pátek 3. května 2013

Pečené bylinkové brambory

Pečené tymiánové/bylinkové brambory


  • 600 g brambor (6 - 7 středních)
  • 80 g másla
  • 10 g čerstvého tymiánu nebo oregana, rozmarýnu ....
  • 5 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- brambory nakrájet na 1/4, naskládat do máslem vymazané mísy, osolit a opepřit
- ve vývaru rozpustit máslo, rozmíchat utřený česnek, nasekaný tymián a šťávu z citronu, zalít brambory
- zakrýt alobalem, na několika místech propíchnout
- péct na 180 °C 40 minut zakryté
- sundat alobal, zvýšit teplotu, dopéct cca 20 minut dozlatova
.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Pokud nemáme k dispozici kuřecí vývar, svaříme půl kostky kuřecího bujónu ve 200 mililitrech vody.
Česnek prolisujeme nebo utřeme.
Čerstvý tymián najemno nasekáme.


Částí másla vytřeme zapékací mísu nebo pekáček, zbytek rozpustíme v teplém vývaru.
Do vývaru vmícháme nasekaný tymián, utřený česnek a citronovou šťávu.
Brambory budeme péct ve slupce, proto je důkladně omyjeme.
Podélně rozkrájíme na čtvrtiny, naskládáme vedle sebe na dno vymazané mísy.
Lehce posolíme a popepříme.
Zalijeme vývarem.
Mísu překryjeme alobalem, na několika místech propíchneme, aby mohla unikat pára.
Vložíme do trouby, pečeme přibližně 40 minut.
Zvýšíme teplotu na 200 °C, sundáme alobal.
Dopečeme 15 - 20 minut dozlatova.
Podáváme jako přílohu k masům nebo jako samostatný chod, můžeme servírovat s parmazánem.







Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Vypadá to výtečně, ještě kuřecí steak a nějakou omáčku a chuťové buňky si lebedit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ke steakům ideální :), ale i samotné zafungují jako dobrá večeře. Třeba koprové s lehkým jogurtovým dresinkem.

      Vymazat