Těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 ml majonézy (cca 100 g)
- 80 g cukru krupice (4 polévkové lžíce)
- 42 g droždí (1 kostka)
- 4 g soli (1/2 čajové lžičky)
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- citronová kůra
- 40 g másla
- 2 polévkové lžíce rumu
Tvarohová náplň
Namočení rozinek
V cedníku pod tekoucí vodou propláchneme rozinky.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Pečení
V hrnku na mírném plameni rozpustíme 40 gramů másla.
Odstavíme, necháme lehce zchladnout.
Nakynuté záviny potřeme půlkou rozpuštěného másla.
Vložíme je do rozehřáté trouby.
Zbylé rozpuštěné máslo smícháme se 2 polévkovými lžícemi rumu.
Ihned po vytažení z trouby záviny potřeme.
Upečený závin před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
TIP! Toto těsto můžeme použít místo klasického těsta na buchty, na mřížkový nebo kynutý koláč.
Vydrží dlouho vláčné.
TIP! Záviny můžeme připravit i s náplní makovou, povidlovou, ořechovou...
TIP! Na náplně do pečení je rozhodně lepší použít tvaroh balený v alobalu, má pevnější konzistenci.
Pokud zrovna máme po ruce pouze ten ve vaničce a je příliš řídký:
- 500 g tvarohu baleného v alobalu
- 120 g cukru krupice
- 20 g rozinek
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 2 centilitry rumu
- citronová kůra
Jak na to
- v mírně zahřátém mléce s malým množstvím cukru a mouky rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosít mouku, zpracovat se solí, cukrem, citronovou kůrou, kváskem, mlékem, žloutky a majonézou
- dobře prohnětené těsto nechat v teple 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na půlku, vyválet, potřít náplní, zabalit, nechat 10 minut kynout
- potřít rozpuštěným máslem, péct 10 minut na 180 °C, snížit teplotu na 160 °C, dopéct 30 - 40 minut
- po vytažení z trouby potřít máslem smíchaným s rumem
.
- v mírně zahřátém mléce s malým množstvím cukru a mouky rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosít mouku, zpracovat se solí, cukrem, citronovou kůrou, kváskem, mlékem, žloutky a majonézou
- dobře prohnětené těsto nechat v teple 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na půlku, vyválet, potřít náplní, zabalit, nechat 10 minut kynout
- potřít rozpuštěným máslem, péct 10 minut na 180 °C, snížit teplotu na 160 °C, dopéct 30 - 40 minut
- po vytažení z trouby potřít máslem smíchaným s rumem
.
Namočení rozinek
V cedníku pod tekoucí vodou propláchneme rozinky.
V misce je zalijeme rumem.
Pár desítek minut je necháme máčet.
Před přidáním na tvarohovou náplň budou mít čas změknout a také nasají vůni rumu.
Je fajn vzpomenout si na ně třeba den předem a dopřát jim rumovou koupel přes noc.
Před přidáním na tvarohovou náplň budou mít čas změknout a také nasají vůni rumu.
Je fajn vzpomenout si na ně třeba den předem a dopřát jim rumovou koupel přes noc.
Kvásek
200 mililitrů mléka zahřejeme na tělovou teplotu.
Odstavíme.
Vmícháme čajovou lžičku mouky a čajovou lžičku cukru.
Nasypeme rozdrobené droždí.
Za 10 až 15 minut kvásek vzejde.
Droždí se na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.
Vmícháme čajovou lžičku mouky a čajovou lžičku cukru.
Nasypeme rozdrobené droždí.
Za 10 až 15 minut kvásek vzejde.
Droždí se na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.
Těsto a kynutí
- V hrnku vidličkou promícháme žloutky se zbylými 50 mililitry mléka. Nastrouháme kůru z dobře omytého citronu.
Z citronu strouháme pouze vrchní žlutou část kůry, spodní bílá je nahořklá.
- Mouku prosejeme do mísy. Smícháme ji se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou.
Dále postupně vmícháme vykynutý kvásek, žloutky s mlékem a nakonec majonézu.
