- 3 zralá avokáda
- 4 stroužky česneku
- 2 střední rajčata
- 1 limetka
- 1 střední červená cibule
- 1 zarovnaná čajová lžička soli
- čerstvý koriandr (cca 3 polévkové lžíce nasekaného)
- papričky jalapeños (nebo chilli)
Jak na to
- rajčata zbavit slupky a jadýrek, nadrobno pokrájet
- cibuli pokrájet, česnek utřít, pálivé papričky pokrájet, lístky koriandru nasekat
- polévkovou lžící uvolnit avokádovou dužinu, v misce polít limetkovou šťávou, rozmačkat vidličkou
- smíchat s nakrájenými rajčaty, cibulí, utřeným česnekem, posekaným koriandrem, osolit, promíchat
- podle chuti vmíchat pálivé papričky
- rajčata zbavit slupky a jadýrek, nadrobno pokrájet
- cibuli pokrájet, česnek utřít, pálivé papričky pokrájet, lístky koriandru nasekat
- polévkovou lžící uvolnit avokádovou dužinu, v misce polít limetkovou šťávou, rozmačkat vidličkou
- smíchat s nakrájenými rajčaty, cibulí, utřeným česnekem, posekaným koriandrem, osolit, promíchat
- podle chuti vmíchat pálivé papričky
.
Guacamole, to je pikantní avokádová salsa s bohatou chutí koriandru. Prostě mexická klasika, dědictví Aztéků.
Příprava rajčat
Z rajčat použijeme jen dužinu bez jadýrek, musíme tedy nejdříve odstranit slupku.
Jde to jednoduše.
- Do hrnce dáme vařit jeden litr vody. Slupku na vrcholku rajčete nařízneme ostrým nožem do kříže.
- Rajčata na pár vteřin ponoříme do vroucí vody. Vyndáme je a ihned zchladíme ve vodě ledové.
Slupka teď půjde velice lehce stáhnout.
Doba ve vroucí době závisí na velikosti rajčat, ale mělo by stačit 10 až 15 vteřin, u malých určitě do deseti.
Do vody nedáváme hodně rajčat najednou, voda by se ochladila, slupka by potřebovala delší dobu na uvolnění a dužina by zbytečně měkla.
- Rajčata zbavená slupky rozřízneme na půl. Nožem odřízneme zbytek stonku neboli bubáka a lžičkou odstraníme jadýrka.
Příprava
Rajčatovou dužinu nadrobno pokrájíme.
Sloupnutou cibuli pokrájíme na malé kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Lístky koriandru nožem najemno posekáme.
Pokud chceme mít guacamole pikantní, přidáme do něho také papričky jalapeños.
Pokud chceme mít guacamole pikantní, přidáme do něho také papričky jalapeños.
Nadrobno je pokrájíme.
Zpracování avokáda
Avokáda zpracujeme jako poslední, protože díky kyslíku a enzymu polyfenoloxidáza rychle hnědnou.
A nejen avokádo, třeba i jablko, banán...
Proces hnědnutí zpomalíme pokapáním citronovou nebo limetovou šťávou anebo pevným obalením fólií, která zabrání přístupu vzduchu.
Zpracování avokáda
Avokáda zpracujeme jako poslední, protože díky kyslíku a enzymu polyfenoloxidáza rychle hnědnou.
A nejen avokádo, třeba i jablko, banán...
Proces hnědnutí zpomalíme pokapáním citronovou nebo limetovou šťávou anebo pevným obalením fólií, která zabrání přístupu vzduchu.
- Limetku s mírným tlakem poválíme po pracovní desce. Rozřízneme ji, do sklenky vymačkáme šťávu.
Poválením pře rozkrojením se z citrusů se snadněji uvolní šťáva.
- Zralé avokádo po celém obvodu až k pecce rozřízneme. Půlky otočením proti sobě oddělíme.
V jedné zůstane poměrně velká pecka.
Zařízneme do ní nůž, zakroutíme s ní a lehce ji vytáhneme.
- Avokádovou dužinu vydlabeme lžící, přendáme ji do mísy. Ihned ji zalijeme šťávou z půlky limetky.
Dokončení
Avokádovou dužinu vidličkou rozmačkáme na kaši.
Přidáme k ní rajčata, cibuli, česnek, papričky, koriandr a sůl, promícháme.
Dochutíme šťávou z limetky.
Přidáme k ní rajčata, cibuli, česnek, papričky, koriandr a sůl, promícháme.
Dochutíme šťávou z limetky.
Pokud jsem nepřidali papričky jalapeños, pro pikantnost můžeme vmíchat kajenský pepř nebo pár kapek tabasca.
Guacamole nejčastěji podáváme s kukuřičnými lupínky nachos nebo jako přílohu k masům.
TIP! Zralé avokádo je lehce měkké na omak. Nesmí mít na sobě tmavé skvrny a nesmí být kašovité. Nezralé má hořkou chuť, pokud seženeme jen avokádo nezralé, necháme ho doma dva dny v pokojové teplotě dozrát.
Guacamole nejčastěji podáváme s kukuřičnými lupínky nachos nebo jako přílohu k masům.
TIP! Zralé avokádo je lehce měkké na omak. Nesmí mít na sobě tmavé skvrny a nesmí být kašovité. Nezralé má hořkou chuť, pokud seženeme jen avokádo nezralé, necháme ho doma dva dny v pokojové teplotě dozrát.
TIP! Do misky k hotovému guacamole položíme avokádovou pecku, prý pomůže k zachování čerstvosti.
TIP! A pro zahradníky, avokádová pecka dobře naklíčí, můžeme si v květináči vypěstovat stromek :)
jk
Avokádo
Avokádo
Avokádo obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a ostatních látek důležitých pro lidský organismus.
Např. A, E, D, B1, B2, B5, draslík, vápník, hořčík, železo, lecitin, fosfor.
V avokádu jsou také bohatě zastoupeny nenasycené mastné kyseliny.
Konzumace avokáda má příznivý vliv na činnost srdce, pomáhá snižovat krevní tlak, dobře působí na regeneraci jater.
Aztékové ho prý používali jako afrodiziakum.
Avokádo i avokádový olej jsou lehce stravitelné a příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu.
Olej je také hojně využívaný ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Avokádo i avokádový olej jsou lehce stravitelné a příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu.
Olej je také hojně využívaný ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Avokádo pochází z Mexika.
Španělé ho kolem roku 1600 přivezli do Evropy, odtud se rozšířilo do celého světa.
Některé zdroje uvádějí, že derivát mastných kyselin "persin", který avokádo obsahuje, může být pro zvířata, ryby nebo ptáky vysoce toxický! V žádném případě ho proto nedávejte svým domácím mazlíčkům, zvláště ne papouškům, andulkám a kanárům!
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat