čtvrtek 29. května 2014

Mrkvocelerové karbanátky

Mrkvocelerové karbanátky se sýrem a ovesnými vločkami


  • 450 g mrkve
  • 250 g celeru
  • 150 g tvrdého sýra - ementál, eidam, čedar...
  • 100 g cibule
  • 100 g másla
  • 30 g ovesných vloček (2 polévkové lžíce)
  • 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 20 g 12% smetany (2 polévkové lžíce)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 větší vejce
  • 1 polévková lžíce sušené majoránky
  • sůl, pepř
  • strouhanka na obalení a slunečnicový olej nebo sádlo na smažení


Jak na to  

- smíchat nastrouhané mrkev a celer s nadrobno nakrájenou cibuli, po částech orestovat na másle
- smíchat nastrouhaný sýr s utřeným česnekem a majoránkou
- spojit vše dohromady, osolit, opepřit, přidat vločky zalité sójovou omáčkou a smetanou, vejce
- dobře zpracovat
- po krátkém odpočinutí vytvarovat karbanátky, obalit ve strouhance, osmažit
.

Příprava a orestování zeleniny

Sloupnutou cibuli nakrájíme na velmi malé kostičky.
Oloupané stroužky česneku jemně utřeme nebo prolisujeme.
Sýr nastrouháme, zvolíme struhadlo s malými očky.
Mrkev a celer očistíme, najemno je nastrouháme.
Smícháme s cibulí.

Na větší pánvi rozehřejeme máslo, nasypeme nastrouhanou zeleninu.
Na středním plameni 6 až 8 minut restujeme.
Promícháváme!

Jakmile začne zelenina zlátnout, a taky krásně vonět, přendáme ji do čisté mísy.
Aby byla všechna zelenina krásně opečená dozlatova, je fajn ji osmahnout na třikrát.
Na pánvi rozehřejeme třetinu másla, nasypeme třetinu nastrouhané zeleniny. Orestovanou zeleninu přendáme do mísy.
A ještě 2x postup zopakujeme.



Příprava směsi

Nastrouhaný sýr promícháme s utřeným česnekem a v dlani rozemnutou majoránkou.
Smícháme s orestovanou zeleninou, solí a pepřem.

Na směs nasypeme ovesné vločky.
Přilijeme sójovou omáčku a smetanu, promícháme.
Přidáme lehce rozšlehané vejce, vše dobře zpracujeme.

Okolo 15 minut necháme odpočinout.


Smažení

  • Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo.
  • Do hlubokého talíře nasypeme strouhanku.

  • Z připravené směsi tvoříme zhruba dva a půl centimetru vysoké karbanátky.
  • Obalíme je ve strouhance.
    Lehce je nad talířem oklepeme, aby opadaly nepřichycené kousky.
    Při smažení by se připalovaly.

  • Karbanátky pokládáme do rozpáleného oleje nebo sádla.
  • Po přibližně 2 minutách smažení na středním plameni je obrátíme.
    Druhou stranu smažíme také okolo 2 minut dozlatova.

  • Usmažené karbanátky položíme na pár vteřin na papírový ubrousek nebo utěrku, aby se vsákl přebytečný olej.

Zeleninové karbanátky podáváme s pečivem nebo bramborovou kaší. Výborné jsou i studené.






TIP!  Pokud je směs příliš řídká, vmícháme do ní jednu polévkovou lžíci strouhanky, karbanátky půjdou lépe tvarovat a budou více držet pohromadě.
Může se to stát, pokud je mrkev hodně šťavnatá.

TIP!  Zeleninové karbanátky jsou velice vděčné. Podobně můžeme připravit třeba karbanátky květákové, květákovošpenátové nebo kapustové.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat