pátek 18. března 2016

Květákovošpenátové karbanátky

Květákovošpenátové karbanátky


  • 650 g povařeného květáku
  • 350 g mražených špenátových listů
  • 60 g slaniny (nemusí být)
  • 3 vejce
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 60 g cibule
  • 40 g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • strouhanka
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce octa

Jak na to  

- rozdělený květák uvařit skoro doměkka, nechat na sítu vykapat
- na pánvi orestovat cibuli, přidat špenátové listy, míchat do povolení, vmíchat utřený česnek, nechat vychladnout
- v míse smíchat a rozmačkat uvařený květák, strouhanku, vejce, slaninu, sůl, pepř a muškátový oříšek
- promíchat s vychladlým špenátem
- ze směsi tvořit karbanátky, lehce zploštit, obalit ve strouhance
- osmažit po obou stranách dozlatova
.

Střední hlávku květáku rozdělíme na růžičky, na pár vteřin ponoříme do octové vody.
V sítu propláchneme studenou vodou.
Octová voda vyžene uvnitř schované drobné mušky.
V půl litru studené vody stačí rozmíchat 1 polévkovou lžíci octa.

Do hrnce nalijeme zhruba 1500 mililitrů vody, přidáme čajovou lžičku soli a kmínu.
Přivedeme k varu, vložíme květák.
Na středním plameni vaříme částečně zakryté okolo 12 minut skoro doměkka.
Děrovanou naběračkou přendáme do síta 650 gramů květáku, necháme vykapat.
Zbytek růžiček ještě chvíli vaříme a připravíme třeba květákovou polévku.

Cibuli a slaninu nakrájíme na drobné kostky, stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Na pánvi rozpustíme máslo s olivovým olejem, nasypeme cibuli, 7 - 8 minut na mírném plameni restujeme.
Přidáme mražené špenátové listy, promícháváme do povolení špenátu.
Vmícháme utřený česnek.
Odstavíme, necháme vychladnout.

Do mísy dáme uvařený květák, vejce a nakrájenou slaninu.
Přisypeme 65 gramů strouhanky, po čajové lžičce soli a pepře a půl kávové lžičky mletého muškátového oříšku.
Rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
Dobře promícháme s vychladlým špenátem.




Do talíře nasypeme 4 - 5 polévkových lžic strouhanky, na pánvi rozpustíme sádlo nebo rozehřejeme olej.
Ze směsi tvoříme karbanátky, v dlaních lehce zploštíme.
Na jeden kus použijeme 60 - 70 gramů směsi.
Ze všech stran obalíme ve strouhance.
Na středním plameni okolo 6 minut smažíme na jedné straně, opatrně obrátíme a dosmažíme i druhou stranu dozlatova.



Podáváme s bramborovou kaší, s pečivem, s dresinkem nebo tatarskou omáčkou.


TIP!  Zeleninové karbanátky jsou velice vděčné. Podobně můžeme připravit květákové, kapustové nebo mrkvocelerové.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Tak tohle musím hned o víkendu vyzkoušet s bramborovou kaší :) Mňam, dík za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já díky :-)
      Jsem zvědavá, co na ně řekneš. Doufám, že budou chutnat!

      Vymazat