Základ
- 1000 g vepřové pečeně bez kosti
- 1 polévková lžíce sádla
- 1 čajová lžička másla (10 g)
- 1 čajová lžička medu (10 g)
- sůl, pepř
Na naplnění
- 150 ml červeného vína
- 100 g sušených švestek
- 50 g sušených meruněk
- 50 g sušených třešní
- snítka čerstvého rozmarýnu nebo kávová lžička sušeného
Na zahuštění sosu
- 15 g másla
- 1 čajová lžička hladké mouky
Jak na to
- sušené ovoce namočit na minimálně 30 minut do vína
- v pečeni udělat nožem kapsu, do masa vetřít sůl
- kapsu naplnit pokrájeným ovocem, zavázat
- opepřit a zprudka opéct na pánvi
- přendat do pekáče na sádlo, podlít vínem
- 10 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem, snížit na 160 °C, péct 80 - 90 minut doměkka
- potřít máslem smíchaným s medem, nezakryté dopéct při zvýšené teplotě dozlatova
- moukou obaleným plátkem másla zahustit sos
.
- sušené ovoce namočit na minimálně 30 minut do vína
- v pečeni udělat nožem kapsu, do masa vetřít sůl
- kapsu naplnit pokrájeným ovocem, zavázat
- opepřit a zprudka opéct na pánvi
- přendat do pekáče na sádlo, podlít vínem
- 10 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem, snížit na 160 °C, péct 80 - 90 minut doměkka
- potřít máslem smíchaným s medem, nezakryté dopéct při zvýšené teplotě dozlatova
- moukou obaleným plátkem másla zahustit sos
.
Sušené ovoce nasypeme do misky.
Zalijeme ho 150 mililitry červeného vína.
Přidáme k němu snítku rozmarýnu.
Po minimálně půlhodinové lázni ovoce scedíme.
Víno nevyléváme!
Ovoce pokrájíme na kostičky a smícháme dohromady.
Naplnění a orestování masa
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
- Vepřovou pečeni neboli karé opláchneme studenou vodou, osušíme ji. Z jedné strany odkrojíme přibližně centimetrový plátek, který ale úplně neoddělíme.
Plátek odklopíme, špalek masa uprostřed opatrně příčně nařízneme, vytvoříme tím kapsu.
Dáme pozor, abychom neprořízli boky a zadní stranu!
- Na povrch masa i do kapsy vetřeme sůl. Kapsu naplníme ovocnou směs.
Přiklopíme zpět nedokrojený plátek.
Maso pevně svážeme provázkem.
- Svázanou pečeni posypeme čerstvě mletým pepřem, vhodnější je ten bílý. Na sucho rozpálíme pánev.
Maso opečeme krátce a zprudka ze všech stran do hněda.
Přendáme ho do pekáčku, přidáme k němu sádlo.
- Na teplou pánev po restování nalijeme zbytek vína z ovocné koupele a 100 mililitrů horké vody. Po chvilce se uvolní výpek ze stěn pánve.
Promícháme ho a nalijeme k masu.
Pečení
- Pekáč zakryjeme, dáme do rozehřáté trouby péct. Po 10 minutách teplotu snížíme na 160° C.
Po 90 minutách pekáč vyndáme z trouby, maso by mělo být měkké.
Pokud není, vrátíme ho na dalších 10 až 15 minut do trouby.
Vyšší kus masa pečeme déle.
- V průběhu pečení maso 2x až 3x polijeme vypečenou šťávou. Před politím ji vždy promícháme.
- Pekáč s měkkým masem vyndáme z trouby. Do menšího hrnce odebereme sběračkou skoro všechnu vypečenou šťávu, na dně pekáče necháme do jednoho centimetru vysokou hladinku.
- V misce smícháme jednu čajovou lžičku másla s medem, směsí potřeme povrch masa. Bez zakrytí ho vrátíme do trouby.
Teplotu zvýšíme na 200 °C.
Pečeme ještě 10 až 15 minut, na pečeni se vytvoří krásná zlatá kůrčička.
Příprava sosu a servírování
Než se maso dopeče, připravíme sos.
- Odebranou šťávu z masa přivedeme k varu. Teplotu snížíme na minimum.
- Do misky nebo na talířek nasypeme jednu čajovou lžičku hladké mouky. Ze všech stran v ní obalíme zhruba patnáctigramový plátek studeného másla.
Přidáme ho k sosu, promícháme.
Okolo 5 minut na mírném plameni povaříme.
- Hotovou pečeni vyndáme z trouby, přendáme ji na prkýnko a zakryjeme alobalem. Před porcováním necháme maso 8 až 10 minut odpočinout, aby se rozležela šťáva a při krájení nevytekla.
Do prázdného pekáče po pečení masa přelijeme povařený sos.
Promícháme ho s výpekem ze dna a stěn pekáče.
Pečeni podáváme s bramborem opečeným nebo vařeným, s pečivem...
Hodí se i bramborová kaše.
Nebo můžeme jako přílohu zvolit na másle prohřátou kukuřici a cukrový hrášek.
TIP! Kapsu můžeme před naplněním ovocem vyložit plátky anglické slaniny.
Nebo můžeme jako přílohu zvolit na másle prohřátou kukuřici a cukrový hrášek.
TIP! Kapsu můžeme před naplněním ovocem vyložit plátky anglické slaniny.
Sušené ovoce lze použít jakékoliv, dle chuti a dle zásob, které máme po ruce.
Opět výborný recept. Děkuji.
OdpovědětVymazatJá děkuji! Mám velkou radost, když se recept líbí a chutná!
Vymazat