čtvrtek 13. března 2014

Tiramisu s pečeným piškotem

Tiramisu s pečeným piškotem

Ivu, díky za recept!

 

Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.


Piškot
  • 5 velkých vajec
  • 125 g cukru krupice (5 polévkových lžic)
  • 1 vanilkový cukr (20 g)
  • 100 g polohrubé mouky (5 polévkových lžic)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (13 g)
  • kůra z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
  • 200 ml silné kávy nebo pressa (na polití hotového piškotu)
  • 150 ml Amaretta nebo rumu (na polití hotového piškotu, nemusí být - v tom případě adekvátně zvýšit množství kávy)

Krém

Varianta bezvaječná
  • 500 g Mascarpone
  • 150 g moučkového cukru
  • 400 g smetany ke šlehání (minimálně 30%)
  • kakao na posypání

Varianta vaječná
  • 500 g Mascarpone
  • 120 g cukru krupice
  • 6 vajec 
  • půlka citronu na vytření mísy
  • špetka soli
  • kakao na posypání


Jak na to  

- našlehat vejce s cukrem, spojit s moukou smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, při teplotě 180 °C péct cca 12 minut
- krém, varianta I: smíchat Mascarpone s cukrem moučkou, vmíchat dotuha ušlehanou šlehačku
- krém, varianta II: ušlehat žloutky s cukrem, spojit s Mascarpone, vmíchat dotuha ušlehaný sníh
- upečený piškot zvlhčit kávou smíchanou s Amarettem (použít celé množství)
- potřít zvolenou variantou krému
- ihned nebo až před servírováním posypat kakaovým práškem
.

Vše je rychle hotové, začneme vymazáním a vysypáním plechu. Mašlovačkou rozetřeme olej, hrubou moukou pokryjeme celý povrch.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Uvaříme silnou kávu. 2 - 3 vrchovaté čajové lžičky zalijeme 200 mililitry vroucí vody. Může být klasická, rozpustná nebo připravíme silné presso.
Necháme vychladnout.
Sýr Mascarpone vyndáme z lednice, aby nebyl příliš tuhý a dal se dobře zpracovat.
Mouku prosejeme, smícháme s kypřicím práškem do pečiva a nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu.
Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká!
V míse ušleháme celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Za přibližně 8 minut bude hotovo.
Hmota zhoustne, napění se, cukr přestane chrastit o stěny mísy.
Otáčky snížíme na minimum a po částech zapracujeme mouku smíchanou s kypřicím práškem a citronovou kůrou.
Těsto rozetřeme na plech, hned vložíme do trouby.
Zhruba za 12 minutách bude piškot upečený.
Vyndáme z trouby, necháme vychladnout.





Připravíme krém. Na výběr máme 2 možnosti.

1. varianta - bezvaječná se šlehačkou
Opatrně po částech promícháme sýr Mascarpone s prosetým cukrem moučkou. Vařečkou nebo stěrkou zlehka třeme dokud nevznikne hladká hmota.
Můžeme použít i ruční šlehač, ale v tom případě riskujeme, že se Mascarpone srazí, nadělají se v něm hrudky
Chuti to až tolik nevadí, jde hlavně o estetickou stránku.
Hrudky se mohou objevit i v případě, že se sýru blíží doporučené datum spotřeby neboli už není tak čerstvý. A také hodně záleží na jeho kvalitě čili výrobci.
Smetanu ušleháme dohusta a opět po částech a zlehka jemným promícháváním spojíme s Mascarpone.

2. varianta - s čerstvými vejci
Tuto variantu použijeme pouze v případě, že máme k dispozici čerstvá vejce.
Připravíme 2 mísy, jednu vytřeme rozpůleným citronem.
Pečlivě oddělíme žloutky od bílků, bílky dáváme do "citronové" mísy.
Ve druhé míse zasypeme žloutky polovinou z uvedeného množství cukru, ušleháme ručním šlehačem do husté pěny.
Za 5 - 6 minut získáme světlou krémovou hmotu. Po částech ji jemným mícháním spojíme s Mascarpone.
K bílkům přidáme špetku soli, opět za pomoci ručního šlehače připravíme sníh.
Začneme na nižších otáčkách, postupně zvyšujeme. Po několika minutách šlehání začne sníh houstnout. Jakmile je skoro hotový, po vytažení metliček se budou vytvořené kopečky jemně ohýbat, po částech přisypeme druhou polovinu cukru a došleháme dotuha.
Hotový sníh zlehka smícháme se směsí Mascarpone a žloutků.

Moučník dokončíme.
Do kávy nalijeme Amaretto nebo rum.
Pokud nechceme přidávat alkohol, nahradíme ho adekvátním množstvím kávy. Pomocí mašlovačky zvlhčíme upečený piškot. Veškerou tekutinu spotřebujeme.
Rovnoměrně rozetřeme krém.
Kakaovým práškem můžeme posypat ihned nebo sypat jednotlivé porce až těsně před podáváním.
Hotový moučník necháme v chladu uležet.



TIP!  Třetí možností přípravy krému je kombinace prvních dvou.
Mascarpone smícháme s našlehanými žloutky jak je uvedeno ve variantě 2. Místo sněhu z bílků smícháme s ušlehanou šlehačkou podle varianty 1.

TIP!! A ještě jedna bezvaječná varianta. Mascarpone smícháme se zahuštěným slazeným kondenzovaným mlékem. Na 500 g Mascarpone použijeme 140 g kondenzovaného mléka.
Odložíme na chvíli vychladnout do lednice.
Šlehačku ušleháme dotuha a jemně smícháme s Mascarpone.

TIP!!!  Šlehačka se nejlépe ušlehá, když je hodně studená. Proto ji z chladničky vyndáme až těsně před použitím.
Je fajn, když před šleháním do lednice na chvíli odložíme i mísu a metličky. 

TIP!!!!  Pokud si nejsme jistí stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost. Do širší vyšší sklenice nalijeme studenou vodu a vložíme celé vejce, nerozbité se skořápkou. Pokud ihned klesne ke dnu a zůstane ležet, je spolehlivě čerstvé. Čím více se bude stavět na špičku a stoupat hladinou vzhůru, tím je starší.
Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím použijeme syrové.
Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití za syrova.
Jakmile bude nad polovinou, pro jistotu použijeme pouze pro pokrmy s tepelným zpracováním.!

TIP!!!!! Klasické Tiramisu bez pečeného piškotu připravíme podle tohoto receptu.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Hmmm, tak to vypadá hodně dobře :)

    Napadlo mě, že když po ruce není káva, lze zkusit třeba kávovinový nápoj Caro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen vypadá, ale i chutná :-). S Carem jsem nezkoušela, ale určitě to bude taky OK.

      Vymazat