Prosetí u kynutých těst nikdy nevynecháme, mouka se provzdušní a těsto bude lépe kynout.
- Důkladně zpracujeme těsto. Vařečkou otočenou prohlubní k sobě ho co nejvíce nadzdviháváme a po částech přemisťujeme z jedné strany mísy na druhou.
Těsto tím provzdušníme a usnadníme kynutí.
Nepřestáváme, dokud nebudeme mít hladké pružné těsto.
- Pokud je boj s vařečkou příliš vysilující, přendáme si těsto na pracovní desku. Lehce pomoučněnou rukou ho hněteme.
Těsto zpracujeme do bochánku, dlaní ho promáčkneme, přeložíme na půlku, pootočíme.
A znovu promáčknout, přeložit, pootočit... stále dokola.
Než se povede vypracovat hladké těsto, může to trvat i více než 10 minut!
No, a pokud máme kuchyňský robot s hnětacími nástavci, je vyhráno.
Práci udělá za nás.
- Těsto lehce poprášíme moukou, aby neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo. Necháme ho při pokojové teplotě na místě bez průvanu okolo jedné hodiny kynout.
Správně nakynuté těsto přibližně dvakrát zvětší svůj objem.
Tvarohová náplň
Náplň připravíme chvilku před koncem kynutí.
Nastrouháme jednu až dvě čajové lžičky kůry z dobře omytého citronu.
Tvaroh dáme do mísy.
Náplň připravíme chvilku před koncem kynutí.
Nastrouháme jednu až dvě čajové lžičky kůry z dobře omytého citronu.
Tvaroh dáme do mísy.
Přisypeme k němu cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.
Žloutky lehce prošleháme vidličkou, nalijeme je k tvarohu.
Rozmícháme dohladka.
Naplnění a druhé kynutí
Žloutky lehce prošleháme vidličkou, nalijeme je k tvarohu.
Rozmícháme dohladka.
Naplnění a druhé kynutí
- Vykynuté těsto přendáme na moukou lehce posypanou pracovní desku. Rozdělíme ho na poloviny.
- Každou půlku rozválíme do obdélníku. Rozetřeme na ni tvarohovou náplň, posypeme ji namočenými rozinkami.
Smotáme.
Těsto na obou koncích dobře zmáčkneme.
Rozinky necedíme, nabíráme je vidličkou.
Pár kapek rumu, které spadnou na náplň rozhodně neuškodí.
- Plech vyložíme pečicím papírem nebo potřeme rozpuštěným máslem. Položíme na něj záviny, zakryjeme je utěrkou.
Necháme je na plechu ještě 10 až 15 minut kynout.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Pečení
V hrnku na mírném plameni rozpustíme 40 gramů másla.
Odstavíme, necháme lehce zchladnout.
Nakynuté záviny potřeme půlkou rozpuštěného másla.
Vložíme je do rozehřáté trouby.
- Po 10 minutách pečení snížíme teplotu na 160 °C.
- Pečeme dalších 25 až 30 minut dozlatova
Ihned po vytažení z trouby záviny potřeme.
Upečený závin před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
TIP! Toto těsto můžeme použít místo klasického těsta na buchty, na mřížkový nebo kynutý koláč.
Vydrží dlouho vláčné.
TIP! Záviny můžeme připravit i s náplní makovou, povidlovou, ořechovou...
TIP! Na náplně do pečení je rozhodně lepší použít tvaroh balený v alobalu, má pevnější konzistenci.
Pokud zrovna máme po ruce pouze ten ve vaničce a je příliš řídký:
- dáme ho na několik desítek minut před použitím do jemného cedníku a necháme ho vykapat
- můžeme ho také zahustit vmícháním 2 až 3 najemno nastrouhaných piškotů
- nebo na pánvi rozpustíme 10 gramů másla a lehce na něm opražíme 1 až 2 polévkové lžíce strouhanky s jednou až dvěma čajovými lžičkami cukru, po vychladnutí směs vmícháme do tvarohu
- další možností je do tvarohu vmíchat vanilkový pudinkový prášek (ten ale tvaroh zahustí až působením tepla v troubě)
Žádné komentáře:
Okomentovat