Uvedené množství surovin je na 3 kusy koláče, každý o rozměru cca 20 x 30 cm.
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 200 ml vlažné vody
- 20 g droždí (půl kostky)
- 1 čajová lžička soli
- 1 kávová lžička cukru
Klasická náplň
Stačí na přípravu 3 kusů.
- 400 g Crème fraîche nebo husté zakysané smetany
- 180 g dobré slaniny, např. pancetta, tyrolský špek nebo anglická
- 2 větší cibule
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka drceného kmínu
- sůl, pepř
Varianty náplně
Množství podle chuti.
Je to jednoduché, je to vynikající a je to hned snědené :-) Tarte flambée je vynikající jak ještě teplý, tak i studený.
- sýry, např. Ementál, Gorgonzola, kozí sýry, Mozzarella, Niva, Gouda, Hermelín, Comtè, Čedar, Gruyère...
- houby čerstvé nebo nakládané, sušená rajčata, kukuřice, česnek...
- ryby, např. losos, tuňák, mořské plody...
- šunka, salám, klobásky...
Jak na to
- zadělat těsto, pořádně prohníst, nechat hodinu a půl kynout
- rozdělit na 3 díly, rozválet na tenké placky
- potřít smetanou, osolit a popepřit, poprášit špetkou muškátového oříšku a kmínu
- posypat slaninou, cibulí a ev. dalšími přísadami
- péct 10 - 15 minut při 250 °C
.
- zadělat těsto, pořádně prohníst, nechat hodinu a půl kynout
- rozdělit na 3 díly, rozválet na tenké placky
- potřít smetanou, osolit a popepřit, poprášit špetkou muškátového oříšku a kmínu
- posypat slaninou, cibulí a ev. dalšími přísadami
- péct 10 - 15 minut při 250 °C
.
Je to jednoduché, je to vynikající a je to hned snědené :-) Tarte flambée je vynikající jak ještě teplý, tak i studený.
Tento slaný koláč údajně vznikl tak, že pekaři v Alsasku potřebovali zjistit, jestli už mají dostatečně rozpálenou pec. Vzali kousek chlebového těsta, tence ho rozváleli, potřeli smetanou nebo tvarohem, poházeli kousky slaniny a cibule. A upekli.
Voilà, Tarte flambée byl na světě.
Kvásek
Do hrnku nebo misky nalijeme 150 mililitrů vlažné vody.
Zapneme troubu, nastavíme na 250 °C.
Slaninu nakrájíme na menší tenké kousky.
Připravíme 3 kusy pečicího papíru o velikosti plechu.
Nakynuté těsto, které bude mít okolo 600 gramů, rozdělíme na 3 stejné díly.
Obměna náplně
Samozřejmě, že se dají použít i jiné suroviny, čerstvé nebo nakládané.
Vřele doporučuji vyzkoušet variantu ve stylu Quattro Formaggi.
Opět nejdříve rozetřeme Crème fraîche, posolíme, opepříme, pokmínujeme a poprášíme muškátovým oříškem.
Koláč se peče i na sladko.
Voilà, Tarte flambée byl na světě.
Kvásek
Do hrnku nebo misky nalijeme 150 mililitrů vlažné vody.
Měla by mít zhruba tělovou teplotu, tedy okolo 37 °C.
Vmícháme do ní lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí.
Za 10 až 15 minut budeme mít vzešlý kvásek.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vzdouvající se vrstvu.
Těsto a kynutí
Vmícháme do ní lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí.
Za 10 až 15 minut budeme mít vzešlý kvásek.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vzdouvající se vrstvu.
Těsto a kynutí
- Mouku prosejeme do mísy, promícháme ji se solí. Přilijeme vzešlý kvásek.
Hrnek po kvásku ještě propláchneme dalšími 50 mililitry vody, přidáme ji do mísy.
Vše dobře promícháme.
- Nahrubo promíchané těsto přendáme na pracovní desku, vytvarujeme z něho bochánek. Dlaní ho promáčkneme, přehneme, pootočíme a opět dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme... a tak pořád dokola.
Hněteme, hněteme, hněteme...
Určitě pracujeme 10 až 15 minut, můžeme si dopřát malé přestávky. Není vyloučené, že se pěkně zapotíme :-)
Ale odměnou nám bude hladké tužší těsto, i když se ze začátku bude zdát, že se to nikdy nemůže povést.
Pokud máme k dispozici výkonný robot s hnětacími háky, je vyhráno!
- Dobře zpracované těsto lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo. V pokojové teplotě ho necháme hodinu a půl až dvě hodiny kynout.
Příprava na pečení
Chvilku před koncem kynutí začneme s přípravou na pečení.
Chvilku před koncem kynutí začneme s přípravou na pečení.
Zapneme troubu, nastavíme na 250 °C.
Slaninu nakrájíme na menší tenké kousky.
Sloupnutou cibuli na větší půlměsíčky.
Pokud budeme koláč připravovat s různými náplněmi, tak si je také připravíme.
