čtvrtek 3. prosince 2015

Vanoční cukroví - marokánky

Marokánky

Péct ideálně 7 až 10 dní před Štědrým dnem.


Množství na 2 velké plechy.


Těsto

  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru moučky nebo medu
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g másla


Náplň

  • 140 g směsi ořechů
  • 260 g kandovaného a sušeného ovoce a zázvoru
Na marokánky na fotkách bylo použito:
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g kandovaných brusinek
  • 50 g sušených švestek
  • 40 g kandovaného zázvoru
  • 20 g rozinek
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 g jader lískových ořechů
  • 40 g mandlí


Poleva

  • 75 g čokolády na vaření
  • 2 polévkové lžíce mléka


Jak na to  

- v mléku rozmíchat mouku a cukr, přidat máslo, 5 minut povařit, míchat
- přidat pokrájené kandované ovoce a posekané ořechy, na pečicí papír tvořit hromádky
- péct 15 - 20 minut při 180 °C dozlatova, ještě teplé sundat, nechat vychladnout
- spodní stranu potřít čokoládovou polevou
.

Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Kandované ovoce pokrájíme na menší kousky.
Jádra ořechů hruběji nasekáme.
Uvaříme bešamel:
  • Mléko nalijeme do hrnce, přisypeme cukr a mouku.
  • Dobře promícháme.

  • Přidáme máslo, za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Ode dna se v těstě začnou dělat bubliny.
    Snížíme teplotu.

  • Na mírném plameni 4 až 5 minut promícháváme.
  • Hotovo, máme hladký bešamel.

Těsto a upečení

Hrnec sundáme ze sporáku.
Do bešamelu vmícháme kandované ovoce a ořechy.
Po částečném zchladnutí tvoříme pomocí dvou čajových lžiček hromádky.
Pokládáme je rovnou na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme 15 až 20 minut dozlatova.

Ještě teplé marokánky sundáme z papíru, necháme je vychladnout.


Čokoládová poleva

Polevu připravíme ve vodní lázni:

  • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou.
  • Hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
    Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
    Zapneme sporák na mírný stupeň.

  • Do horního hrnce nalámeme čokoládu, přidáme mléko.
  • Promícháváme.
    Jakmile bude poleva hladká, odstavíme.
Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou. Cokoli ale použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám!
Voda by se neměla dotýkat mísy s čokoládou a neměla by se vařit klokotem.  

Polevu nanášíme čajovou lžičkou na spodní stranu marokánky.
Obrácenou stranou lžičky ji rozetřeme.
Odkládáme čokoládou navrch, necháme v chladu ztuhnout.

Marokánky přendáme do krabice, jednotlivé vrstvy prokládáme pečicím papírem.
Krabici zabalíme do igelitu, uchováváme v chladu.








TIP!  Pokud chceme mít marokánky křupavé, vytvořené hromádky na plechu před pečením roztáhneme do tenkých placiček a zkrátíme dobu pečení.

TIP!  Víte, že se do marokánek dříve přidával hašiš? 

TIP!  Velmi podobně se připravují Florentýnky.


Další recepty na vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky
Plněné ořechy
Linecké slepované 
Pracny neboli medvědí tlapky
Perníčky
Slepované banánky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky 
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky
Sněhové kokosky

Crinkles

Žádné komentáře:

Okomentovat