sobota 19. března 2016

Pečený králík

    Pečený králík s česnekem a slaninou 

    Marti a Honzo, díky za králíka!


    • králík
    • 2 cibule
    • 5 stroužků česneku
    • 200 g slaniny
    • 50 g sádla
    • sůl, kmín

      Jak na to  

      - králíka naporcovat, prošpikovat slaninou, osolit
      - na dno pekáče dát kousky sádla, urovnat kolečka cibule, posadit porce králíka
      - potřít utřeným česnekem, posypat kmínem, podlít malým množstvím vody
      - pekáč zakrýt, vložit do rozpálené trouby, teplotu stáhnout na 160 °C, polévat výpekem
      - po 60 minutách zvýšit teplotu na 200 °C, péct 20 minut stále zakryté
      - odkrýt, dopéct okolo 20 minut dozlatova
      .

      Vykuchaného králíka naporcujeme.
      Zbytky masa a kostí po naporcování dáme vařit. Pokud chceme připravit vývar, vložíme vše do osolené vody studené, pokud chceme obrané maso po uvaření dále použít, vkládáme do osolené vody vroucí.
      Z jater připravíme na pánvi rychlou paštiku.

      Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

      Cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku utřeme.
      Ze slaniny odkrojíme pár zhruba půlcentimetrových proužků, jednotlivé porce našpikujeme a osolíme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky.
      Na jednu porci použijeme jeden až dva proužky slaniny.


      Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli a kousky nerozpuštěného sádla.
      Na cibuli urovnáme porce králíka, potřeme česnekem a posypeme kmínem.
      Nasypeme kostky slaniny, podlijeme 50 mililitry vody.



      Pekáč zakryjeme, dáme péct.
      Ihned po vložení do trouby stáhneme teplotu na 160 °C.
      Během pečení 2x - 3x polijeme výpekem.
      Po 60 minutách zvýšíme teplotu na 200 °C, pečeme stále bez odkrytí.
      Po 20 minutách odkryjeme, teplotu nesnižujeme, za častého polévání dopečeme okolo 20 minut dozlatova.
      Podáváme s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím.



      Přejít na seznam receptů

      2 komentáře: