- 1000 g kapusty (středně velká hlávka)
- 700 g brambor (5 větších)
- 300 g anglické slaniny
- 200 g sýru s modrou plísní
- 130 g cibule (1 velká)
- 10 g másla
- 5 stroužků česneku
- 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- sůl, pepř, kmín
Jak na to
- oloupané brambory nakrájet na kostky, osolit, okmínovat, uvařit
- na oleji zpěnit cibuli, přidat česnek na plátky a pokrájenou kapustu, podlít, podusit
- máslem vymazat pekáč, nasypat brambory, kapustu a pokrájenou slaninu
- posypat sýrem nakrájeným na kostičky, zapéct 15 - 20 minut
.
- oloupané brambory nakrájet na kostky, osolit, okmínovat, uvařit
- na oleji zpěnit cibuli, přidat česnek na plátky a pokrájenou kapustu, podlít, podusit
- máslem vymazat pekáč, nasypat brambory, kapustu a pokrájenou slaninu
- posypat sýrem nakrájeným na kostičky, zapéct 15 - 20 minut
.
Příprava brambor
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky.
V hrnci je zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Přidáme jednu zarovnanou čajovou lžičku soli a kávovou lžičku kmínu.
Přivedeme k varu, zmírníme teplotu.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Za 10 až 12 minut budou brambory uvařené.
Scedíme je.
Scedíme je.
Kapustu připravujeme současně s bramborami.
Zbavíme ji vnějších listů, rozkrojíme na čtvrtiny.
Z každé čtvrtky vyřízneme tuhý košťál.
Listy kapusty nakrájíme na menší kousky.
Cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku plochou stranou nože zmáčkneme a rozkrájíme na plátky.
Z každé čtvrtky vyřízneme tuhý košťál.
Listy kapusty nakrájíme na menší kousky.
Cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku plochou stranou nože zmáčkneme a rozkrájíme na plátky.
Podušení kapusty
V hrnci zahřejeme olej nebo sádlo.
Přidáme cibuli.
Na mírném plameni ji okolo 4 minut promícháváme.
Na mírném plameni ji okolo 4 minut promícháváme.
Přidáme česnek, minutu ho necháme rozvonět.
Přisypeme nakrájenou kapustu, podlijeme ji 100 až 200 mililitry vody.
Vmícháme kávovou lžičku soli a podle chuti mletý pepř.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme 8 až 10 minut doměkka.
Občas promícháme.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Zapečení
Na mírném plameni dusíme 8 až 10 minut doměkka.
Občas promícháme.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Zapečení
- Sýr s modrou plísní nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu také rozkrájíme.
Můžeme si ji připravit o chvilku dřív a na suché pánvi ji opéct dozlatova.
- Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme kouskem studeného másla. Do pekáče nasypeme scezené uvařené brambory, podušenou kapustu a nakrájenou anglickou slaninu.
Přisypeme lžičku kmínu.
Promícháme, podle chuti přisolíme, přidáme pepř.
Klidně můžeme přidat i jiné koření, například majoránku, chilli, papriku, kari...
- Na povrch nasypeme kostky sýra. Na 15 až 20 minut dáme zapéct do rozehřáté trouby.
TIP! Místo anglické slaniny můžeme použít uzené maso nebo dobrou uzeninu, před zapečením můžeme zalít 30 až 33% smetanou.
To vypadá taaak dobře, myslím, že by to šlo i s růžičkovými kapustičkami, v každém případě to musí být dobrota, určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatTak určitě:), s růžičkovou to bude také výborné! Doufám, že bude chutnat!
VymazatTak jak znám své dva hladové chlapy, tak chutnat bude určitě, kapusta je u nás oblíbená, tak vyzkoušíme i trošku jinou variantu úpravy. Jinak musím pochválit blog, zatím jsem jen tak maličko nakoukla (objevila jsem jej nedávno), ale chystám se ho pročíst. To bude inspirací na vaření :-)))
VymazatMoc děkuji!
Vymazatdostala jsem z toho všeho hlad, ale našla jsem inspiraci na sobotní chalupářský oběd. Krásné stránky, jen tak dál paní Nejedlá :-). Krásný prodloužený víkend Jana
OdpovědětVymazatMilá Jano, moc mě komentář potěšil, děkuji :). Také Vám přeji krásně strávený prodloužený víkend a dobrou chuť!
Vymazat