Základ
- 1000 g kuřecích prsou (5 - 6 kusů)
- 5 - 6 čajových lžiček dijonské nebo plnotučné hořčice
- 5 - 6 plátků anglické slaniny nebo tyrolského špeku
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 80 g másla
- sůl, pepř
Náplň
- 200 g řapíkatého celeru
- 50 g slaniny bez kůže nebo špeku
- 60 g nakládané červené papriky
- 50 g jader vlašských ořechů
- 5 vajec
- 2 - 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- sůl, pepř
Jak na to
- na pánvi zlehka orestovat pokrájenou slaninu, přidat celer, po vyvaření vody ořechy, mírně opražit
- nalít vejce, osolit, opepřit, usmažit do ztuhnutí, odstavit, vmíchat papriku, česnek a ústřicovou omáčku
- prsa naklepat, osolit, opepřit, potřít hořčicí, položit plátek anglické nebo tyrolského špeku
- smotat, zprudka krátce opéct
- naskládat do pekáčku/mísy, přidat máslo, podlít
- péct zakryté cca 45 minut, polévat výpekem
- odkrýt, zvýšit teplotu, 10 - 15 minut dopéct dozlatova
.
- na pánvi zlehka orestovat pokrájenou slaninu, přidat celer, po vyvaření vody ořechy, mírně opražit
- nalít vejce, osolit, opepřit, usmažit do ztuhnutí, odstavit, vmíchat papriku, česnek a ústřicovou omáčku
- prsa naklepat, osolit, opepřit, potřít hořčicí, položit plátek anglické nebo tyrolského špeku
- smotat, zprudka krátce opéct
- naskládat do pekáčku/mísy, přidat máslo, podlít
- péct zakryté cca 45 minut, polévat výpekem
- odkrýt, zvýšit teplotu, 10 - 15 minut dopéct dozlatova
.
Příprava náplně
- Slaninu, celer a scezenou papriku nakrájíme na drobné kousky. Jádra vlašských ořechů nasekáme nadrobno.
Stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
- Rozehřejeme pánev, nasypeme na ni pokrájenou slaninu. 2 až 3 minuty ji na středním plameni restujeme.
Slanina se rozpustí, začne se zlehka opékat.
- Přidáme celer, promícháváme. Zhruba za 2 minuty se vyvaří voda, kterou celer pustil.
Přisypeme nasekané ořechy, ještě 2 až 3 minuty mícháme.
- Zmírníme teplotu, vmícháme vejce, osolíme je a opepříme. Soli dáme tak půl kávové lžičky.
Mícháme, během 2 minut budou vejce usmažená.
Odstavíme je a smícháme s utřeným česnekem, pokrájenou paprikou a ústřicovou omáčkou.
Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.
Plnění a orestování závitků
- Kuřecí prsa jemně naklepeme. Obě strany osolíme a opepříme.
Jednu stranu potřeme dijonskou hořčicí, položíme na ni plátek anglické slaniny nebo tyrolského špeku, rozetřeme připravenou náplň.
- Připravený plátek pevně smotáme do závitku. Pro jistotu ho můžeme zajistit provázkem.
Maso bude ale po prudkém opečení, ztuhnutí bílkoviny, dobře držet i bez svázání.
- Na čistou pánev nalijeme olej. Jakmile bude dostatečně rozpálený, závitky krátce a zprudka opečeme dohněda.
Jako první opékáme stranu, kde je spoj.
- Závitky naskládáme do pekáčku nebo zapékací mísy, spojem dolů. Zvolíme takovou velikost pekáče, aby se závitky vešly akorát a zbylo jen místo na podlití.
Pečení
- K závitkům přidáme máslo. Podlijeme je 100 mililitry horké vody.
Pekáč zakryjeme, dáme do rozehřáté trouby péct.
Závitky každých 15 až 20 minut poléváme výpekem.
- Po 45 minutách pekáč odkryjeme. Závitky důkladně polijeme výpekem.
Teplotu zvýšíme na 200 °C.
Za 10 až 15 minut budou závitky dopečené dozlatova.
Na poslední 1 až 2 minuty můžeme dát pod gril, není to ale nutné.
Žádné komentáře:
Okomentovat