pondělí 24. prosince 2012

Hubník

Vánoční hubník


  • 600 - 700 ml mléka
  • 200 g pečiva (housky, rohlíky, veka)
  • 140 g anglické slaniny nebo uzeného pro nepostní verzi 
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 100 g sušených hub (zhruba 2 plné 250ml hrnky)
  • 5 stroužků česneku
  • 3 - 4 vejce
  • 2 polévkové lžíce dětské krupice
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce majoránky
  • 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • sůl, pepř, kmín
  • zelená petrželka
  • kousek sádla nebo másla a 1 polévková lžíce strouhanky na vymazání a vysypání pekáčku 

Jak na to 

- houby namočit do vody
- pečivo pokrájet, zalít mlékem
- měkké houby nakrájet, podusit na cibulce, osolit, pokmínovat, opepřit
- v míse smíchat nasáklé pečivo, houby, krupici, vejce, utřený česnek, petrželku a majoránku a ev. anglickou slaninu
- nalít do vymazaného pekáčku
- péct 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 150 °C a péct dalších 30 - 50 minut
 
.

Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek se na štědrovečerním stole zabydlel teprve v minulém století. Před ním to byla prostá jídla jako například zeleninové a luštěninové polévky, obilné nebo luštěninové kaše... 
Hojně se používaly sušené houby, které v podstatě nahrazovaly maso. Přidávaly se do polévek jako je například kyselo, mlíkačka nebo zelňačka. 
Ale hlavně se zapékaly v podobě nákypů podávaných jako hlavní chod. S kroupami, jáhlami, pečivem...  Najdeme je pod názvy Kuba, Houbovník, Hubník, Houbovec...


Namočení hub


Sušené houby nalámeme na menší kousky.
V hrnku nebo misce je zalijeme dostatečným množstvím vody.
Koupel jim dopřejeme minimálně na hodinu, ale lépe přes celou noc.
Vody by mělo být tolik, aby byly houby zcela ponořené, měly by v ní plavat.


Příprava

Pečivo pokrájíme na kostky zhruba jeden a půl centimetru velké.
V míse je zalijeme 600 mililitry mléka.
Uzené maso nebo anglickou slaninu nakrájíme na menší kostky.
Pokud tedy nepřipravujeme postní verzi, ta je zásadně bezmasá.
Sloupnutou cibuli pokrájíme na kostičky.

Změklé houby scedíme.
Pokud jsme je předem nenalámali, pokrájíme je na menší kousky.
Vodu z máčení nevyléváme.


Restování a podušení

  • Na pánvi nebo v hrnci rozpustíme sádlo.
  • Nasypeme cibuli, na mírném plameni ji restujeme.
    Za zhruba 10 minut, jakmile začnou okraje cibule zlátnout, přisypeme houby.
    Vmícháme 2 čajové lžičky soli, 2 čajové lžičky pepře a lžičku kmínu.
    Minutku promícháváme.

  • Pro dosažení silné houbové chuti houby zalijeme 100 mililitry výluhu z jejich namáčení.
  • Pro jemnější chuť nalijeme jen 50 mililitrů výluhu a 50 mililitrů vody a pro extra jemnou zalijeme pouze vodou.

  • Zakryjeme poklicí.
  • Na mírném plameni dusíme 15 až 20 minut, občas promícháme. V případě potřeby po lžících podléváme výluhem nebo vodou.
    Sundáme poklici, 3 až 5 minut mícháme, vyvaří se skoro všechna tekutina.
    Odstavíme, podušené houby necháme mírně vychladnout.


Příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Pekáček vymažeme kouskem sádla nebo másla a vysypeme strouhankou.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Namočené pečivo jemně rukou zmačkneme a takto lehce vyždímané ho přendáme do jiné mísy.
Mléko, ve kterém se pečivo máčelo zatím odložíme.

Do mísy k pečivu přidáme dětskou krupici a utřený česnek.
Vmícháme jednu čajovou lžičku soli, petrželku, v dlani rozemnutou majoránku, lehce prošlehané vejce a houby.
A v nepostní verzi můžeme přidat i uzené nebo anglickou.

Vše dobře promícháme. 
Pokud je potřeba, přilijeme odložené mléko.
Konzistence by měla připomínat husté, ale stále ještě mírně tekuté těsto.
Směs urovnáme do pekáčku.


Upečení

  • Nezakrytý pekáč vložíme do rozehřáté trouby.
  • Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
  • Pečeme ještě přibližně 30 až 50 minut.
  • Doba záleží na výšce hubníku, čím vyšší, tím delší doby na propečení bude potřeba.
  • Na posledních 5 až 10 minut zvýšíme teplotu, aby se na povrchu vytvořila zlatavá kůrka.

Hubník podáváme teplý nebo studený, můžeme ho doplnit kysaným zelím, okurkou...


TIP!  Hubník se připravuje i na sladko. 
Kromě hub do něho patří křížaly, sušené švestky, rozinky, skořice. Pokrájené pečivo zalijeme lehce oslazeným mlékem. Zahustit můžeme strouhaným perníkem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat