náplní a jednak má cukr při smažení tendenci se připalovat.


    Přejít na seznam receptů

    6 komentářů:

    1. prave som ich dokončila su fantasticke

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Děkuji moc a přeji dobrou chuť! :)

        Vymazat
      2. Já do toho těstíka dávám ještě trochu jedlé sody,jsou víc nadýchané.

        Vymazat
      3. Díky za zajímavý tip! Vyzkouším.

        Vymazat
    2. Palačinky v jejich jejich nejčistší podobě. Tohle je klasika, která se nikdy neomrzí. Vždy se k ní rád vracím po všech těch bezlepkových, pohankových a dalších experimentech :)

      OdpovědětVymazat