čtvrtek 31. října 2013

Pečený plněný bůček

Pečený bůček plněný zelenou fazolkou se sušenými rajčaty


Základ

  • 2000 g vepřového bůčku s kostí nebo bez
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 1 čajová lžička kmínu 
  • sůl

Náplň

  • 300 g zelených fazolek
  • 60 g sušených rajčat v oleji
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- ve vroucí osolené vodě povařit očištěné fazolky, hotové dát ihned do ledové vody
- scezené fazolky rozmixovat, smíchat s utřeným česnekem, nakrájenými rajčaty, tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem
- omyté maso proříznout na kapsu, naplnit směsí, osolit, svázat provázkem
- opéct na suché pánvi ze všech stran
- přendat do pekáče, přidat nakrájenou cibuli, posypat kmínem
- péct 15 minut na 220 °C nezakryté, kůží dolů
- snížit teplotu na 180 °C, podlít horkou vodou, zakrýt, polévat vypečenou šťávou
- po hodině obrátit kůží nahoru, naříznout do mřížky, zakryté péct ještě 20 minut doměkka
- dalších 15 -20 minut dopékat bez zakrytí, polévat výpekem
.


Blanšírování fazolek

Blanšírováním si zelenina zachová barvu, chuť a většinu vitamínu.

  • Do hrnce dáme vařit přibližně tři litry vody s vrchovatou čajovou lžičkou soli.
  • Vedle sporáku si připravíme nádobu s hodně studenou vodou.
    Pokud máme k dispozici led, neváháme a pár kostek do vody přihodíme.

  • Fazolky omyjeme, odkrojíme jim konce.
  • Některé druhy mají tuhá vlákna, ta zároveň s odkrojením konců odstraníme, stáhneme je.

  • Fazolky nasypeme do vroucí vody.
  • Povaříme je 3 až 4 minuty.

  • Rovnou z hrnce je ihned děrovanou naběračkou přendáme do ledové vody.
  • Fazolky po minutě až dvou scedíme.
    Necháme je v cedníku vykapat.


Příprava náplně

Fazolky rozmixujeme na kaši.
Stroužky česneku utřeme.
Rajčata nakrájíme na malé kousky.

Česnek a rajčata společně s pepřem, tymiánem a rozmarýnem vmícháme k rozmixovaným fazolkám.
Ochutnáme, podle potřeby osolíme půl až jednou čajovou lžičkou soli.
Pokud máme bylinky čerstvé, budou samozřejmě lepší volbou.


Naplnění bůčku a příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Bůček opláchneme a osušíme.
Ostrým nožem v něm vytvoříme kapsu, naplníme ji připravenou fazolkovou směsí.
Bůček pevně svážeme provázkem.
Do masa vetřeme sůl.
Tak jednu čajovou lžičku.

Rozpálíme na sucho pánev.
Bůček ze všech stran zprudka krátce opečeme dohněda.
Povrch masa se zatáhne a zpevní.
Opečený bůček přendáme do pekáče, položíme ho kůží dolů.
Cibuli rozkrojíme na osminy, přidáme ji do pekáče k bůčku.
Posypeme kmínem.

Na pánev po opečení bůčku nalijeme 250 mililitrů vody.
Zahřejeme, vypneme, necháme chvíli stát.


Pečení

Nezakrytý pekáč s bůčkem vložíme do trouby.
Zatím ho nepodléváme, lehce se osmahne cibule a společně s tukem, které začne pouštět maso vytvoří základ sosu.

  • Za 15 minut vyndáme pekáč z trouby, vedle masa nalijeme vodu z pánve.
  • Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem, vrátíme do trouby.
    Teplotu snížíme na 180 °C.

  • Za 60 minut, během kterých maso 2x polijeme výpekem, vyndáme pekáč z trouby.
  • Bůček obrátíme kůží nahoru, opatrně ji nožem nařízneme do mřížky.
    Řežeme pouze kůži, do masa ne!
    Opatrně proto, abychom nepřeřízli provázek. Pokud si na to jako já nevezmete brýle, tak se to stane raz dva :)

  • Bůček vrátíme do trouby a ještě 20 minut ho pečeme zakrytý.
  • Po těchto 20 minutách pekáč odkryjeme, zkontrolujeme maso, mělo by být měkké.
    Pokud tomu tak není, polijeme ho výpekem, podle potřeby podlijeme malým množstvím horké vody a vrátíme zakryté do trouby na 10 až 15 minut dopéct do měkka.

  • Měkký bůček důkladně polijeme výpekem a bez zakrytí ho dalších 15 až 20 minut dopečeme dozlatova.
  • Celkem tedy pečeme okolo 2 hodin.

  • Dozlatova upečený měkký bůček přendáme na prkýnko, necháme ho před krájením 10 minut odpočinout.
  • Šťáva se rozloží v mase a nebude při porcování vytékat.

Plněný pečený bůček podáváme s bramborovou kaší, bramborem, pečivem, blanšírovanou zeleninou, zeleninovým salátem...



Žádné komentáře:

Okomentovat