pondělí 13. srpna 2012

Borůvkový koláč

Rychlý ovocný koláč s borůvkami a drobenkou
  
 Mišu, díky za recept :-)


Rozpis pro plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 400 g polohrubé mouky
  • 300 ml bílého jogurtu
  • 180 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 vejce 
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (15 g)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 vanilkový cukr
  • 0 - 6 polévkových lžic mléka 
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu 


 Drobenka

  • 160 g polohrubé mouky (může být i hrubá)
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g másla


Ovoce

  • 500 - 1500 ml borůvek 

Jak na to  

- na drobenku smíchat mouku s cukrem, promačkávat s máslem, odložit do lednice
- smíchat prosetou mouku s cukry, práškem do pečiva, jogurtem, vejci, rozpuštěným máslem a extraktem
- podle potřeby přidávat po lžících mléko
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, posypat ovocem a drobenkou
- péct 30 - 35 minut při 180 °C
.

Výborný rychlý koláč.
Místo borůvek můžeme použít jakékoliv jiné ovoce.


Příprava

Máslo na těsto rozpustíme na mírném plameni.
Odstavíme, necháme zchladnout.
Borůvky probereme a propláchneme studenou vodou.
Necháme je v cedníku okapat. 

Plech
vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Nebo vyložíme pečicím papírem či fólií.
Nebo plech potřeme malým kouskem másla pomocí utrženého kousku obalu a pak vysypeme moukou.
Hrubou mouku lze nahradit strouhankou.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Drobenka

V míse promícháme mouku s cukrem.
Přidáme rozkrájené studené máslo.
Konečky prstů rychle promačkáváme.
Je potřeba opravdu rychle a jen konečky prstů, aby máslo od teplých rukou moc neměklo. 
Hotovou drobenku zatím odložíme do lednice.


Těsto

Do mísy prosejeme mouku.
Smícháme ji s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.

Vmícháme jogurt, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu.
Podle potřeby po lžících přidáváme mléko.
Vařečkou těsto dobře promícháme.
Mléko přidáváme podle potřeby, těsto by mělo mít hustší konzistenci.
Každá mouka saje jinak a hlavně, jogurty mají různou hustotu. Někdy proto stačí přidat 4 lžíce, jindy musíme množství zvýšit a někdy nebudeme muset mléko přidávat vůbec.


Pečení

  • Těsto rozetřeme na plech.
  • Rovnoměrně ho posypeme borůvkami a zasypeme drobenkou.

  • Vložíme do rozehřáté trouby.
  • Pečeme 30 až 35 minut.
    Do zlatova upečený koláč necháme před krájením zchladnout.
   

TIP!  Místo borůvek můžeme použít jakékoliv jiné ovoce. Rybíz, meruňky, broskve, švestky... nebo třeba rebarboru.

TIP!  Rozpis pro upečení v kulaté formě o průměru 24 centimetrů je zde: Rychlý jogurtový ovocný koláč.





Přejít na seznam receptů

2 komentáře: