Péct ideálně 4 až 5 týdnů před Štědrým dnem.
Těsto
- 550 g hladké mouky
- 200 g cukru moučky
- 100 g másla
- 100 g medu
- 20 g perníkového koření (1 sáček)
- 20 g kypřicího prášku do perníku (1 sáček)
- 20 g kakaa (2 zarovnané polévkové lžíce)
- 4 žloutky
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
- 1/2 kávové lžičky mletého pepře
- 1 čajová lžička kůry z citronu
- 1 celé vejce - na potření
Bílková poleva na zdobení
- 160 g cukru moučky
- 1 bílek (cca 40 g)
- 1 polévková lžíce šťávy z citronu nebo Citronky
- 1 čajová lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu (nemusí být)
Jak na to
- šlehat žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, med a cukr
- smíchat prosetou mouku s kakaem, sodou, kořením, kypřicím práškem a citronovou kůrou
- sypkou směs promíchat s tekutou, důkladně prohníst, hotové těsto zabalit do fólie, nechat 24 hodin odležet v chladnu
- rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 centimetru, vykrajovat tvary, dávat na plech vyložený pečicím papírem
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- nechat na rovné ploše vychladnout
- naskládat do krabice, zabalit do igelitu, uložit na chladné místo
- na zdobení utřít cukr moučku s bílkem a citronovou šťávou
.
- šlehat žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, med a cukr
- smíchat prosetou mouku s kakaem, sodou, kořením, kypřicím práškem a citronovou kůrou
- sypkou směs promíchat s tekutou, důkladně prohníst, hotové těsto zabalit do fólie, nechat 24 hodin odležet v chladnu
- rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 centimetru, vykrajovat tvary, dávat na plech vyložený pečicím papírem
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- nechat na rovné ploše vychladnout
- naskládat do krabice, zabalit do igelitu, uložit na chladné místo
- na zdobení utřít cukr moučku s bílkem a citronovou šťávou
.
Těsto
- Máslo rozpustíme na mírném plameni. Odstavíme ze sporáku, necháme vychladnout.
- V míse dobře prošleháme zchladlé rozpuštěné máslo, med, žloutky a cukr. V jiné míse smícháme prosetou mouku s kakaem, sodou, kypřicím práškem, kořením a citronovou kůrou.
Sypkou směs postupně přidáváme do mísy ke směsi tekuté, dobře promícháváme.
- Těsto přendáme na pracovní desku a důkladně zpracujeme. Zapotíme se, 15 až 20 minut poctivě hněteme.
Těsto dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme a opět promáčkneme, přehneme, pootočíme a tak stále dokola. Pokud vlastníme bytelný robot, můžeme zapojit hnětací háky.
- Dobře zpracované těsto by se nemělo drobit. Jestliže předchozí věta neplatí, těsto pohromadě nedrží, přidáme několik lžic vody a pokračujeme v hnětení :)
Hotové hladké tužší těsto zabalíme do potravinové fólie, necháme ho 24 hodin odležet v lednici.
Ale klidně i 2 až 3 dny.
Čím déle, tím lépe.
Vykrajování a upečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
- Chvíli před rozvalováním vyndáme těsto z lednice, aby povolilo. Odřízneme část těsta, krátce ho prohněteme a vyválíme na tloušťku 0,5 až 0,7 centimetru.
Těsto není potřeba podsypávat, nemělo by se lepit.
Pokud se přesto trochu lepí, jemně ho podsypeme hladkou moukou.
- Vykrajujeme různé tvary, pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 8 až 10 minut.
Horké perníčky ještě na plechu ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Budou se pěkně lesknout.
- Upečené perníčky sundáme z plechu, na rovné ploše je necháme vychladnout. Naskládáme je do krabice, zabalíme do igelitu a odložíme na chladné místo uležet.
- Pár dní před Štědrým dnem perníčky zkontrolujeme, pokud ještě nejsou měkké, přidáme do krabice rozkrojené jablko. V krabici uděláme místo, do nižší misky nebo na talířek položíme rozkrojené jablko. Krabici opět zabalíme do igelitu.
Během 2 dnů by měly perníčky změknout.
Bílková poleva
- Do misky dáme bílek, nasypeme k němu prosetý cukr moučku a eventuálně škrob. Vmícháme polévkovou lžíci šťávy z citronu.
- Malou vařečkou nebo lžící třeme směs do zhoustnutí. Správně utřená poleva je bílá, neprůsvitná.
Pokud je cukr příliš hrudkovitý, prosejeme ho 2x!
V případě použití koncentrované citronové šťávy, například Citronky, místo čerstvě vymačkané bude poleva bělejší.
- Ideální hustotu vyzkoušíme špejlí. Namočíme ji do polevy a uděláme s ní čáru.
Pokud se čára roztéká, je poleva málo utřená nebo jsme použili větší bílek.
Pokračujeme dále ve tření, jestliže se výsledek nezlepšuje, přidáme malé množství cukru a ještě chvíli třeme.
Pokud se čára sice neroztéká, ale je přerušovaná, špatně drží, použili jsme zřejmě menší bílek. Naředíme pár kapkami citronové šťávy a znovu protřeme.
Polevu dáme do zdobičky nebo do zip sáčku, kterému odstřihneme malý kousek rohu.
Perníčky nazdobíme.
TIP! Těsto s čokoládou
- 250 g prosáté hladké mouky
- 60 g změklého másla
- 60 g cukru moučky
- 30 g nastrouhané čokolády na vaření
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce prosátého kakaa
- 1 vejce
- čtvrt kávové lžičky soli
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku nebo vrchovatá čajová lžička jedlé sody a lžička směsi koření do perníku
- 1 vejce na potření čerstvě upečených perníčků
Dobře prošleháme vejce s máslem a cukrem, vmícháme med a čokoládu.
V druhé míse smícháme suché ingredience.
Obě směsi zpracujeme dohromady na hladké těsto.
TIP! Do vykrojených tvarů můžeme před pečením v horní části udělat malou dírku.
Upečené a nazdobené perníčky pak použijeme jako ozdoby na stromeček.
TIP! Do části polevy můžeme vmíchat potravinářské barvivo.
TIP! Aby poleva, kterou momentálně nepoužíváme (nemáme ve zdobičce nebo v sáčku) netvrdla, dáme ji do dobře uzavíratelné malé misky.
Nebo misku zakryjeme kouskem vlhkého čistého hadříku nebo fólie.
TIP! Perníčky můžeme také potřít čokoládovou polevou a ozdobit oříškem nebo mandlí.
TIP! Část polevy lehce zředíme šťávou z citronu, perníčky pak z části nebo po celém povrchu natřeme, budeme mít světlý podklad.
TIP! Typické koření do perníčků je badyán, fenykl, anýz, nové koření, hřebíček, kardamom, zázvor, pepř a skořice.
Podle tohoto seznamu si můžeme připravit vlastní směs.
TIP! Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další, nepečené cukroví.
TIP! Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.
TIP! Z perníkového těsta můžeme vytvořit také vánoční dekorace. Třeba stromečky nebo perníkovou chaloupku.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.
TIP! Z perníkového těsta můžeme vytvořit také vánoční dekorace. Třeba stromečky nebo perníkovou chaloupku.
Žádné komentáře:
Okomentovat