pátek 9. listopadu 2012

Vepřová roláda plněná žampiony a anglickou

Roláda z vepřové plece plněná žampiony s anglickou slaninou


  • 1200 g vepřové plece
  • 350 g žampionů
  • 100 g anglické slaniny
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 3 vrchovaté čajové lžičky pikantní dijonské hořčice (45 g)
  • 6 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • sůl, pepř
  • 1/4 kávové lžičky mletého kmínu
  • 1 větší cibule (120 g)
  •  zelená petrželka


Jak na to

- na sádle opéct anglickou slaninu, přidat žampiony a majoránku
- maso rozříznout na plát, posolit, popepřit, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
- pokrýt osmaženými žampiony s anglickou slaninou, posypat petrželkou
- zabalit do rolády, opéct na pánvi ze všech stran
- přendat do pekáče na sádlo, podlít, přidat cibuli
- 60 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem
- dopéct bez zakrytí dozlatova

.


Příprava žampionů a slaniny

Stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme, smícháme s dijonskou hořčicí.

Žampiony opláchneme, pokud je potřeba, oloupeme klobouky.
U čerstvých mladých nemusíme.
Houby pokrájíme na plátky.

Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky.

Na pánvi rozpustíme jednu polévkovou lžíci sádla, přihodíme kostičky anglické slaniny.
Jakmile začne slanina zlátnout, přisypeme nakrájené žampiony, občas promícháme.

Po pár minutách bude voda, kterou pustily houby vyvařená, žampiony se přestanou dusit ve vlastní šťávě a začnou se smažit.
Vypneme a ještě do teplých vmícháme jednu polévkovou lžíci v dlani rozemnuté majoránky, půl čajové lžičky pepře a kmín.

Ochutnáme, směs by měla být díky anglické slanině dostatečně slaná.
Pokud není, přisolíme.
Pánev nemyjeme, ještě ji budeme potřebovat.


Příprava masa

Maso rozřízneme na obdélníkový plát, zhruba jeden a půl centimetru silný.
Měl by být po celé ploše přibližně stejně vysoký.

Nerovnosti můžeme srovnat uříznutím přebývajících částí, které dáme na místo, kde naopak maso schází.
Kraje jednotlivých kousků přiložíme přes sebe a lehce sklepneme paličkou.
Práci si ulehčíme, když rovnou při nákupu požádáme řezníka o nakrájení masa na roládu.

Plát masa naklepeme, z obou stran posolíme a popepříme.
Potřeme dijonskou hořčicí smíchanou s česnekem, pokryjeme žampiony se slaninou a posypeme zelenou petrželkou.
Petrželku můžeme použít i sušenou.

Zabalíme do rolády, pevně zajistíme provázkem.
Roláda nemusí být dokonalá, klidně děláme záplaty, maso se speče dohromady a díry se zacelí.





Opečení a upečení

Sloupnutou cibuli rozkrájíme na osminy.
 
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Roládu krátce a zprudka ze všech stran opečeme na pánvi po žampionech.
Žádný tuk nepřidáváme.

Opečenou roládu přendáme do pekáče, přidáme jednu polévkovou lžíci sádla.

Na vypnutou pánev nalijeme 100 mililitrů horké vody, po chvilce se uvolní výpek.
Promícháme a vše nalijeme do pekáče k roládě.
Přisypeme na větší kusy rozkrájenou cibuli. 

Zakryjeme víkem nebo alobalem, vložíme do rozehřáté trouby.
Po 15 minutách snížíme teplotu na 180 °C.

Roládu během pečení několikrát poléváme vypečenou šťávou.

Po 60 minutách zvýšíme teplotu na 200 °C.
Teď už bez zakrytí dopečeme 10 - 15 minut dozlatova.

Před porcováním dopřejeme roládě desetiminutový odpočinek, aby se šťáva v mase rozložila a při krájení nevytekla.

Podáváme s pečivem, bramborem vařeným nebo opečeným, s bramborovou kaší nebo s grilovanou zeleninou, zeleninovým salátem...
 





TIP!  Výborná je také roláda plněná kapustou a vaječnou omeletou.

TIP!  Sos můžeme zahustit. 
Do šťávy v pekáči stáhneme všechny přípeky ze dna a stěn pánve, promícháme.
Šťávu přelijeme do menšího hrnce, na mírném plameni začneme zahřívat.
Na talířek nasypeme lžíci hladké mouky, obalíme v ní zhruba patnáctigramový kousek studeného másla.
Obalené máslo vhodíme do hrnku k sosu, promícháme.
Nezakryté na mírném plameni 4 až 5 minut povaříme.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat