Základ
- 2 hlávky římského salátu
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 20 g másla
- bílá bageta, veka... (cca 50 g na jednu porci)
- parmazán
Dresink
- 200 - 250 ml olivového oleje
- 2 žloutky
- 2 řezy sardelek neboli ančoviček
- 1 čajová lžička dijonské hořčice (12 g)
- 1 polévková lžíce strouhaného parmazánu (cca 10 g)
- šťáva z půlky citronu (cca 25 ml)
- 1/2 kávové lžičky balzamikového octa nebo worcestrové omáčky
- sůl, pepř
Jak na to
- bagetu nakrájet na kostky a opéct společně s česnekem na másle a olivovém oleji dozlatova
- všechny ingredience na dresink rozmixovat
- opláchnuté a osušené listy salátu pokrájet a smíchat s dresinkem
- na jednotlivé porce přidat opečené kousky bagety, posypat hoblinami parmazánu
- bagetu nakrájet na kostky a opéct společně s česnekem na másle a olivovém oleji dozlatova
- všechny ingredience na dresink rozmixovat
- opláchnuté a osušené listy salátu pokrájet a smíchat s dresinkem
- na jednotlivé porce přidat opečené kousky bagety, posypat hoblinami parmazánu
.
Caesar salát podáváme jako lehký předkrm nebo, doplněný o plátek masa, jako hlavní chod.
Opečení bagety
Bagetu nebo veku nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku nožem lehce zmáčkneme.
Na pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje a máslo.
Na pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje a máslo.
Vmícháme rozmáčklé stroužky česneku a nakrájené pečivo.
Za občasného promíchání ho opečeme dozlatova.
Odstavíme.
Opečený česnek vyhodíme, svoji úlohu ochutit bagetu už splnil.
Příprava dresinku
Do užší vyšší nádoby dáme všechny ingredience na dresink.
Přidáme půl kávové lžičky soli a čtvrt až půl kávové lžičky mletého pepře.
Více se hodí pepř bílý.
Ponorným mixérem vše rozmixujeme dohladka.
Za přibližně 10 vteřin by měl být dresink hotový.
Podle potřeby přisolíme.
Příprava dresinku
Do užší vyšší nádoby dáme všechny ingredience na dresink.
Přidáme půl kávové lžičky soli a čtvrt až půl kávové lžičky mletého pepře.
Více se hodí pepř bílý.
Ponorným mixérem vše rozmixujeme dohladka.
Za přibližně 10 vteřin by měl být dresink hotový.
Podle potřeby přisolíme.
Pokud je dresink příliš hustý, vmícháme 1 až 2 polévkové lžíce mléka. Pokud je naopak řídký, přidáme strouhaný parmazán.
Dresink by měl konzistencí připomínat majonézu.
Měl by na salátu držet, obalit ho.
Dresink by měl konzistencí připomínat majonézu.
Měl by na salátu držet, obalit ho.
Servírování
Parmazán nakrájíme na tenké hobliny.
Parmazán nakrájíme na tenké hobliny.
Jednotlivé listy salátu opláchneme a dobře osušíme.
Nakrájíme je na kousky velikosti zhruba 3 x 3 centimetry.
V míse promícháme pokrájený salát s dresinkem.
Servírujeme posypané opečenou bagetou a hoblinami parmazánu.
TIP! Caesar salát můžeme doplnit kuřecím masem.
Kuřecí prsa nakrájíme na tenčí plátky, posolíme je a opepříme.
Na olivovém oleji je z obou stran opečeme do zlatova.
Dobrý den, žloutky se nijak tepelně neupravují? Děkuji
OdpovědětVymazatDobrý den, žloutky se tepelně neupravují. Majonézy a dresinky se připravují ze syrových.
Vymazat