neděle 6. ledna 2013

Krkovice zapečená s bramborami a smetanou

Vepřová krkovice zapečená se smetanou a bramborami


  • 600 g brambor (6 středně velkých)
  • 400 g vepřové krkovice
  • 200 g 30 - 33% smetany
  • 80 g cibule (1 střední)
  • sůl, pepř, kmín, mletá sladká paprika
  • kousek sádla nebo 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání pekáčku


Jak na to

- cibuli a brambory nakrájet na půlcentimetrová kolečka
- plátky krkovice naklepat, posolit a opepřit
- na dno lehce vymazaného pekáče naskládat cibuli, pak krkovici a nakonec brambory
- osolit, posypat kmínem a poprášit červenou paprikou
- zalít smetanou
- péct zakryté 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, odkrýt, zvýšit teplotu a dopéct dozlatova

,

Jednoduché, rychlé na přípravu a hlavně, výborné.
Ideální je použít vepřovou krkovici, ale samozřejmě ji můžeme zaměnit za kotletu, kýtu nebo plec. Recept lze využít i s kuřecím nebo krůtím masem. S krkovicí ale bude výsledek nejšťavnatější.


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Syrové brambory oškrabeme, opláchneme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky.
Cibuli sloupneme a rozkrájíme na maximálně půlcentimetrové plátky.
Rozděláme je na jednotlivá kolečka.

Krkovici opláchneme a osušíme.
Rozkrájíme ji na jeden až jeden a půl centimetr silné plátky.
Rukou je lehce naklepeme.
Z obou stran je osolíme a opepříme.
Maso krájíme přes vlákno!

Vhodný pekáček nebo zapékací mísu vymažeme kouskem sádla.
Nebo na dno nalijeme půl polévkové lžíce slunečnicového oleje.


Příprava na pečení

Na dno pekáčku rozprostřeme kolečka cibule.
Na cibuli poklademe plátky masa.

Na maso urovnáme ve dvou až třech vrstvách plátky brambor.
Každou vrstvu brambor lehce osolíme.
Tu poslední jemně poprášíme sladkou mletou paprikou a posypeme půl lžičkou kmínu.

Na závěr rovnoměrně zalijeme smetanou.


Pečení

  • Pekáč zakryjeme, vložíme ho do rozehřáté trouby.
  • Po 60 minutách vyndáme z trouby, zkontrolujeme, maso by mělo být měkké.
    Pokud je maso ještě tužší, pekáč zakryjeme a vrátíme ho na 10 až 15 minut zpět do trouby.

  • Nezakrytý pekáč vrátíme do trouby.
  • Teplotu zvýšíme na 200 °C.
    Ještě 15 až 20 minut zapékáme dozlatova.

Zapečenou krkovici s bramborem můžeme při servírování doplnit nakládanou nebo syrovou zeleninou nebo zeleninovým salátem. 






TIP!  Pekáček nebo zapékací mísu neplníme až po okraj! Mohlo by se přihodit, že šťáva z masa společně se smetanou a vodou, kterou pustí brambory, během pečení vyteče.

TIP!  Jednou z největších výhod tohoto jídla je příprava všeho v jednom pekáči, ale je fajn zamazat navíc jednu pánvičku a kolečka cibule před nandáním do pekáče opéct na mírném plameni dozlatova.

TIP!  Tuto základní variantu lze doplnit bylinkami jako je třeba rozmarýn, tymián, petrželka...
A také kořením, například přidáme chilli, kari... Před koncem pečení můžeme nasypat strouhaný sýr.

TIP!  Pokud popustíme uzdu fantazii, vykouzlíme s tímto základním receptem nepřeberné množství variant.
Pod brambory na maso můžeme přidat scezenou sterilovanou zeleninu, například hrášek nebo kukuřici, syrovou zeleninu jako třeba mrkev nebo celer, nakládaná sekaná sušená rajčata, čerstvé papriky, houby, zeleninové lečo...

16 komentářů:

  1. NÁDHERNÁ FOTKA A JÍDLO TAKÉ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Opravdu dobře chutná a hlavně je rychle připravené s minimem použitého nádobí!

      Vymazat
  2. Jednoduché, rychlé a ještě výborné... Dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle recept patří k těm nejvděčnějším, kdy výbornému a chutnému výsledku předcházejí ruku v ruce jednoduchost a rychlost.
      Já děkuji za návštěvu blogu a komentář!

      Vymazat
  3. Děkuji za recept, já zrovna moc schopná kuchařka nejsem, ale toto jsem zvládla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za vyzkoušení a komentář, mám radost, že se povedlo a že je recept srozumitelný.

      Vymazat
  4. Vynikající jednoduché a rychlé. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  5. pečiem niečo podobné, ale mäso potriem horčicou, až potom dám zemiaky ... a s tou krkovičkou je to naozaj najlepšie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a uvedení tipu na obměnu! Krkovice je opravdu nejvhodnější, dodá výbornou šťávu, kterou brambory nasáknou.
      :)

      Vymazat
  6. nemela jsem 33 procentni smetanu tak jsem dala 12cti doufam ze to nic neudela :) uvidime uz se nato moc tesim ted to mam v troube :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ráda se k tomuto receptu občas vracím tehdy, kdy je doma dost práce. Připravím a pak si to žije v troubě vlastním životem. Díky…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, ideální příprava pro zaneprázdněné kuchaře. Mám radost, že recept slouží, díky.

      Vymazat