čtvrtek 19. listopadu 2015

Vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky 

Péct 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


Rozpis pro 2 velké plechy.
Těsto připravíme ideálně den před pečením, necháme ho přes noc v lednici.

  • 250 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 100 g jader vlašských nebo lískových ořechů nebo mandlí
  • 70 g cukru moučky
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 6 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru na obalení
  • 3 polévkové lžíce vanilkového cukru na obalení


Jak na to  

- prosít cukr a mouku, smíchat se solí, jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
- vyválet do válečku, rozdělit na kousky, vytvarovat rohlíčky
- péct okolo 10 minut při 170 °C
- ihned po vytažení z trouby obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
.


Těsto

  • Máslo vyndáme z lednice, aby lehce povolilo.
  • Jádra ořechů jemně nasekáme nebo nastrouháme.

  • Na pracovní desku prosejeme mouku a cukr moučku.
  • Smícháme se solí a jemně mletými ořechy.

  • Na sypkou směs dáme studené máslo nakrájené na větší kousky.
  • Nožem ho rozkrajujeme do mouky, směs neustále vracíme na hromádku.
    Během chvilky budeme mít zpracovanou drobenku.
    Rukama ji rychle a krátce prohněteme do kompaktního těsta.

Těsto vytvarujeme do plochého bochánku, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na několik hodin do lednice.
Minimálně na 2 až 3, ale ideálně přes noc.


Tvarování a upečení

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Pro obalování upečených rohlíčků smícháme v míse prosetý cukr moučkový s cukrem vanilkovým.

  • Z kusu těsta vyválíme váleček o průměru jeden až jeden a půl centimetru.
  • Silnější váleček neděláme, při pečení rohlíčky mírně nabydou.
  • Rozkrájíme ho na přibližně 5 centimetrů dlouhé kousky.
  • Ohneme je do rohlíčku, naskládáme na plech.
  • Pečeme okolo 10 minut dorůžova.

Teplé rohlíčky hned po vytažení z trouby dáváme po pár kouscích do mísy s moučkovým cukrem. Jemně je v cukru obalíme a naskládáme do krabice.
Obalujeme opatrně, rohlíčky jsou křehké!

A teď už jen zavřít krabici, uložit do chladna a hlídat, aby aspoň pár kousků na Štědrý den zbylo.
A když se je uhlídat nepovede, tak upečeme další :)



TIP!  Pro vůni dáme do cukru moučky na noc vanilkový lusk.
Před zpracováním těsta ho odstraníme.

TIP!  Místo vlašských můžeme použít ořechy lískové nebo mandle.
Před přidáním do těsta nastrouhané ořechy zkontrolujeme, aby v nich nebyly větší kousky. Pokud bychom je do těsta přidali, rohlíčky by se trhaly a lámaly.

TIP!  Pokud vlastníme klasický ruční masový strojek se speciálním nástavcem na cukroví, použijeme ho na tvarování rohlíčků. Těsto projedeme strojkem, nožem odřezáváme kousky, ohneme je do rohlíčku.

TIP!  Plech nemusíme vymazávat.
Pouze před narovnáním další dávky otřeme povrch papírovou utěrkou nebo ubrouskem, abychom se zbavili drobečků a předešli tak jejich připalování.
Pokud si chceme po skončení pečení ušetřit práci s mytím plechu, vyložíme ho pečicím papírem.

TIP!  Další dávku dáváme vždy na vychladlý plech!

TIP!  Pokud trouba peče v každé části jinak, hlídáme. Rohlíčky, které začnou růžovět dříve, ihned z plechu sundáme.

TIP!  Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.

TIP!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další, nepečené cukroví.


Další recepty na vánoční cukroví

Kokosky z celých vajec
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Plněné ořechy
Slepované banánky
Perníčky
Marokánky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Kokosové rohlíčky 
Oreo nepečené kuličky
Sněhové kokosky

Crinkles

2 komentáře:

  1. Zrovna včera jsem přemýšlela, podle jakých receptů letos upeču cukroví. No má volba je jasná, protože každý Váš recept je dokonalý! Mockrát děkuji, že jste mi ušetřila hledání ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko,
      to je velice milé číst Váš komentář! Děkuji a doufám, že naše rodinné recepty nezklamou ani tentokrát :)

      Vymazat