středa 4. března 2015

Mikovské vařené pirohy

Mikovské slané vařené pirohy

Milko, díky, byl to báječný den!


Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 - 220 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli


Náplň

  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky soli


K servírování

  • 200 g cibule
  • 200 g másla
  • zakysaná smetana (nemusí být) 

Jak na to  

- důkladně zpracovat těsto, vyválet na tenký plát
- rozkrájet na čtverečky 4 x 4 cm, naplnit tvrdým tvarohem smíchaným se solí a vejcem
- přehnout, okraje dobře zmáčknout
- vařit 5 minut v osolené vodě, zcedit
- servírovat polité cibulkou usmaženou v másle
.

Těsto

Na pracovní desku prosejeme mouku, osolíme ji.
Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něho vejce, promícháme.

Odměříme 200 mililitrů vlažné vody.
Vodu postupně přiléváme do mouky, rukou hněteme.
Nepřestáváme, stále dokola dlaní promačkáváme, překládáme.
Minimálně 5 minut. 
I když se to ze začátku bude zdát nemožné, po chvilce se vše začne krásně spojovat.
Protože ne všechny mouky mají úplně stejnou savost, bude možná potřeba ještě přidat malé množství vody. 

Těsto by mělo být hladké, dobře propracované.
Zakryjeme ho utěrkou a necháme pár minut odpočinout.


Tvarohová náplň

Do mísy rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme tvaroh.
Výborný je třeba olešnický.

Vmícháme vejce a čajovou lžičku soli.




Usmažení cibule

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Dáme ji společně s máslem do vyššího hrnku.

Na středním plameni smažíme cibuli dozlatova.
Mícháme.
Jakmile začne cibule růžovět, odstavíme. 
Od sporáku se moc nevzdalujeme, hlídáme, promícháváme. 
Máslo s cibulí bude pěnit, bez míchání by mohlo z hrnku vytéct. 
Také dáme pozor na přepálení, i po sundání ze sporáku se bude ještě několik minut smažit v horkém másle.


Naplnění

Těsto rozdělíme na polovinu, jedna bude mít okolo 370 gramů.
Pracovní desku lehce posypeme moukou.
Vyválíme přibližně 35 x 40 centimetrů velký obdélník.
Plát těsta by měl být 1 - 2 milimetry silný.

Těsto rádýlkem rozdělíme na čtverce 4 x 4 centimetry.
Naplníme je.
Buď pomocí 2 lžiček nandáme na všechny čtverečky a pak zabalíme. 
Nebo pracujeme postupně. Každý čtvereček vezmeme do dlaně, na lžičku nabereme náplň, prstem stáhneme a zabalíme.

Pirohy balíme tak, že je přehneme do trojúhelníku a kraje důkladně zmáčkneme.
Prsty nebo vidličkou.

Postup zopakujeme i s druhu půlkou těsta.


Uvaření

Ve větším hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litrů vody.
Vmícháme jednu vrchovatou polévkovou lžíci soli.

Pirohy vsypeme do vroucí vody.
Promícháme je, aby se nepřilepily na dno hrnce.

Pokličkou nezakrýváme.
Jakmile se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu.
Odměříme 5 minut, vypneme, zcedíme.

Pirohy podáváme polité cibulkou smaženou na másle.
Můžeme doplnit zakysanou smetanou.







TIP!  Pokud náhodou nějaké pirohy zbudou, druhý den je můžeme na pánvi opéct dozlatova.

TIP!  Syrové pirohy lze připravit do zásoby.
Rozložené na tácku je zmrazíme, mražené pak sesypeme do sáčku.



Pár slov navíc 

Proč mikovské? Moje rodina má kořeny v obci Miková, mamka se tady narodila.
Miková je malá obec, která se nachází na severovýchodě Slovenska a je hodně známá díky tomu, že odtud pocházejí rodiče Andyho Warhola.
Pokaždé nám jídlo připravené podle receptů, které se tu vařily, přinese aspoň na dálku plno pěkných vzpomínek. 
Ať už jsou to halušky, pirohy pečené nebo kyselo, mačanka, zelňačka anebo právě vařené pirohy.




.



Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Musím Vám poděkovat za plno výborných receptů! Moc ráda podle Vás vařím a vše je chutné... Jen tak dál! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc děkuji za velice milá slova! Mám velkou radost, když čtu, že se podle receptů vaří a hlavně, že chutná!
      Díky, Hana

      Vymazat