úterý 6. listopadu 2012

Vepřová pečeně se sušeným ovocem

Vepřová pečeně plněná sušeným ovocem

 
Základ

  • 1000 g vepřové pečeně bez kosti
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 čajová lžička másla (10 g)
  • 1 čajová lžička medu (10 g)
  • sůl, pepř


Na naplnění

  • 150 ml červeného vína
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g sušených třešní
  • snítka čerstvého rozmarýnu nebo kávová lžička sušeného


Na zahuštění sosu

  • 15 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky


Jak na to

- sušené ovoce namočit na minimálně 30 minut do vína
- v pečeni udělat nožem kapsu, do masa vetřít sůl
- kapsu naplnit pokrájeným ovocem, zavázat
- opepřit a zprudka opéct na pánvi
- přendat do pekáče na sádlo, podlít vínem
- 10 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem, snížit na 160 °C, péct 80 - 90 minut doměkka
- potřít máslem smíchaným s medem, nezakryté dopéct při zvýšené teplotě dozlatova
- moukou obaleným plátkem másla zahustit sos

.

Příprava ovoce

Sušené ovoce nasypeme do misky.
Zalijeme ho 150 mililitry červeného vína.
Přidáme k němu snítku rozmarýnu.

Po minimálně půlhodinové lázni ovoce scedíme.
Víno nevyléváme!
Ovoce pokrájíme na kostičky a smícháme dohromady.


Naplnění a orestování masa

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

  • Vepřovou pečeni neboli karé opláchneme studenou vodou, osušíme ji.
  • Z jedné strany odkrojíme přibližně centimetrový plátek, který ale úplně neoddělíme.
    Plátek odklopíme, špalek masa uprostřed opatrně příčně nařízneme, vytvoříme tím kapsu.
    Dáme pozor, abychom neprořízli boky a zadní stranu!

  • Na povrch masa i do kapsy vetřeme sůl.
  • Kapsu naplníme ovocnou směs.
    Přiklopíme zpět nedokrojený plátek.
    Maso pevně svážeme provázkem.

  • Svázanou pečeni posypeme čerstvě mletým pepřem, vhodnější je ten bílý.
  • Na sucho rozpálíme pánev.
    Maso opečeme krátce a zprudka ze všech stran do hněda.
    Přendáme ho do pekáčku, přidáme k němu sádlo.

  • Na teplou pánev po restování nalijeme zbytek vína z ovocné koupele a 100 mililitrů horké vody.
  • Po chvilce se uvolní výpek ze stěn pánve.
    Promícháme ho a nalijeme k masu.


Pečení

  • Pekáč zakryjeme, dáme do rozehřáté trouby péct.
  • Po 10 minutách teplotu snížíme na 160° C.
    Po 90 minutách pekáč vyndáme z trouby, maso by mělo být měkké.
    Pokud není, vrátíme ho na dalších 10 až 15 minut do trouby.
    Vyšší kus masa pečeme déle.

  • V průběhu pečení maso 2x až 3x polijeme vypečenou šťávou. 
  • Před politím ji vždy promícháme.

  • Pekáč s měkkým masem vyndáme z trouby.
  • Do menšího hrnce odebereme sběračkou skoro všechnu vypečenou šťávu, na dně pekáče necháme do jednoho centimetru vysokou hladinku.

  • V misce smícháme jednu čajovou lžičku másla s medem, směsí potřeme povrch masa.
  • Bez zakrytí ho vrátíme do trouby.
    Teplotu zvýšíme na 200 °C.
    Pečeme ještě 10 až 15 minut, na pečeni se vytvoří krásná zlatá kůrčička.


Příprava sosu a servírování

Než se maso dopeče, připravíme sos.

  • Odebranou šťávu z masa přivedeme k varu.
  • Teplotu snížíme na minimum.

  • Do misky nebo na talířek nasypeme jednu čajovou lžičku hladké mouky.
  • Ze všech stran v ní obalíme zhruba patnáctigramový plátek studeného másla.
    Přidáme ho k sosu, promícháme.
    Okolo 5 minut na mírném plameni povaříme.

  • Hotovou pečeni vyndáme z trouby, přendáme ji na prkýnko a zakryjeme alobalem.
  • Před porcováním necháme maso 8 až 10 minut odpočinout, aby se rozležela šťáva a při krájení nevytekla.
    Do prázdného pekáče po pečení masa přelijeme povařený sos.
    Promícháme ho s výpekem ze dna a stěn pekáče.

Pečeni podáváme s bramborem opečeným nebo vařeným, s pečivem...
Hodí se i bramborová kaše.
Nebo můžeme jako přílohu zvolit na másle prohřátou kukuřici a cukrový hrášek.


TIP!  Kapsu můžeme před naplněním ovocem vyložit plátky anglické slaniny.
Sušené ovoce lze použít jakékoliv, dle chuti a dle zásob, které máme po ruce.





2 komentáře:

  1. Opět výborný recept. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji! Mám velkou radost, když se recept líbí a chutná!

      Vymazat