Základ
- 1200 g vepřové plece
- 120 g cibule (1 větší)
- 30 g sádla (1 polévkové lžíce)
- sůl, pepř
- 350 g žampiónů
- 100 g anglické slaniny
- 45 g dijonské hořčice (3 vrchovaté čajové lžičky)
- 30 g sádla (1 polévková lžíce)
- 6 stroužků česneku
- sůl, pepř, kmín, majoránka
- čerstvá nebo sušená zelená petrželka
- 15 g másla
- 1 polévková lžíce hladké mouky
Jak na to
- na sádle opéct anglickou slaninu, přidat žampiony a majoránku
- maso rozříznout na plát, posolit, popepřit, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
- pokrýt osmaženými žampiony s anglickou slaninou, posypat petrželkou
- zabalit do rolády, opéct na pánvi ze všech stran
- přendat do pekáče na sádlo, podlít, přidat cibuli
- 60 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem
- dopéct bez zakrytí dozlatova
.
- na sádle opéct anglickou slaninu, přidat žampiony a majoránku
- maso rozříznout na plát, posolit, popepřit, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
- pokrýt osmaženými žampiony s anglickou slaninou, posypat petrželkou
- zabalit do rolády, opéct na pánvi ze všech stran
- přendat do pekáče na sádlo, podlít, přidat cibuli
- 60 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem
- dopéct bez zakrytí dozlatova
.
Příprava žampionů a slaniny
- Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme, pokud je potřeba, stáhneme z klobouků slupku.
Pokrájíme je na plátky.
- Na pánvi rozpustíme jednu polévkovou lžíci sádla. Přihodíme kostičky anglické slaniny.
Na středním plameni promícháváme, po zhruba 5 minutách začne slanina zlátnout.
- Přisypeme žampiony. Za 4 až 5 minut se vyvaří voda, kterou pustily žampiony, přestanou se dusit ve vlastní šťávě a začnou se smažit.
Mícháme, necháme je okolo jedné minuty jemně zbarvit dozlatova.
Vypneme.
- Vmícháme čajovou lžičku kmínu, půl čajové lžičky pepře a jednu polévkovou lžíci v dlani rozemnuté majoránky. Ochutnáme, podle potřeby přisolíme.
Ale opatrně, směs by měla být díky anglické slanině dostatečně slaná.
Příprava masa
Plec rozřízneme na zhruba jeden až jeden a půl centimetru vysoký obdélníkový plát.
Nerovnosti srovnáme odříznutím přebývajících částí, které dáme na místa, kde naopak maso schází.
V podstatě je zazáplatujeme.
Není potřeba se bát, kousek masa přiložíme na místo, kterému kus masa chybí.
Okraje přes sebe lehce sklepneme paličkou.
Na pánvi se k sobě spečou.
Maso naklepeme.
Z obou stran ho posolíme a popepříme.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Naplnění a oresrování
- Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme. Smícháme je s dijonskou hořčicí.
Směs rozetřeme na připravený plát masa.
- Urovnáme na něj žampiony se slaninou a zelenou petrželkou. Pánev nemyjeme, ještě ji budeme potřebovat.
Plát stočíme do rolády.
Pevně ji zajistíme provázkem.
Roláda nemusí být dokonalá, klidně opět děláme záplaty, maso se speče dohromady a díry se zacelí.
- Rozehřejeme pánev, na které jsme připravovali anglickou a žampiony. Žádný tuk nepřidáváme.
Roládu ze všech stran krátce a zprudka orestujeme do hněda.
Vypneme.
- Opečenou roládu přendáme do pekáče. Na prázdnou teplou pánev nalijeme 100 mililitrů horké vody.
Po chvilce se uvolní výpek ze stěn, promícháme ho a nalijeme do pekáče k roládě.
Pečení
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na osminy.
Přidáme ji k masu společně s jednou polévkovou lžící sádla.
Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem, vložíme ho do rozehřáté trouby:
- Po 15 minutách teplotu snížíme na 180 °C. Po dalších 60 minutách vyndáme z trouby, zkontrolujeme, maso by mělo být měkké.
Pokud není, zakrytý pekáč vrátíme na 10 až 15 minut zpět do trouby.
Roládu během pečení dvakrát důkladně polijeme vypečenou šťávou z pekáče.
- Měkkou roládu vrátíme bez zakrytí do trouby. Zvýšíme teplotu na 200 °C.
Dopečeme 10 až 15 minut dozlatova.
Vyndáme z trouby.
Před porcováním dopřejeme roládě desetiminutový odpočinek, aby se šťáva v mase rozložila a při krájení nevytekla.
Roládu podáváme s pečivem, bramborem vařeným nebo opečeným, s bramborovou kaší nebo s grilovanou zeleninou, zeleninovým salátem...
Zahuštění sosu
Než si roláda odpočine, můžeme zahustit sos.
Do šťávy v pekáči stáhneme všechny přípeky ze dna a stěn pánve, promícháme.
Do šťávy v pekáči stáhneme všechny přípeky ze dna a stěn pánve, promícháme.
Sosu dodají chuť a barvu.
Šťávu přelijeme do menšího hrnce.
Na mírném plameni ji přivedeme k varu.
Na talířek nasypeme lžíci hladké mouky.
Obalíme v ní zhruba patnáctigramový kousek studeného másla.
Obalené máslo vhodíme do hrnku k sosu, promícháme.
Nezakryté na mírném plameni okolo 5 minut povaříme.
Roládu podáváme s pečivem, bramborem vařeným nebo opečeným, s bramborovou kaší nebo s grilovanou zeleninou, zeleninovým salátem...
Hodí se i zelenina restovaná na másle.
Žádné komentáře:
Okomentovat