Pečeno v kulaté dortové formě s pantem o průměru 22 centimetrů.
Korpus
- 150 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krupice
- 120 g másla
- 70 g 31 - 33% smetany
- 8 g klasické zrnkové mleté kávy (1 polévková lžíce)
- 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
- 4 čajové lžičky rumu
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání formy
Krém
- 500 g smetanového sýra Mascarpone
- 250 g 70% čokolády
- 200 ml 31 - 33% smetany
- 3 vrchovaté čajové lžičky instantní kávy (cca 8 g)
- 2 polévkové lžíce medu
Poleva a dozdobení
- 200 g čokolády na vaření
- 30 g 31 - 33% smetany
- 12 g másla
- strouhaná čokoláda, ořechy, čokoládové bonbony...
Jak na to
- na korpus smíchat prosetou mouku s cukry, práškem do pečiva a mletou kávou
- vmíchat změklé máslo a vejce prošlehaná ve smetaně, dobře zpracovat, nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 5 minut při 180 °C a 25 - 30 minut při 150 °C, nechat vychladnout
- ve vodní lázni míchat čokoládu se smetanou a medem dohladka, vychladlé smíchat s Mascarpone smíchaným s instantní kávou
- korpus dát zpět do formy, nanést krém, nechat ztuhnout
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu se 6 lžícemi vody, smetanou a máslem
- polevou potřít dort, dozdobit, nechat ztuhnout
.
- na korpus smíchat prosetou mouku s cukry, práškem do pečiva a mletou kávou
- vmíchat změklé máslo a vejce prošlehaná ve smetaně, dobře zpracovat, nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 5 minut při 180 °C a 25 - 30 minut při 150 °C, nechat vychladnout
- ve vodní lázni míchat čokoládu se smetanou a medem dohladka, vychladlé smíchat s Mascarpone smíchaným s instantní kávou
- korpus dát zpět do formy, nanést krém, nechat ztuhnout
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu se 6 lžícemi vody, smetanou a máslem
- polevou potřít dort, dozdobit, nechat ztuhnout
.
Kdo má rád čokoládu s vůní kávy, tak Čoka dortu neodolá. Příprava není náročná, jen musíme počítat s přestávkou na zatuhnutí.
Příprava
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Máslo necháme změknout v pokojové teplotě.
Formu vyložíme pečicím papírem.
Nebo ji potřeme tenkou vrstvou oleje a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Těsto na korpus
V míse nejdříve smícháme prosetou mouku s cukrem, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a klasickou zrnkovou mletou kávou.
Do suché směsi vmícháme změklé máslo a ve smetaně vidličkou lehce prošlehaná vejce.
Pár minut důkladně mícháme na hladké těsto.
Ideální je použít ruční robot.
Těsto nandáme do formy.
Lehce ho nahrneme od středu k bokům.
Zvýšení u krajů o půl centimetru oproti středu zajistí rovný nevyboulený povrch korpusu.
Upečení
Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby.
Zvýšení u krajů o půl centimetru oproti středu zajistí rovný nevyboulený povrch korpusu.
Upečení
Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby.
- Po 5 minutách teplotu snížíme na 150 °C.
- Pečeme dalších přibližně 30 minut.
- Propečenost vyzkoušíme špejlí. Zapíchneme ji do středu korpusu, pokud je po vytažení čistá, je upečeno.
Formu vyndáme z trouby, korpus v ní ještě 5 až 10 minut necháme.
Poté ho přendáme z formy na mřížku a necháme ho zcela vychladnout.
Formu dobře opláchneme a osušíme, ještě ji budeme potřebovat.
Krém
Ve vodní lázni připravíme tekutou část krému.
Ve vodní lázni připravíme tekutou část krému.
- Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
- Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
- Zapneme sporák na mírný stupeň.
- Do horního hrnce nalámeme 250 gramů čokolády, přidáme smetanu a med.
- Promícháváme, jakmile bude vše krásně spojené, odstavíme.
- Necháme zchladnout, občas promícháme. Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou. Cokoli použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám! Voda by se neměla dotýkat mísy s čokoládou a neměla by se vařit klokotem.
V čisté míse rozmícháme Mascarpone s instantní kávou.
Přidáme vlažnou čokoládovou směs.
Do hladka promícháme.
Čokoládová směs nesmí být hodně teplá, ale musí zůstat ještě tekutá.
Před vmícháním by měla mít zhruba tělovou teplotu, vyzkoušíme prstem.
Naplnění krémem
Pokud je potřeba vršek korpusu seřízneme do roviny.
Boky čisté formy lehce potřeme kouskem nerozpuštěného studeného másla.
Vložíme do ní korpus, rovnoměrně ho pokapeme rumem.
Naneseme krém, uhladíme.
Formu zakryjeme alobalem nebo fólií a dáme ztuhnout do lednice.
Alespoň na 2 hodiny, ale klidně přes noc.
Čokoládová směs nesmí být hodně teplá, ale musí zůstat ještě tekutá.
Před vmícháním by měla mít zhruba tělovou teplotu, vyzkoušíme prstem.
Naplnění krémem
Pokud je potřeba vršek korpusu seřízneme do roviny.
Boky čisté formy lehce potřeme kouskem nerozpuštěného studeného másla.
Vložíme do ní korpus, rovnoměrně ho pokapeme rumem.
Naneseme krém, uhladíme.
Formu zakryjeme alobalem nebo fólií a dáme ztuhnout do lednice.
Alespoň na 2 hodiny, ale klidně přes noc.
Poleva
Na přípravu polevy opět použijeme vodní lázeň:
Na přípravu polevy opět použijeme vodní lázeň:
- Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
- Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
- Zapneme sporák na mírný stupeň.
- Do horního hrnce nalijeme 6 polévkových lžic studené vody, přidáme rozlámanou čokoládu.
- Promícháváme, jakmile bude čokoláda rozpuštěná, přidáme 12 gramů másla a 30 gramů smetany.
- Mícháme, poleva se krásně spojí v hladkou lesklou hmotu.
- Odstavíme, necháme zchladnout na zhruba 40 °C.
Dokončení
Dort vyndáme z ledničky, sundáme boční stěny formy.
Po celém povrchu rozetřeme vlažnou polevu.
Čokoládová poleva nesmí být příliš teplá, aby nepovolil krém.
Na druhou stranu, musí být ještě tekutá, aby se dobře roztírala.
Ideálně ji začneme nanášet, když zchladne na zhruba 40 °C.
Dobře se pracuje, pokud dáme dort na mřížku a pod ní na pracovní desku položíme kus papíru na pečení, který zachytí stékající čokoládu.
Na závěr můžeme dort ihned po rozetření polevy dozdobit mletými ořechy, strouhanou čokoládou, čokoládovými bonbony...
Na druhou stranu, musí být ještě tekutá, aby se dobře roztírala.
Ideálně ji začneme nanášet, když zchladne na zhruba 40 °C.
Dobře se pracuje, pokud dáme dort na mřížku a pod ní na pracovní desku položíme kus papíru na pečení, který zachytí stékající čokoládu.
Na závěr můžeme dort ihned po rozetření polevy dozdobit mletými ořechy, strouhanou čokoládou, čokoládovými bonbony...
Kousky v polevě zatuhnou, při servírování nebudou opadávat.
Čoka dort odložíme ztuhnout do lednice.
TIP! Korpus můžeme připravit piškotový, třeba jako u Míša dortu.
TIP! Korpus můžeme připravit piškotový, třeba jako u Míša dortu.
Žádné komentáře:
Okomentovat