- 500 g brambor
- 150 g měkkého salámu nebo špekáčků, kabanosu...
- 150 g cibule (1 větší)
- 40 g polohrubé mouky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
- 30 g špeku nebo slaniny
- 30 g sádla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 15 g rajčatového protlaku (1 vrchovatá čajová lžička)
- 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
- 1 polévková lžíce majoránky
- sůl, pepř, kmín
Jak na to
- na sádle zlehka opéct špek, osmahnout cibuli, přidat uzeninu, opéct
- nasypat mouku, orestovat
- vmíchat rajčatový protlak, zasypat sladkou mletou paprikou
- přidat brambory, sůl, pepř a kmín, vše promíchat
- zalít 1250 ml horké vody
- 30 minut povařit
- vmíchat majoránku
- na sádle zlehka opéct špek, osmahnout cibuli, přidat uzeninu, opéct
- nasypat mouku, orestovat
- vmíchat rajčatový protlak, zasypat sladkou mletou paprikou
- přidat brambory, sůl, pepř a kmín, vše promíchat
- zalít 1250 ml horké vody
- 30 minut povařit
- vmíchat majoránku
.
Příprava a orestování
Oškrabané brambory opláchneme, nakrájíme je na kostky.
Špek a sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.
Uzeninu na kostky velké zhruba jako brambory.
V hrnci rozpustíme sádlo.
Uzeninu na kostky velké zhruba jako brambory.
V hrnci rozpustíme sádlo.
Přidáme slaninu, okolo 2 minut na mírném plameni promícháváme.
Přisypeme cibuli.
Stále na mírném plameni restujeme zhruba 10 minut.
Okraje cibule budou zabarvené dozlatova.
Okraje cibule budou zabarvené dozlatova.
Přidáme pokrájenou uzeninu.
Zvýšíme teplotu, 4 minuty opékáme.
Jíška
Do hrnce přisypeme mouku, zmírníme teplotu.
Promícháváme.
Za 2 až 3 minuty budeme mít usmaženou jíšku.
Přidáme rajčatový protlak.
Do hrnce přisypeme mouku, zmírníme teplotu.
Promícháváme.
Za 2 až 3 minuty budeme mít usmaženou jíšku.
Přidáme rajčatový protlak.
Okolo 20 vteřin restujeme.
Uvaření
Uvaření
- Vmícháme sladkou mletou papriku a hned nasypeme na kostičky pokrájené brambory. Přidáme kávovou lžičku kmínu, jednu čajovou lžičku soli, podle chuti opepříme.
Za stálého míchání zalijeme 1250 mililitry vlažné vody.
Přivedeme k varu.
Mícháme, aby se z jíšky nenadělaly hrudky.
- Hrnec zakryjeme poklicí. Na mírném plameni za občasného zamíchání povaříme 30 až 35 minut.
Vypneme.
Na závěr vmícháme jednu polévkovou lžíci v dlaních promnuté majoránky.
Bramborový guláš podáváme jako hlavní chod.
Výborně se hodí se k venkovní přípravě v kotlíku nad ohněm.
TIP! Můžeme vyzkoušet i variantu se smetanou.
Před koncem vaření nalijeme do hrnce 200 gramů 12% smetany. Promícháme, přivedeme k varu, minutku povaříme.
TIP! Při ohřívání bude guláš s největší pravděpodobností potřeba naředit.
Pokud tedy nějaký zbyde a nesní se na posezení.
Vmícháme jednu až dvě lžíce vody, neustále promícháváme, aby se nepřipaloval.
TIP! Pokud nemáme opravdu dobrý voňavý špek nebo slaninu, tak raději vynecháme!
TIP! Můžeme vyzkoušet i variantu se smetanou.
Před koncem vaření nalijeme do hrnce 200 gramů 12% smetany. Promícháme, přivedeme k varu, minutku povaříme.
TIP! Při ohřívání bude guláš s největší pravděpodobností potřeba naředit.
Pokud tedy nějaký zbyde a nesní se na posezení.
Vmícháme jednu až dvě lžíce vody, neustále promícháváme, aby se nepřipaloval.
TIP! Pokud nemáme opravdu dobrý voňavý špek nebo slaninu, tak raději vynecháme!
v pohodičce...
OdpovědětVymazatTo je bezva ...
Vymazat