sobota 28. listopadu 2015

Hovězí kýta na černém pivu s pikantní povidlovojablečnou omáčkou

Hovězí kýta pečená na černém pivu s pikantní povidlovojablečnou omáčkou


  • 1500 g hovězí kýty
  • 600 g cibule (4 středně velké)
  • 500 - 750 ml černého piva
  • 450 g jablek (3 větší)
  • 250 g povidel
  • 100 g slaniny nebo špeku
  • 70 g sádla
  • 50 g másla
  • 15 g cukru (3 čajové lžičky)
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 2 čajové lžičky sušeného zázvoru nebo kousek čerstvého
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • chilli dle chuti
  • sůl, pepř


Jak na to  

- maso prošpikovat, potřít olejem, zprudka krátce opéct na pánvi, odložit
- na pánvi rozpustit sádlo, okolo 15 minut mírně restovat cibuli nakrájenou na osminy, přidat plátky jablek, ev. nastrouhaný zázvor
- po 5 minutách přidat cukr, 2 minuty promíchávat
- vmíchat sůl, pepř, chilli a zázvor
- nalít ocet, nechat odpařit, vmíchat povidla, okolo minuty povařit
- do masa vetřít sůl a pepř, svázat provázkem
- přendat do pekáče, přidat směs z pánve
- péct při 160 °C do změknutí masa, polévat, obracet, na závěrečných 10 minut zvýšit teplotu, péct odkryté
- maso přendat na talíř a přikrýt
- pekáč se sosem přendat na sporák, povařit do požadovaného zhoustnutí, vmíchat kousek másla
.

Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na osminy.
Jablka zbavíme slupky a jadřince, nakrájíme je na plátky.
Pokud použijeme čerstvý zázvor, očistíme ho a najemno nastrouháme.
Stačí zhruba čtyřcentimetrový kousek.
Slupka jde ze zázvoru dobře oškrabat čajovou lžičkou.


Slaninu nakrájíme na silnější proužky.
Maso opláchneme, osušíme a prošpikujeme slaninou.
Špikujeme speciální špikovací jehlou nebo do masa zapíchneme delší ostrý tenký nůž a do vzniklého otvoru vmáčkneme proužek slaniny.
I když bude vzniklý řez větší než slanina, nevadí, při pečení se maso kolem ní zatáhne.
Se slaninou se bude pracovat lépe, pokud ji na chvilku odložíme do mrazáku. 


Prošpikované maso svážeme provázkem.


Orestování masa

Dobře zahřejeme suchou pánev.
Do dlaně si nalijeme polévkovou lžíci oleje, potřeme s ním celý povrch masa.
Maso zprudka krátce ze všech stran opečeme dohněda.
Bílkovina na povrchu se srazí, šťáva zůstane uvnitř masa.
Opečenou kýtu odložíme na talíř.


Základ omáčky

  • Na pánvi rozpustíme sádlo.
  • Nasypeme cibuli.
    Okolo 15 minut ji na mírném plameni restujeme, promícháváme.
    Cibule změkne, začne se jemně zabarvovat.

  • Přidáme jablka a čerstvý zázvor, ještě zhruba 5 minut společně promícháváme.
  • Nasypeme cukr, lehce zvýšíme teplotu.
    Po zhruba 2 minutách vmícháme 2 zarovnané čajové lžičky soli a jednu pepře.
    Pokud jsme nepoužili zázvor čerstvý, tak teď dáme sušený.

  • Podle chuti přidáme také chilli.
  • Raději jen na špičku nože, výsledná pikantnost se dá upravit při závěrečném dochucení.
    Ke směsi na pánvi nalijeme ocet, ten se po půl minutě odpaří.
    Na závěr vmícháme švestková povidla.
    Přivedeme k varu, okolo minuty na mírném plameni povaříme.
 

Pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

  • Do masa vetřeme čajovou lžičku soli a pepře.
  • Posadíme ho do pekáče, stáhneme na něj celý obsah pánve, směsí maso pokryjeme.
    Zhruba do třetiny výšky masa nalijeme černé pivo.
    Nezapomeneme přilít také šťávu, která bude na talíři, kde byla kýta odložená.

  • Pekáč zakryjeme víkem, dáme péct.
  • Teplotu stáhneme na 160 °C.
    Během pečení maso každých 20 minut poléváme šťávou z pekáče.
    Před opětovným vložením do trouby zkontrolujeme, aby byl povrch pokrytý směsí jablek a cibule.

  • Po dobu pečení maso dvakrát obrátíme.
  • Pokud máme nižší menší kousek, po zhruba 2 hodinách ho zkontrolujeme.
    Jestliže je měkké, pekáč odkryjeme a vrátíme do trouby.
    Zvýšíme teplotu a ještě 10 až 15 minut pečeme nezakryté do zlatova.
    Měkké maso přendáme na talíř, zakryjeme ho alobalem, aby nechladlo. Krájíme ho až po odpočinutí, kdy se v něm rozleží šťáva a při porcování nevyteče.

Celková doba pečení hodně záleží na výšce kýty a také na druhu a stáří masa, větší vyšší kus pečeme déle! Z mladšího býka bude maso upečené dřív, než ze starší krávy.
Kýta na fotografiích byla vysoká okolo 10 centimetrů, vážila něco přes 2 kila a pekla se 3 hodiny.


Dokončení omáčky

Odkrytý pekáč dáme na sporák.
Na středním plameni promícháváme, dokud nebude omáčka zredukovaná na požadovanou hustotu.
Za 20 až 30 minut by měla být akorát.
Po projetí vařečkou by se měla udělat "cestička", která se během okamžiku opět uzavře.
Do pekáče nalijeme také šťávu z talíře, kterou pustilo odložené maso.

Vypneme.
Vmícháme 50 gramů studeného másla.
Ochutnáme, podle potřeby přisolíme nebo připepříme.
Popřípadě vmícháme ještě na špičku nože chilli.

Kýtu s pikantní omáčkou podáváme s pečivem, bramborem, bramborovou kaší...


TIP!  Omáčku můžeme dokončit i jinak.
Nejprve ji přes cedník důkladně propasírujeme. Pak ji na mírném plameni vaříme tak dlouho, aby se zredukovala jen částečně. Omáčka zhoustne, ale zůstane stále tekutá.
Vypneme.
Vmícháme kousek studeného másla.
Další možností je do propasírované omáčky vmíchat kousek másla obalený v mouce a 10 minut povařit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat