pátek 20. listopadu 2015

Vepřové plátky s dijonskou hořčicí na bílém víně

Vepřové plátky s dijonskou hořčicí na bílém víně 


  • 700 g krkovice nebo kotlety bez kosti
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml vývaru 
  • 150 g cibule (1 větší) 
  • 50 g másla
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 čajové lžičky oregana
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cibuli nakrájet na kolečka, v hrnci okolo 10 minut mírně restovat na oleji s máslem, přidat plátky česneku, cca 3 minuty promíchávat
- plátky masa naklepat, naříznout, osolit, opepřit, potřít hořčicí, obalit v mouce
- na pánvi krátce zprudka opéct z obou stran, přendat do hrnce na cibuli, přidat tymián a oregano
- zvýšit teplotu, nalít víno, krátce povařit
- nalít vývar, zmírnit teplotu, zakrýt poklicí, dusit doměkka, podle potřeby mírně podlévat
.

Recept můžeme připravit i z plece nebo kýty, maso ale nebude tolik šťavnaté.


Příprava a orestování cibule a česneku

Pokud nemáme vývar, povaříme ve 300 mililitrech vody půl kostky bujonu.
Nebo na podlití použijeme čistou vodu.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.
Oloupané stroužky česneku na plátky.

Do hrnce nalijeme 3 polévkové lžíce oleje, přidáme máslo, zahřejeme, nasypeme cibuli.
Na mírném plameni občas promícháme.
Po přibližně 10 minutách přidáme česnek a ještě okolo 3 minut restujeme.


Orestování masa

  • Než se orestuje cibule, připravíme maso.
  • Krkovici nebo kotletu opláchneme studenou vodou a osušíme.
    Nakrájíme ji na plátky zhruba jeden a půl centimetru silné.

  • Plátky naklepeme, z obou stran je osolíme a opepříme.
  • Na 4 až 5 místech nařízneme kraje do hloubky půl až jednoho centimetru.
    Plátky se při tepelné úpravě nebudou kroutit.

  • Do mělkého talíře nasypeme hladkou mouku.
  • Plátky potřeme z obou stran tenkou vrstvou dijonské hořčice a poté je obalíme v mouce.
    Přebytečnou mouku oklepeme.

  • Na pánev nalijeme 3 polévkové lžíce oleje, rozehřejeme.
  • Plátky masa zprudka krátce z obou stran opečeme dohněda.


Podušení a dokončení

Opečené plátky přendáme do hrnce na cibuli, přidáme tymián a oregano.
Zvýšíme teplotu, nalijeme víno.
Okolo 2 minut nezakryté povaříme, odpaří se alkohol.

Přilijeme 250 mililitrů vývaru, přivedeme k varu.
Zakryjeme poklicí, snížíme teplotu.
Dusíme okolo 30 minut doměkka.
Podle potřeby podléváme malým množstvím vývaru.
Také občas zkontrolujeme, jestli se plátky nepřichytávají ke dnu hrnce, jemně promícháme.

Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s bramborem, rýží, pečivem.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat