čtvrtek 29. května 2014

Mrkvocelerové karbanátky

Mrkvocelerové karbanátky se sýrem


  • 450 g mrkve
  • 220 g celeru
  • 100 g cibule
  • 100 g másla
  • 150 g tvrdého sýra (ementál, eidam, čedar ...)
  • 30 g ovesných vloček (2 polévkové lžíce)
  • 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 20 g 12% smetany (2 polévkové lžíce)
  • 1 větší vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce sušené majoránky
  • 1 - 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • strouhanka na obalení a slunečnicový olej nebo sádlo na smažení


Jak na to  

- smíchat nastrouhané mrkev a celer s nadrobno nakrájenou cibuli, po částech orestovat na másle
- smíchat nastrouhaný sýr s utřeným česnekem a majoránkou
- spojit vše dohromady, osolit, opepřit, přidat vločky zalité sójovou omáčkou a smetanou, vejce
- dobře zpracovat
- po krátkém odpočinutí vytvarovat karbanátky, obalit ve strouhance, osmažit
.



Mrkev a celer očistíme, najemno nastrouháme.
Měli bychom mít okolo 400 g mrkve a přibližně 180 g celeru.
Cibuli nakrájíme na velmi malé kostičky, česnek jemně utřeme nebo prolisujeme.
Sýr nastrouháme, zvolíme struhadlo s malými očky.

Mrkev, celer a cibuli smícháme.
Na větší pánvi rozehřejeme třetinu másla, nasypeme třetinu nastrouhané zeleniny.
Na středním plameni 6 - 8 minut restujeme. Promícháváme, jakmile začne zelenina zlátnout, a taky krásně vonět, přendáme do čisté mísy.
Na pánev přidáme druhou třetinu másla a zeleniny a postup zopakujeme. To samé provedeme i se zbývající třetinou.


Nastrouhaný sýr promícháme s utřeným česnekem a v dlaních rozemnutou majoránkou.
Smícháme s orestovanou zeleninou, solí a pepřem.
Na vrch směsi nasypeme ovesné vločky, polijeme sójovou omáčkou a smetanou, promícháme.
Přidáme lehce rozšlehané vejce, vše dobře zpracujeme.
Okolo 15 minut necháme odpočinout.




Na pánvi rozehřejeme olej, na talíř nebo prkénko nasypeme strouhanku.
Z připravené směsi tvoříme karbanátky, zhruba 2,5 centimetru vysoké.
Obalíme ze všech stran ve strouhance.
Lehce oklepeme, aby opadaly nepřichycené kousky, připalovaly by se.
Pokládáme do rozpáleného oleje, po přibližně 2 minutách obrátíme.
Druhou stranu smažíme také 2 minuty.
Hotové karbanátky položíme na pár vteřin na papírový ubrousek nebo utěrku, aby se vsákl přebytečný olej.

Podáváme s pečivem nebo bramborovou kaší.
Výborné jsou i studené.




TIP!  Pokud je směs příliš řídká, jdou z ní špatně utvořit karbanátky, nedrží pohromadě, vmícháme 1 polévkovou lžíci strouhanky. Může se to stát, pokud je mrkev hodně šťavnatá.

TIP!!  Zeleninové karbanátky jsou velice vděčné. Podobně můžeme připravit květákové, květákovošpenátové nebo kapustové.


 Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat