sobota 26. ledna 2013

Gratinované brambory s rozmarýnem a sýrem

Gratinované brambory s rozmarýnem a sýrem


  • 1500 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 700 ml mléka
  • 200 ml 30% smetany - 1 kelímek
  • 50 g másla
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • 150 g sýra například ementál, gouda, gruyère, čedar...

Jak na to

- oloupané brambory nakrájet na 3mm plátky
- do mléka přidat prolisovaný česnek, přivést k bodu varu
- nasypat plátky brambor, promíchávat, 2 minuty povařit
- přelít do vymazaného pekáče, urovnat, osolit, opepřit
- zalít smetanou, posypat rozmarýnem
- péct cca 40 minut při teplotě 180 °C
- posypat strouhaným sýrem, zapéct dozlatova


Příprava

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na přibližně třímilimetrové plátky.
Po rozkrájení je neproplachujeme, vyplavil by se škrob.

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Do širšího hrnce dáme vařit mléko, přidáme prolisované stroužky česneku.

Jakmile se přiblíží bod varu, nasypeme brambory, neustále promícháváme, aby byly plátky co nejvíce oddělené a mléko se nepřipalovalo.

V momentě, kdy se brambory začnou vařit, stáhneme plamen na minimum, 2 minuty povaříme.

Nepřestáváme míchat!


Pečení

Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme máslem.
Jednu polovinu brambor i s mlékem dáme do vymazané mísy.
Pomocí lžíce se snažíme plátky co nejvíce urovnat.

Osolíme a opepříme.

Nalijeme zbytek bramborových plátků.
Opět urovnáme, osolíme a opepříme.

Zalijeme smetanou, přidáme rozmarýn.
V případě, že nemáme čerstvý, posypeme sušeným.

Nezakryté vložíme do rozehřáté trouby.
Po 40 minutách pečení posypeme nastrouhaným sýrem a ještě 10 minut dopečeme dozlatova.

Podáváme jako přílohu k masům nebo jako samostatný chod.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat