pátek 31. ledna 2014

Medovník

Medovník z roztíraného těsta

Plechovku Salka je nutno vařit den před pečením! 
Hotový medovník potřebuje po sestavení několik hodin na uležení.


Rozpis na medovník o průměru 23 centimetrů. 


Korpus

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla (celá kostka)
  • 220 g cukru krupice
  • 100 g medu (3 polévkové lžíce) 
  • 8 g jedlé sody (1 čajová lžička)
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli


Směs na potírání

  • 60 g cukru krupice (3 polévkové lžíce)
  • 60 ml rumu (5 - 6 polévkových lžic)
  • 50 ml vody (5 polévkových lžic)

Krém

  • 250 g másla (1 kostka)
  • 100 g jader vlašských ořechů 
  • 1 slazené zahuštěné mléko v plechovce - Salko


Jak na to  

- smíchat ingredience na těsto
- podle formy vyznačit kola na papír (6 - 7x), rozetřít těsto, péct vždy okolo 8 minut na 180 °C
- vykrojit placky podle formy, odkrojky odložit stranou
- svařit vodu s cukrem, vmíchat rum
- prošlehat karamelizované Salko s máslem a s 2/3 nastrouhaných ořechů
- upečený medový plát potřít rumovou směsí, natřít krémem, přiklopit dalším plátem
- na závěr potřít krémem i boky, posypat rozdrobenými odkrojky smíchanými se zbytkem ořechů
- před podáváním nechat rozležet
.

Recept na pravý medovník to samozřejmě není. Hmm, ale který z toho velkého množství kolujících na sítích to vlastně je?
Medovník připravený podle tohoto receptu chutná podobně jako originál. Žádné složitosti nevyžaduje, jen je potřeba připravit si časový harmonogram.


Naplánování
  • První den uvařit Salko, aby zkaramelizovalo, nechat ho vychladnout.
  • Druhý den upéct medové pláty, sestavit je a naplnit krémem.
  • Třetí den po uležení medovník servírovat.


Karamelizování kondenzovaného mléka

Nejpozději den před plánovaným pečením zkaramelizujeme Salko.
Pokud tedy nemáme koupené už karamelizované.

  • Na dno hrnce dáme složenou látkovou utěrku nebo ubrousek.
  • Položíme na ni neotevřenou plechovku .
    Zalijeme ji teplou vodou tak, aby hladina byla 3 až 5 centimetrů nad plechovkou.

  • Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na minimum.
  • Hrnec částečně zakryjeme poklicí.

  • Dvě hodiny necháme vodu jen mírně probublávat.
  • Plechovka musí být po celou dobu vaření celá ponořená!
    V případě potřeby do hrnce doléváme horkou vodu.

  • Po dvou hodinách sporák vypneme, plechovku necháme ve vodě částečně zchladnout. 
  • Po hodině až dvou ji z vody vyndáme a do druhého dne odložíme.
    V žádném případě teplou plechovku neotvíráme!
    Mohlo by se stát, že místo užívání klidné chvíle s kávou a medovníkem budeme plánovat vymalování kuchyně.



Příprava

Máslo vyndáme z lednice, rozkrájíme ho na kostky, aby dříve povolilo.
Na 6 až 7 kusů pečicího papíru obkreslíme podle dortové formy o průměru 23 centimetrů kruh.
V případě 6 kusů budou upečené medové pláty malinko silnější, v tom druhém o fous tenčí. 
Výsledek prakticky totožný :-)
Na fotkách je medovník připravený ze šesti.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

  • Do mísy prosejeme mouku.
  • Smícháme ji se sodou, solí a cukrem.
    Přidáme změklé máslo a rukou vše promačkáme dohromady.

  • V hrnku promícháme lehce rozkvedlané vejce s mlékem a medem.
  • Směs nalijeme do mísy, zpracujeme těsto.
    V případě potřeby, kdy má mouka větší savost nebo jsou vejce menší, přidáme 2 až 3 polévkové lžíce mléka.
    Těsto by mělo být hustší konzistenci, která se ale dá dobře rozetřít.

