pátek 9. listopadu 2012

Vepřová roláda plněná žampiony a anglickou

Roláda z vepřové plece plněná žampiony s anglickou slaninou


  • 1200 g vepřové plece
  • 350 g žampionů
  • 100 g anglické slaniny
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 3 vrchovaté čajové lžičky pikantní dijonské hořčice (45 g)
  • 6 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • sůl, pepř
  • 1/4 kávové lžičky mletého kmínu
  • 1 větší cibule (120 g)
  •  zelená petrželka


Jak na to

- na sádle opéct anglickou slaninu, přidat žampiony a majoránku
- maso rozříznout na plát, posolit, popepřit, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
- pokrýt osmaženými žampiony s anglickou slaninou, posypat petrželkou
- zabalit do rolády, opéct na pánvi ze všech stran
- přendat do pekáče na sádlo, podlít, přidat cibuli
- 60 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem
- dopéct bez zakrytí dozlatova

.


Žampiony opláchneme, pokud je potřeba, oloupeme klobouky.
U čerstvých mladých nemusíme.
Pokrájíme na plátky.

Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky.
Stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme a smícháme s dijonskou hořčicí.

Na pánvi rozpustíme 1 polévkovou lžíci sádla, přihodíme kostičky anglické slaniny.
Jakmile začne slanina zlátnout, přisypeme nakrájené žampiony, občas promícháme.


Po pár minutách bude voda, kterou pustily houby vyvařená, žampiony se přestanou dusit ve vlastní šťávě a začnou se smažit.
Vypneme a ještě do teplých vmícháme 1 polévkovou lžíci v dlani rozemnuté majoránky, 1/2 čajové lžičky pepře a kmín.
Ochutnáme, směs by měla být díky anglické slanině dostatečně slaná. Pokud ne, přisolíme.
Pánev nemyjeme, ještě ji budeme potřebovat.

Maso rozřízneme na obdélníkový plát, měl by být po celé ploše přibližně stejně vysoký.
Nerovnosti můžeme srovnat uříznutím přebývajících částí, které dáme na místo, kde naopak maso schází. Kraje jednotlivých dílů přiložíme lehce přes sebe a sklepneme paličkou.
Práci si ulehčíme, když rovnou při nákupu požádáme řezníka o nakrájení masa na roládu.


Plát masa naklepeme, z obou stran posolíme a popepříme.
Potřeme dijonskou hořčicí smíchanou s česnekem, pokryjeme žampiony se slaninou a posypeme zelenou petrželkou.
Může být i sušená.



Zabalíme do rolády, pevně zajistíme provázkem.
Nemusí být dokonalá, klidně děláme záplaty, maso se speče dohromady a díry se zacelí.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Roládu opečeme krátce a zprudka ze všech stran na pánvi po žampionech, žádný tuk nepřidáváme.
Maso přendáme do pekáče, přidáme 1 polévkovou lžíci sádla.

Na vypnutou pánev nalijeme 100 mililitrů horké vody, po chvilce se uvolní výpek.
Promícháme a nalijeme do pekáče k roládě.
Přisypeme na větší kusy rozkrájenou cibuli. 




Zakryjeme víkem nebo alobalem, vložíme do rozehřáté trouby.
Po 15 minutách snížíme teplotu na 180 °C.

Roládu během pečení několikrát poléváme vypečenou šťávou.
Po 60 minutách zvýšíme teplotu na 200 °C.
Roládu odkryjeme a dopečeme 10 - 15 minut dozlatova.



Před porcováním dopřejeme roládě desetiminutový odpočinek, aby se šťáva v mase rozložila a při krájení nevytekla.

Podáváme s pečivem, bramborem vařeným nebo opečeným, s bramborovou kaší nebo s grilovanou zeleninou.



TIP!  Výborná je také roláda plněná kapustou a vaječnou omeletou.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat