Pečeme 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.
- 350 g polohrubé mouky
- 260 g másla
- 250 g cukru moučky
- 120 g jader oříšků
- 50 g kakaa
- na špičku kulatého nože mleté skořice (zarovnaná kávová lžička)
- na polovinu špičky kulatého nože mletého hřebíčku (půl kávové lžičky)
- 10 polévkových lžic cukru moučky a 1 vanilkový cukr na obalování
Jak na to
- prosít cukr a mouku, smíchat s kakaem, skořicí, hřebíčkem a jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
- plnit do formiček
- péct 13 - 15 minut při 170 °C
- po vytažení z trouby vyklepnout z formičky, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
.
- prosít cukr a mouku, smíchat s kakaem, skořicí, hřebíčkem a jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
- plnit do formiček
- péct 13 - 15 minut při 170 °C
- po vytažení z trouby vyklepnout z formičky, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
.
Pracny, to je česká klasika. Spolu s vanilkovými rohlíčky a lineckým patří k nejčastěji pečenému cukroví.
Pracny se u nás doma pečou podle receptu z kuchařky Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, kterou má moje mamka v knihovně od prvního vydání z roku 1960.
Těsto
- Máslo vyndáme z lednice, aby lehce povolilo. Jádra vlašských nebo lískových oříšků nameleme najemno.
Podle receptu v kuchařce lze místo oříšků použít i mleté mandle.
- Do mísy prosejeme mouku a cukr moučku. Vmícháme kakao, namletá jádra ořechů, skořici a hřebíček.
Přidáme máslo a ručně zpracujeme hladké těsto.
- Zabalíme ho do fólie, necháme v lednici pár hodin odpočinout. Samozřejmě, že ideálně přes noc.
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.
Kousky těsta plníme formičky.
Kopírujeme tvar, neplníme je úplně po okraj, ve středu těsto mírně zmáčkneme, vznikne tím malá prohlubeň.
Kopírujeme tvar, neplníme je úplně po okraj, ve středu těsto mírně zmáčkneme, vznikne tím malá prohlubeň.
Pracny pečením nabydou.
- Naplněné formičky urovnáme na plech. Vložíme ho do rozehřáté trouby.
- Pečeme 12 až 15 minut. Dobu pečení hlídáme, hodně je odvislá od velikosti formiček.
Kakaové těsto se hůře kontroluje pohledem, proto vyzkoušíme prstem. Upečené tlapky by neměly být uprostřed měkké.
Na obalení upečených kousků si v míse smícháme prosetý cukr moučku s vanilkovým cukrem.
Upečené cukroví vyklepneme z formiček, ještě teplé je ve směsi cukrů obalíme.
Nebo je přes síto pocukrujeme.
Pracny neboli medvědí tlapky po úplném vychladnutí naskládáme do krabice, zabalíme ji do igelitové tašky a necháme v chladnu 2 až 3 týdny rozležet.
TIP! Formičky by se po použití neměly umývat, špatně by se z nich pak uvolňovalo upečené cukroví. Jen je důkladně vytřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Pokud máme formičky nové, ještě nepoužité, propláchneme je teplou vodou, naskládáme na plech a prázdné je necháme 5 až 10 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
TIP! Těsto plníme do studených formiček!
Pokud pečeme z větší dávky, vždy po vyklepnutí upečeného cukroví počkáme, až formičky vychladnou.
TIP! Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další, nepečené cukroví.
TIP! Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.
Další recepty na vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Plněné ořechy
Marokánky
Perníčky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Slepované banánky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky
Sněhové kokosky
Crinkles
Nebo je přes síto pocukrujeme.
Pracny neboli medvědí tlapky po úplném vychladnutí naskládáme do krabice, zabalíme ji do igelitové tašky a necháme v chladnu 2 až 3 týdny rozležet.
TIP! Formičky by se po použití neměly umývat, špatně by se z nich pak uvolňovalo upečené cukroví. Jen je důkladně vytřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Pokud máme formičky nové, ještě nepoužité, propláchneme je teplou vodou, naskládáme na plech a prázdné je necháme 5 až 10 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
TIP! Těsto plníme do studených formiček!
Pokud pečeme z větší dávky, vždy po vyklepnutí upečeného cukroví počkáme, až formičky vychladnou.
TIP! Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další, nepečené cukroví.
TIP! Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.
Další recepty na vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Plněné ořechy
Marokánky
Perníčky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Slepované banánky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky
Sněhové kokosky
Crinkles
Žádné komentáře:
Okomentovat