Dle potřeby je scedíme, pokrájíme, povaříme...
Připravíme 3 kusy pečicího papíru o velikosti plechu.
Těsto se během pečení nepřilepí, takže bychom papír ani vymazání použít nemuseli, ale ušetříme si práci s mytím pro případ, že by náplň stekla mimo těsto.
Pečení
Pečení
Nakynuté těsto, které bude mít okolo 600 gramů, rozdělíme na 3 stejné díly.
Každou část velice tence vyválíme do obdélníku nebo kruhu.
Samozřejmě můžeme udělat více různých tvarů o různých velikostech.
- Pomocí válečku přeneseme rozválené těsto na pečicí papír na plech. Obtočíme ho okolo válečku, přeneseme nad plech, rozvineme.
- Lehce osolíme, podle chuti opepříme a poprášíme špetkou muškátového oříšku a kmínu. Urovnáme slaninu a cibuli pro základní verzi, popřípadě přidáme další suroviny pro jiné varianty.
Na těsto rozetřeme jednu třetinu Crème fraîche nebo zakysanou smetanu.
Crème fraîche si den předem můžeme jednoduše vyrobit, viz TIP!
- Dáme péct do horní třetiny rozpálené trouby. Za 10 až 15 minut bude hotovo.
Vyndáme z trouby a můžeme podávat.
Samozřejmě, že se dají použít i jiné suroviny, čerstvé nebo nakládané.
Můžeme je podle chuti kombinovat.
V případě konzervovaných přísad je předem důkladně scedíme.
Opět nejdříve rozetřeme Crème fraîche, posolíme, opepříme, pokmínujeme a poprášíme muškátovým oříškem.
Poklademe nakrájenými sýry podle chuti (na fotkách je jeden z koláčů upečený s kombinací Ementál, Gorgonzola, kozí sýr Caprottino a Mozzarella).
Posypeme cibulí a upečeme.
Sýry nemícháme dohromady, pro každý druh vyčleníme kousek místa, aby se chutě nepřekrývaly, ale naopak, aby vynikly. Sýr nedáváme až do krajů, jak je vidět na fotkách, vytečou, připálí se a to je škoda.
Posypeme cibulí a upečeme.
Sýry nemícháme dohromady, pro každý druh vyčleníme kousek místa, aby se chutě nepřekrývaly, ale naopak, aby vynikly. Sýr nedáváme až do krajů, jak je vidět na fotkách, vytečou, připálí se a to je škoda.
Jedna z nejznámějších variant je s jablky flambovanými Calvádosem.
TIP! Pokud nemáme k dispozici kupovaný Crème fraîche, jednoduše si ho připravíme sami.
Smícháme 200 gramů 15% zakysané smetany s 200 gramy minimálně 30% smetany.
Promícháme, zakryjeme folií a necháme v pokojové teplotě stát 24 hodin.
A je to!
Crème fraîche je také výborný k zahušťování omáček, především svíčkové omáčky.
Crème fraîche lze i vyšlehat a podávat třeba s ovocem. Do 200 gramů 40% smetany vmícháme jednu vrchovatou polévkovou lžíci 15% zakysané smetany. Zakryjeme fólií a necháme stát v pokojové teplotě 20 až 24 hodin. Směs přendáme do lednice a necháme ji pořádně vychladit. Ušleháme.
Přejít na seznam receptů
Smícháme 200 gramů 15% zakysané smetany s 200 gramy minimálně 30% smetany.
Promícháme, zakryjeme folií a necháme v pokojové teplotě stát 24 hodin.
A je to!
Crème fraîche je také výborný k zahušťování omáček, především svíčkové omáčky.
Crème fraîche lze i vyšlehat a podávat třeba s ovocem. Do 200 gramů 40% smetany vmícháme jednu vrchovatou polévkovou lžíci 15% zakysané smetany. Zakryjeme fólií a necháme stát v pokojové teplotě 20 až 24 hodin. Směs přendáme do lednice a necháme ji pořádně vychladit. Ušleháme.
Přejít na seznam receptů
Tak ten sýrový musím zas vyzkoušet já podle tebe :)))) Mňam
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušej, je opravdu vynikající! I když byly všechny fantastický, tak tenhle je u mě zatím o fous na prvním místě. :)
VymazatNějak jsem dostala hlad.... to fakt musím vyzkoušet:-))
OdpovědětVymazatAjka
Díky za návštěvu!
VymazatRozhodně doporučuji nečekat na hlad. I jen tak na chuť se hodí -). Budu se těšit na zprávu, jak chutnal!
Vyzkoušel jsem 4 sýry a povedlo se. Je to tedy kalorický nářez...ale chutnalo. Jen dobu pečení na horkovzduch jsem při 250 stupních měl 10 minut a bylo hotovo.
OdpovědětVymazatNo jo, co naděláme, kalorické nářezy bývají zároveň chuťově na špici :). Děkuji za milý komentář a napsání zkušenosti s horkovzdušnou troubou!
Vymazat