Příprava na pečení

Těsto bude vážit okolo 1200 gramů.
Je fajn položit si misku s těstem na váhu a stěrkou na každý plát potřebné množství odebrat.
Na medovník připravený ze šesti plátu to bude přibližně 200 gramů, pro medovník připravený ze sedmi okolo 170 gramů.

Odebrané těsto rozetřeme na pečicí papír do vyznačeného kruhu, ale zhruba o jeden centimetr ho přetáhneme.
Klidně nepravidelně, po upečení si pláty podle formy vymáčkneme a odkrojky po rozdrobení použijeme na závěrečné posypání sestaveného medovníku.
Dáme pozor, abychom roztírali na opačnou stranu papíru, než na kterou jsme obkreslili formu. 
Mohlo by se stát, že v případě použití lihového fixu, bude barevná čára i na některé z upečených placek. Vlastní zkušenost! :-)

Upečení

Rozetřené těsto na pečicím papíru dáváme postupně péct.
Každý na přibližně 8 minut.

Po vyndání z trouby ihned vtlačíme do teplého plátu formu.
Vykrojená kola necháme na rovné ploše vychladnout.
Lehce ztvrdnou, to je v pořádku.
Odkrojky nevyhazujeme, odložíme je zatím do mísy.


Krém

  • Máslo na krém vyndáme z lednice.
  • Rozkrájíme ho na kostky, přendáme je do mísy a v pokojové teplotě necháme změknout.
    Jádra ořechů nastrouháme nebo nameleme.

  • Na potírání upečených medových plátů svaříme vodu s cukrem.
  • Jakmile je všechen cukr rozpuštěný, vypneme.
    Vmícháme rum, necháme vychladnout.

  • Do mísy s povoleným máslem nalijeme zkaramelizované Salko.
  • Ručním robotem vyšleháme hladký krém.
    Do krému vmícháme dvě třetiny nastrouhaných ořechů.
    Salko i máslo by mělo mít před smícháním stejnou teplotu, aby se krém nesrazil!

  • Pokud je potřeba, dáme krém do lednice ztuhnout. 
  • Ale jen na chvilku, aby šel dobře roztírat.


Sestavení medovníku

  • Vezmeme jeden upečený medový plát, potřeme ho rumovou směsí.
  • Naneseme část krému, přiklopíme dalším plátem.
    A do spotřebování všech plátů opakujeme: potřeme rumovou směsí, naneseme krém, přiklopíme dalším...

  • Zbytkem krému pomažeme vršek i boky medovníku.
  • Odložené odkrojky z upečených plátů rozdrobíme na malé kousky.
    Čtyři až pět lžic vniklé drobenky smícháme se zbývající třetinou nastrouhaných vlašských ořechů.
    Směsí posypeme vršek medovníku a po částech ji přimáčkneme i na jeho boky.

Medovník dáme do ledničky ztuhnout a rozležet, ideálně do druhého dne.








Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. HMmm povedl se ti na jedničku, mě se do něj pořád nějak nechce, jsem hrozný lenoch :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Je výborný a rychle hotový, běž do něj :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, moc děkuji za recept, medovník je podle něj prostě fantastický. A suroviny se dají sehnat i tady v Japonsku. Pomohla jste nám zahánět stesk po domově. :-) Stránky máte moc pěkně koncipované, recepty jsou přehledné, "blbuvzdorné" a fotky úhledné a strašně lákavé! Jste veliká šikulka, kdybyste to náhodou nevěděla! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Kamilo,
      děkuji za milý komentář! Moc hezky se čte :-)
      Fotky jsou záležitostí mé drahé polovičky, pochvala předána :-) Mám radost, že se medovník povedl a připomněl Vám domov.
      Zdravím Vás do dalekého Japonska a přeji hodně štěstí.

      Vymazat