sobota 13. dubna 2013

Brokolicová polévka I.

Brokolicová smetanovosýrová polévka 


  • 1 střední hlávka brokolice
  • 80 g cibule (1 menší)
  • 60 g másla
  • 2 zarovnané polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 1 kostka slepičího/kuřecího bujonu
  • 50 g smetanového taveného sýra
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 4 stroužky česneku
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • Gorgonzola, Niva ... (do talířů při servírování)


Jak na to
 

- na másle osmahnout cibuli dosvětla a změknutí
- přisypat mouku, udělat světlou jíšku
- přidat 90 % pokrájené brokolice, zalít vodou, osolit, cca 15 minut povařit s bujonovou kostkou
- přidat muškátový oříšek, utřený česnek, rozmixovat
- blanšírovat zbytek brokolice
- v polévce rozmíchat tavený sýr, přilít smetanu, krátce povařit
- servírovat s kostičkami sýra s modrou plísní, mletým pepřem a kousky blanšírované brokolice
.

Brokolici opláchneme a rozdělíme na jednotlivé růžičky, 2 - 3 odložíme stranou, později je oblanšírujeme.
Neodloženou brokolici pokrájíme na kousky, cibuli na kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, po dobu 8 - 10 minut na mírném plameni za občasného promíchání smažíme.
Cibule změkne, zůstane světlá.
Přisypeme mouku, mícháme, za 3 - 4 minuty budeme mít světlou jíšku.
Do hrnce přidáme brokolici.
Část máme odloženou!
Zalijeme 1250 mililitry studené vody, dobře promícháme.
Vhodíme kostku bujonu, osolíme, bude stačit půl čajové lžičky.
Zakryjeme poklicí, na mírném plameni 15 - 20 minut povaříme.

Mezitím zpracujeme odloženou brokolici, kterou použijeme při servírování.
Budeme blanšírovat.
Do hrnce nalijeme větší množství vody, osolíme 1 čajovou lžičkou soli, přivedeme k varu.
Připravíme misku s ledovou vodou.
Jakmile začne voda vřít, vhodíme brokolici, 2 minuty povaříme, ihned děrovanou naběračkou přendáme do ledové vody.
Po necelé minutě vyndáme, necháme okapat.
Takto upravená zelenina bude křupavá, zachová si barvu.

Do polévky přidáme muškátový oříšek a utřený nebo prolisovaný česnek.
Sundáme ze sporáku, ponorným mixérem rozmixujeme dohladka.
Vrátíme na sporák, vlijeme smetanu, přidáme tavený sýr. Zahříváme, mícháme dokud se sýr nerozpustí. 
Minutku povaříme, vypneme.
Podáváme s nakrájenými kostičkami sýru s modrou plísní, čerstvě mletým pepřem a kousky blanšírované brokolice.





TIP!  Blanšírováním si zelenina uchová většinu vitamínů a zvýrazní se její barva. Krátkým povařením lehce na povrchu změkne, ale uvnitř zůstane křupavá.
Zeleninu je důležité opravdu ihned po vytažení z vroucí vody ponořit do vody ledové. Pokud do vody přidáme i pár kousků ledu, bude výsledek dokonalý.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat