- 1000 g oloupaných brambor
- 300 - 400 ml mléka
- 125 ml 30 - 33% smetany
- 100 g sýra například Ementál, Gouda, Gruyère, čedar, parmazán, mozzarella...
- 15 g másla
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř, kmín
- rozmarýn, petrželka, tymián...
Jak na to
- oloupané brambory nakrájet na 2mm plátky
- do mléka přidat prolisovaný česnek, nasypat plátky brambor
- promíchávat, 2 minuty povařit
- plátky urovnat do vymazaného pekáče, osolit a opepřit
- zalít smetanou, ev. posypat bylinkami
- péct 30 - 40 minut při teplotě 180 °C
- posypat strouhaným sýrem, zapéct dozlatova
- do mléka přidat prolisovaný česnek, nasypat plátky brambor
- promíchávat, 2 minuty povařit
- plátky urovnat do vymazaného pekáče, osolit a opepřit
- zalít smetanou, ev. posypat bylinkami
- péct 30 - 40 minut při teplotě 180 °C
- posypat strouhaným sýrem, zapéct dozlatova
Příprava
Brambory oloupeme a nastrouháme na přibližně dvoumilimetrové plátky.
V cedníku je propláchneme a v utěrce dobře osušíme.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Pokud budeme přidávat bylinky, nadrobno je posekáme.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Příprava na pečení
Zapékací mísu nebo pekáč bohatě vymažeme máslem.
Gratinované brambory podáváme jako přílohu k masům nebo jako samostatný chod.
Přejít na seznam receptů
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Povaření brambor
Do širšího hrnce nalijeme mléko.
Vmícháme do něho jednu čajovou lžičku soli, prolisované stroužky česneku a plátky brambor.
Na mírném plameni přivedeme k varu.
Na mírném plameni přivedeme k varu.
Neustále promícháváme, 2 minuty povaříme.
Odstavíme.
Příprava na pečení
Zapékací mísu nebo pekáč bohatě vymažeme máslem.
Povařené plátky brambor přendáme děrovanou naběračkou z mléka do hlubokého talíře nebo mísy.
Zhruba jednu polovinu jich urovnáme do máslem vymazané mísy.
Plátky rovnáme a oddělujeme, aby nebyly slepené k sobě.
Plátky rovnáme a oddělujeme, aby nebyly slepené k sobě.
Osolíme, opepříme a eventuálně přisypeme bylinky.
Narovnáme zbytek bramborových plátků.
Opět je osolíme a opepříme.
Přilijeme mléko, ve kterém se plátky vařily.
Hladina by měla dosahovat zhruba do poloviny vrstvy brambor, maximálně do tří čtvrtin.
Nakonec zalijeme smetanou a posypeme kmínem.
V případě, že nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít sušené.
Zapečení
Nakonec zalijeme smetanou a posypeme kmínem.
V případě, že nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít sušené.
Zapečení
- Nezakryté brambory vložíme do rozehřáté trouby. Nastrouháme sýr.
- Po 35 minutách brambory vyndáme z trouby. Zasypeme je strouhaným sýrem.
Vrátíme do trouby, teplotu zvýšíme na 200 °C.
Ještě okolo 10 minut dopečeme dozlatova.
Gratinované brambory podáváme jako přílohu k masům nebo jako samostatný chod.
TIP! Místo mléka použijeme jen 30 až 33% smetanu a plátky brambor předem nepovaříme.
- Jednu třetinu syrových bramborových plátků naskládáme do vymazaného pekáče. Osolíme je a opepříme, zalijeme třetinou smetany, ve které jsme rozmíchali utřený česnek.
Posypeme třetinou sýra a bylinek.
- Naskládáme další třetinu plátků. Opět osolíme, opepříme, zalijeme druhou třetinou smetany s česnekem.
Posypeme druhou třetinou sýra a bylinek.
Naskládáme poslední vrstvu, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou.
Sýr zatím nedáváme.
- Pekáč zakryjeme alobalem. Pečeme v rozehřáté troubě okolo jedné hodiny při 180 °C.
Brambory by měly být měkké.
Alobal odkryjeme, nasypeme poslední třetinu sýra, vrátíme nezakryté do trouby.
Dopečeme dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat