sobota 26. ledna 2013

Gratinované brambory

Gratinované brambory


  • 1000 g oloupaných brambor
  • 300 - 400 ml mléka
  • 125 ml 30 - 33% smetany
  • 100 g sýra například Ementál, Gouda, Gruyère, čedar, parmazán, mozzarella...
  • 15 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, kmín
  • rozmarýn, petrželka, tymián...

Jak na to

- oloupané brambory nakrájet na 2mm plátky
- do mléka přidat prolisovaný česnek, nasypat plátky brambor
- promíchávat, 2 minuty povařit
- plátky urovnat do vymazaného pekáče, osolit a opepřit
- zalít smetanou, ev. posypat bylinkami
- péct 30 - 40 minut při teplotě 180 °C
- posypat strouhaným sýrem, zapéct dozlatova


Příprava

Brambory oloupeme a nastrouháme na přibližně dvoumilimetrové plátky.
V cedníku je propláchneme a v utěrce dobře osušíme.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme. 
Pokud budeme přidávat bylinky, nadrobno je posekáme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Povaření brambor

Do širšího hrnce nalijeme mléko.
Vmícháme do něho jednu čajovou lžičku soli, prolisované stroužky česneku a plátky brambor.
Na mírném plameni přivedeme k varu.
Neustále promícháváme, 2 minuty povaříme.
Odstavíme.


Příprava na pečení

Zapékací mísu nebo pekáč bohatě vymažeme máslem.
Povařené plátky brambor přendáme děrovanou naběračkou z mléka do hlubokého talíře nebo mísy.
Zhruba jednu polovinu jich urovnáme do máslem vymazané mísy.
Plátky rovnáme a oddělujeme, aby nebyly slepené k sobě.

Osolíme, opepříme a eventuálně přisypeme bylinky.
Narovnáme zbytek bramborových plátků.
Opět je osolíme a opepříme.

Přilijeme mléko, ve kterém se plátky vařily.
Hladina by měla dosahovat zhruba do poloviny vrstvy brambor, maximálně do tří čtvrtin.
Nakonec zalijeme smetanou a posypeme kmínem.
V případě, že nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít sušené.


Zapečení

  • Nezakryté brambory vložíme do rozehřáté trouby.
  • Nastrouháme sýr.

  • Po 35 minutách brambory vyndáme z trouby.
  • Zasypeme je strouhaným sýrem.
    Vrátíme do trouby, teplotu zvýšíme na 200 °C.
    Ještě okolo 10 minut dopečeme dozlatova.

Gratinované brambory podáváme jako přílohu k masům nebo jako samostatný chod.





TIP!  Místo mléka použijeme jen 30 až 33% smetanu a plátky brambor předem nepovaříme.
  • Jednu třetinu syrových bramborových plátků naskládáme do vymazaného pekáče.
  • Osolíme je a opepříme, zalijeme třetinou smetany, ve které jsme rozmíchali utřený česnek.
    Posypeme třetinou sýra a bylinek.

  • Naskládáme další třetinu plátků.
  • Opět osolíme, opepříme, zalijeme druhou třetinou smetany s česnekem.
    Posypeme druhou třetinou sýra a bylinek.
    Naskládáme poslední vrstvu, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou.
    Sýr zatím nedáváme.

  • Pekáč zakryjeme alobalem. 
  • Pečeme v rozehřáté troubě okolo jedné hodiny při 180 °C.
    Brambory by měly být měkké.
    Alobal odkryjeme, nasypeme poslední třetinu sýra, vrátíme nezakryté do trouby.
    Dopečeme dozlatova.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat