čtvrtek 25. srpna 2016

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Stando, díky za letošní dýně!


  • 500 g upečené dýně Hokkaidó
  • 500 g hovězího předního masa 
  • 100 g pancetty nebo jiného dobrého špeku/slaniny
  • 100 g šalotky
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 3 vejce
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
  • 1 + 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 3 polévkové lžíce strouhanky (1 + 2)
  • olej/sádlo/přepuštěné máslo na smažení

Jak na to  

- na půl rozříznutou dýni péct cca 50 minut při 180 °C, odstranit slupku, nechat vychladnout
- na oleji opéct nadrobno pokrájenou pancettu, přidat nadrobno pokrájené šalotky a řapíkatý celer, okolo 5 minut restovat
- zvýšit teplotu, přidat maso, po cca 2 minutách teplotu snížit, vmíchat koření, dusit okolo 10 minut ve vlastní šťávě
- přidat rajčatový protlak, orestovat, zalít vínem, nechat vyvařit, odstavit
- smíchat dýní s masem, strouhankou a vejci, tvořit karbanátky, lehce obalit ve strouhance
- z obou stran usmažit dozlatova
.

Dýni rozkrojíme na půl, lžící vydlabeme semínka. Položíme rozříznutou částí na plech vyložený pečicím papírem.
Dáme do trouby, pečeme okolo 50 minut při 180 °C.

Slupka se zbarví, začnou se dělat puchýřky.
Do karbanátků bude potřeba 500 gramů upečené dýně zbavené slupky, což je zhruba půlka střední. Z druhé půlky můžeme připravit třeba polévku nebo upéct výborný sladký dýňový chleba

Stáhneme slupku,vyhodíme ji.
Upečenou dýni necháme vychladnout.



Zatímco se dýně peče, připravíme masovou směs.
Maso nameleme.
Ideální je použít libovější hovězí přední. 
Třeba plec, krk, pupek...
Šalotky, řapíkatý celer a pancettu nakrájíme na drobné kousky.


Na pánev nalijeme olivový olej, zahřejeme, přidáme pancettu, okolo 3 minut promícháváme.
Nasypeme celer se šalotkou, na mírnějším plameni zhruba 5 minut restujeme.

Zvýšíme teplotu, přidáme mleté hovězí, mícháme.
Tak po 2 minutách teplotu opět snížíme, vmícháme sůl, pepř, tymián, rozmarýn a skořici.
Pokud máme čerstvé bylinky, přihodíme pár snítek místo sušených.
Dusíme 8 - 10 minut ve vlastní šťávě.

Přidáme rajčatový protlak, krátce, okolo minuty, restujeme.
Zalijeme červeným vínem, na mírném plameni povaříme do zredukování.
Občas promícháme, za 5 minut bude hotovo.
Odstavíme, necháme vychladnout.



Pečenou dýni i maso přendáme do mísy, přidáme 1 polévkovou lžíci strouhanky a vejce.
Dobře zpracujeme, tvoříme nižší karbanátky.

Do talíře nasypeme 2 polévkové lžíce strouhanky, karbanátky lehce obalíme.

V pánvi rozehřejeme tuk na smažení.
Smažíme z obou stran dozlatova.
Na každou by měly stačit zhruba 2 minuty.





Přejít na seznam receptů

 

Žádné komentáře:

Okomentovat