- 850 ml konzervovaných loupaných krájených rajčat
- 500 ml vývaru nebo kostka bujónu
- 250 g zelené tlustostěnné papriky (1 větší)
- 200 g rajčatového protlaku
- 150 g cibule (1 větší)
- 10 g másla
- 6 stroužků česneku
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- 2 čajové lžičky sušené bazalky
- sůl, cukr, pepř
- pro servírování zakysaná smetana, smetana, čerstvě mletý pepř, bazalka, strouhaný parmazán...
Jak na to
- na oleji a másle postupně osmahnout cibuli, česnek a papriku
- přidat cukr a rajčatový protlak, vmíchat bazalku
- vmíchat rajčata, osolit, opepřit, zalít vývarem
- 20 minut povařit, přidat česnek, rozmixovat
- na oleji a másle postupně osmahnout cibuli, česnek a papriku
- přidat cukr a rajčatový protlak, vmíchat bazalku
- vmíchat rajčata, osolit, opepřit, zalít vývarem
- 20 minut povařit, přidat česnek, rozmixovat
- podle potřeby dochutit
.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Čtyři oloupané stroužky česneku na plátky.
Papriku opláchneme, odstraníme jadřinec.
Rozkrájíme ji na proužky.
V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo.
Přidáme cibuli, na mírném plameni ji občas promícháme.
Po 5 až 6 minutách přidáme česnek.
Po další minutě nasypeme papriku.
Mírně zvýšíme teplotu, za 1 až 2 minuty bude voda, kterou pustila paprika vyvařená.
Ještě okolo tří minut promícháváme.
Uvaření a dokončení
- Do hrnce přisypeme jednu čajovou lžičku cukru. Po zhruba minutě vmícháme rajčatový protlak.
Ještě 2 až 3 minuty restujeme.
- Přilijeme rajčata z plechovky včetně nálevu. Vmícháme jednu čajovou lžičku soli, bazalku a podle chuti mletý pepř.
Přilijeme 500 mililitrů vývaru.
Pokud nemáme masový vývar, použijeme vodu, do které můžeme vmíchat rozdrobenou kostku bujónu.
- Zakryjeme poklicí, 20 minut na mírném plameni povaříme. Těsně před vypnutím přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku.
Odstavíme ze sporáku, rozmixujeme, podle chuti přisladíme, připepříme, přisolíme.
Porce rajčatové polévky můžeme doplnit zakysanou smetanou, strouhaným parmazánem, čerstvě mletým pepřem, lístky bazalky, kousky mozzarelly...
Právě ji vařím!
OdpovědětVymazatAdam
Tak ať se povede a hlavně ať chutná! :-) Dobrou chuť!
Vymazat