pátek 20. listopadu 2015

Vepřové plátky s dijonskou hořčicí na bílém víně

Print Friendly and PDF
Vepřové plátky s dijonskou hořčicí na bílém víně 


  • 700 g krkovice nebo kotlety bez kosti
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml vývaru 
  • 150 g cibule (1 větší) 
  • 50 g másla
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 čajové lžičky oregana
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cibuli nakrájet na kolečka, v hrnci okolo 10 minut mírně restovat na oleji s máslem, přidat plátky česneku, cca 3 minuty promíchávat
- plátky masa naklepat, naříznout, osolit, opepřit, potřít hořčicí, obalit v mouce
- na pánvi krátce zprudka opéct z obou stran, přendat do hrnce na cibuli, přidat tymián a oregano
- zvýšit teplotu, nalít víno, krátce povařit
- nalít vývar, zmírnit teplotu, zakrýt poklicí, dusit doměkka, podle potřeby mírně podlévat
.

Recept můžeme připravit i z plece nebo kýty, maso ale nebude tolik šťavnaté.


Příprava a orestování cibule a česneku

  • Pokud nemáme vývar, povaříme ve 300 mililitrech vody půl kostky bujonu.
  • Nebo na podlití použijeme čistou vodu.
    Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.
    Oloupané stroužky česneku na plátky.

  • Do hrnce nalijeme 3 polévkové lžíce oleje, přidáme máslo, zahřejeme, nasypeme cibuli.
  • Na mírném plameni občas promícháme.
    Po přibližně 10 minutách přidáme česnek a ještě okolo 3 minut restujeme.


Orestování masa

  • Než se orestuje cibule, připravíme maso.
  • Krkovici nebo kotletu opláchneme studenou vodou a osušíme.
    Nakrájíme ji na plátky zhruba jeden a půl centimetru silné.

  • Plátky naklepeme, z obou stran je osolíme a opepříme.
  • Na 4 až 5 místech nařízneme kraje do hloubky půl až jednoho centimetru.
    Plátky se při tepelné úpravě nebudou kroutit.

  • Do mělkého talíře nasypeme hladkou mouku.
  • Plátky potřeme z obou stran tenkou vrstvou dijonské hořčice a poté je obalíme v mouce.
    Přebytečnou mouku oklepeme.

  • Na pánev nalijeme 3 polévkové lžíce oleje, rozehřejeme.
  • Plátky masa zprudka krátce z obou stran opečeme dohněda.


Podušení a dokončení

  • Opečené plátky přendáme do hrnce na cibuli, přidáme tymián a oregano.
  • Zvýšíme teplotu, nalijeme víno.
    Okolo 2 minut nezakryté povaříme, odpaří se alkohol.

  • Přilijeme 250 mililitrů vývaru, přivedeme k varu.
  • Zakryjeme poklicí, snížíme teplotu.
    Dusíme okolo 30 minut doměkka.
    Podle potřeby podléváme malým množstvím vývaru.
    Také občas zkontrolujeme, jestli se plátky nepřichytávají ke dnu hrnce, jemně promícháme.


  • Podle potřeby dochutíme solí a pepřem, podáváme s bramborem opečeným nebo vařeným, rýží, těstovinami, pečivem, bramborovou kaší...







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat