čtvrtek 25. srpna 2016

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Stando, díky za letošní dýně!


  • 500 g upečené dýně Hokkaidó
  • 500 g hovězího předního masa 
  • 100 g pancetty nebo jiného dobrého špeku/slaniny
  • 100 g šalotky
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 3 vejce
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
  • 1 + 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 3 polévkové lžíce strouhanky (1 + 2)
  • olej/sádlo/přepuštěné máslo na smažení

Jak na to  

- na půl rozříznutou dýni péct cca 50 minut při 180 °C, odstranit slupku, nechat vychladnout
- na oleji opéct nadrobno pokrájenou pancettu, přidat nadrobno pokrájené šalotky a řapíkatý celer, okolo 5 minut restovat
- zvýšit teplotu, přidat maso, po cca 2 minutách teplotu snížit, vmíchat koření, dusit okolo 10 minut ve vlastní šťávě
- přidat rajčatový protlak, orestovat, zalít vínem, nechat vyvařit, odstavit
- smíchat dýní s masem, strouhankou a vejci, tvořit karbanátky, lehce obalit ve strouhance
- z obou stran usmažit dozlatova
.

Dýni rozkrojíme na půl, lžící vydlabeme semínka. Položíme rozříznutou částí na plech vyložený pečicím papírem.
Dáme do trouby, pečeme okolo 50 minut při 180 °C.
Slupka se zbarví, začnou se dělat puchýřky.
Do karbanátků bude potřeba 500 gramů upečené dýně zbavené slupky, což je zhruba půlka střední. Z druhé půlky můžeme připravit třeba polévku nebo upéct výborný sladký dýňový chleba
Po odstranění slupky necháme vychladnout.



Zatímco se dýně peče, nameleme maso a připravíme ho.
Ideální je použít libovější hovězí přední. Třeba plec, krk, pupek...
Šalotky, řapíkatý celer a pancettu nakrájíme na drobné kousky.


Na pánev nalijeme olivový olej, zahřejeme, přidáme pancettu, okolo 3 minut promícháváme.
Nasypeme celer se šalotkou, na mírnějším plameni zhruba 5 minut restujeme.
Zvýšíme teplotu, přidáme mleté hovězí, mícháme. Tak po 2 minutách teplotu opět snížíme, vmícháme sůl, pepř, tymián, rozmarýn a skořici.
Pokud máme čerstvé bylinky, přihodíme pár snítek místo sušených.
Dusíme 8 - 10 minut ve vlastní šťávě.
Přidáme rajčatový protlak, krátce, okolo minuty, restujeme.
Zalijeme červeným vínem, na mírném plameni povaříme do zredukování.
Občas promícháme, za 5 minut bude hotovo.
Odstavíme, necháme vychladnout.



Pečenou dýni i maso přendáme do mísy, přidáme 1 polévkovou lžíci strouhanky a vejce. Dobře zpracujeme, tvoříme nižší karbanátky.
Do talíře nasypeme 2 polévkové lžíce strouhanky, karbanátky lehce obalíme.
V pánvi rozehřejeme tuk na smažení.
Smažíme z obou stran dozlatova.
Na každou by měly stačit zhruba 2 minuty.





Přejít na seznam receptů

 

Žádné komentáře:

Okomentovat