pátek 9. listopadu 2012

Vepřová roláda plněná žampiony a anglickou

Roláda z vepřové plece plněná žampiony a anglickou slaninou


Základ

  • 1200 g vepřové plece
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 30 g sádla (1 polévkové lžíce)
  • sůl, pepř


Na naplnění

  • 350 g žampiónů
  • 100 g anglické slaniny
  • 45 g dijonské hořčice (3 vrchovaté čajové lžičky)
  • 30 g sádla (1 polévková lžíce)
  • 6 stroužků česneku
  • sůl, pepř, kmín, majoránka
  • čerstvá nebo sušená zelená petrželka


Na zahuštění sosu

  • 15 g másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky


Jak na to

- na sádle opéct anglickou slaninu, přidat žampiony a majoránku
- maso rozříznout na plát, posolit, popepřit, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
- pokrýt osmaženými žampiony s anglickou slaninou, posypat petrželkou
- zabalit do rolády, opéct na pánvi ze všech stran
- přendat do pekáče na sádlo, podlít, přidat cibuli
- 60 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem
- dopéct bez zakrytí dozlatova

.

Příprava žampionů a slaniny

  • Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky.
  • Žampiony očistíme, pokud je potřeba, stáhneme z klobouků slupku.
    Pokrájíme je na plátky.

  • Na pánvi rozpustíme jednu polévkovou lžíci sádla.
  • Přihodíme kostičky anglické slaniny.
    Na středním plameni promícháváme, po zhruba 5 minutách začne slanina zlátnout.

  • Přisypeme žampiony.
  • Za 4 až 5 minut se vyvaří voda, kterou pustily žampiony, přestanou se dusit ve vlastní šťávě a začnou se smažit.
    Mícháme, necháme je okolo jedné minuty jemně zbarvit dozlatova.
    Vypneme.

  • Vmícháme čajovou lžičku kmínu, půl čajové lžičky pepře a jednu polévkovou lžíci v dlani rozemnuté majoránky.
  • Ochutnáme, podle potřeby přisolíme.
    Ale opatrně, směs by měla být díky anglické slanině dostatečně slaná.


Příprava masa

Plec rozřízneme na zhruba jeden až jeden a půl centimetru vysoký obdélníkový plát.
Nerovnosti srovnáme odříznutím přebývajících částí, které dáme na místa, kde naopak maso schází.
V podstatě je zazáplatujeme.
Není potřeba se bát, kousek masa přiložíme na místo, kterému kus masa chybí.
Okraje přes sebe lehce sklepneme paličkou.
Na pánvi se k sobě spečou.

Maso naklepeme.
Z obou stran ho posolíme a popepříme.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C. 


Naplnění a oresrování

  • Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
  • Smícháme je s dijonskou hořčicí.
    Směs rozetřeme na připravený plát masa.

  • Urovnáme na něj žampiony se slaninou a zelenou petrželkou.
  • Pánev nemyjeme, ještě ji budeme potřebovat.
    Plát stočíme do rolády.
    Pevně ji zajistíme provázkem.
    Roláda nemusí být dokonalá, klidně opět děláme záplaty, maso se speče dohromady a díry se zacelí.

  • Rozehřejeme pánev, na které jsme připravovali anglickou a žampiony.
  • Žádný tuk nepřidáváme.
    Roládu ze všech stran krátce a zprudka orestujeme do hněda.
    Vypneme.

  • Opečenou roládu přendáme do pekáče.
  • Na prázdnou teplou pánev nalijeme 100 mililitrů horké vody.
    Po chvilce se uvolní výpek ze stěn, promícháme ho a nalijeme do pekáče k roládě.


Pečení

Sloupnutou cibuli rozkrájíme na osminy.
Přidáme ji k masu společně s jednou polévkovou lžící sádla
Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem, vložíme ho do rozehřáté trouby:

  • Po 15 minutách teplotu snížíme na 180 °C.
  • Po dalších 60 minutách vyndáme z trouby, zkontrolujeme, maso by mělo být měkké.
    Pokud není, zakrytý pekáč vrátíme na 10 až 15 minut zpět do trouby.
    Roládu během pečení dvakrát důkladně polijeme vypečenou šťávou z pekáče.

  • Měkkou roládu vrátíme bez zakrytí do trouby.
  • Zvýšíme teplotu na 200 °C.
    Dopečeme 10 až 15 minut dozlatova.
    Vyndáme z trouby.
    Před porcováním dopřejeme roládě desetiminutový odpočinek, aby se šťáva v mase rozložila a při krájení nevytekla.

Roládu podáváme s pečivem, bramborem vařeným nebo opečeným, s bramborovou kaší nebo s grilovanou zeleninou, zeleninovým salátem...


Zahuštění sosu

Než si roláda odpočine, můžeme zahustit sos.
Do šťávy v pekáči stáhneme všechny přípeky ze dna a stěn pánve, promícháme.
Sosu dodají chuť a barvu.
Šťávu přelijeme do menšího hrnce.
Na mírném plameni ji přivedeme k varu.

Na talířek nasypeme lžíci hladké mouky.
Obalíme v ní zhruba patnáctigramový kousek studeného másla. 
Obalené máslo vhodíme do hrnku k sosu, promícháme.
Nezakryté na mírném plameni okolo 5 minut povaříme.


Roládu podáváme s pečivem, bramborem vařeným nebo opečeným, s bramborovou kaší nebo s grilovanou zeleninou, zeleninovým salátem...



Žádné komentáře:

Okomentovat