středa 20. listopadu 2013

Dýňový sladký chleba

Dýňový sladký chleba neboli Pumpkin bread

Stando, opět díky za letošní dýni!


Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.

  • 450 g pečené dužiny dýně Hokkaidó 
  • 400 g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • 200 g cukru krupice nebo třtinového
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 60 g rozinek (3 polévkové lžíce)
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 ml studené vody
  • 5 cl rumu
  • 4 celá větší vejce
  • 2 čajové lžičky jedlé sody (12 g)
  • 2 vrchovaté čajové lžičky skořice (8 g)
  • 1 čajová lžička vanilkové extraktu
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva (3g)
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy  


Jak na to  

- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, dát péct na 200 °C
- sloupnout slupku, rozmačkat na pyré, odvážit, smíchat s rozinkami máčenými v rumu, vanilkovým extraktem, olejem a vodou
- po jednom zapracovat vejce
- zvlášť smíchat suché ingredience: mouku, cukr, sůl, nasekané ořechy, sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a zázvor
- vše smíchat dohromady, péct ve vymazané a vysypané formě 70 - 80 minut při 180 °C
.

Příprava a upečení dýně

  • Rozinky nasypeme do cedníku, pod tekoucí vodou je propláchneme.
  • Necháme je okapat, přesypeme je do hrnku a zalijeme rumem.
    Měly by být celé ponořené.
    Plech vyložíme pečicím papírem.

  • Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

  • Dýni opláchneme a rozřízneme na půlku.
  • Polévkovou lžící vydlabeme semínka a měkkou vatovou část s vlákny.
    Půlky dýně položíme rozříznutou stranou na plech vyložený pečicím papírem.

  • Vložíme do trouby a 45 až 60 minut necháme péct.
  • Slupka začne praskat, budou se na ní tvořit puchýřky.

  • Plech s dýní vyndáme z trouby.
  • Necháme ji chvíli vychladnout, stáhneme z ní slupku.
    Půjde to krásně, na papíru zůstane pouze základ dýňového pyré, které pečením zesílilo svoji chuť.
    Dýni ale předpékat nemusíme! Místo pečení ji po vydlabání rozkrájíme na kostky a ve vodě uvaříme doměkka.


Těsto

Jádra ořechů nameleme nebo rozsekáme.
Formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Nebo ji vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Do mísy odvážíme 450 gramů dýňového pyré, vidličkou ho rozmačkáme.
  • Vlijeme vanilkový extrakt, olej, vodu a namočené rozinky i s rumem, ve kterém se máčely.
    Místo oleje můžeme použít rozpuštěné máslo nebo Heru.
    Promícháme.

  • Po jednom vmícháme vejce.
  • Další přidáme až tehdy, když bude to předchozí dobře spojené.

  • V jiné míse smícháme prosetou mouku s nasekanými jádry vlašských ořechů, práškem do pečiva, jedlou sodou, cukrem, solí, skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem.
  • Obsah obou mís smícháme.


Upečení

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Vložíme do rozehřáté trouby.

Pečeme 70 až 80 minut.
Propečenost zkontrolujeme pomocí špejle. Zapíchneme ji do středu chleba, pokud je po vytažení čistá, bez kousků přilepeného těsta, je hotovo.

Dýňový chleba vyndáme z formy, necháme ho na mřížce vychladnout.
Při podávání můžeme porce doplnit kopečkem čerstvě ušlehané smetany nebo zmrzliny.







TIP!  Je fajn upéct dýni i namočit rozinky den předem.

TIP!  Pokud moučník při pečení na povrchu příliš hnědne, ale není ještě hotový, zakryjeme ho alobalem.

TIP!  Samozřejmě lze chleba upéct i z normální dýně. Oloupanou vydlabanou dýni nakrájíme na kostky, povaříme je s malým množstvím vody do měkka nebo je dáme na 30 minut péct do trouby. 

TIP!  Pokud máte raději hodně sladké moučníky, klidně přidejte 50 až 100 g cukru.

TIP!  Ze zbytku dýňového pyré můžeme uvařit polévku nadivoko, dýňovou základní, dýňovou s rajčatovým protlakem nebo Garam masala krém.
Nebo upéct dýňový koláč.
Nebo pyré zamrazíme k pozdějšímu použití.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Hani, ten je taky skvělej, voní úplně Vánocemi:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, to jsem ráda, že chutná! A ta vůně se k tomuhle času extra hodí :)

      Vymazat